Основни грижи за възрастните кучета през лятото

възрастно куче Снимка: iStock

Г орещи, слънчеви и дълги дни, повече време, прекарано навън… всичко това говори с пълна сила, че лятото е тук! Колкото и да ни се иска да се отдадем на дълги разходки и забавления на открито обаче, трябва да помислим и за домашните си любимци. Особено в случай, че отглеждаме по-възрастно куче, за което високите температури и повишената активност могат да представляват известно неудобство. 

Разбира се, всичко е индивидуално за всяко животно, но има някои основни грижи, които трябва да полагате за по-възрастния си космат другар през жарките месеци. Предлагаме ви да разгледаме заедно основните от тях, за да направите възможно и за застаряващото си приятелче да прекара незабравимо време със любимите си човеци навън през летните месеци. 

кучеСнимка: iStock

Грижи за възрастните кучета през лятото

Грижата за по-възрастното куче не е по-различна от тази за по-млад домашен любимец, ако приемем, че животното се намира в относително добро здраве. Дори ако вашият достолепен питомец показва някои от най-ярките признаци на стареене, грижите за него могат да бъдат лесни и ефективни, стига да отделите малко време, за да планирате и вземете някои превантивни мерки.

Dogsandcats.bg

Според Американската ветеринаромедицинска асоциация най-честите проблеми, с които се сблъскват кучетата в „златните си години“ , включват артрит и скованост, заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците, диабет, а в най-лошия случай - рак. Някои от тези медицински състояния могат да бъдат предизвикани или влошени от повишаването на телесната температура на животното, което неминуемо се случва през летните месеци. Именно поради този факт, отговорност на стопаните е да запазят комфорта на застаряващия си домашен любимец, когато навън е горещо. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Управление на температурата на кучето през топлите дни

Няколко са нещата, свързани с безопасността на домашния ни любимец през лятото, за които да внимаваме, пишат от ASPCA. 

Лесният достъп до хладка вода е абсолютно задължителен, както и осигуряването на сенчесто убежище – плажен чадър ако сте на плаж или сенчеста пътека по време на поход. Важно е да следите за признаци на прегряване, обикновено най-често срещаните от тях са повишено слюноотделяне или затруднено дишане.

Ако ви предстои разходка сред природата, не забравяйте да правите чести почивки, за да позволите на възрастния си спътник да си почине и да се възстанови. Това важи особено ако животното има проблеми с дишането или спада към брахицефалните породи като Мопс или Булдог, които по принцип понасят по-трудно горещото време.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо топлото време е най-опасно за брахицефалните кучета

Някои проблеми като схванати стави или умора може да не са очевидни по време на самата разходка, защото самото куче е ентусиазирано, че прекарва време навън с любимия си човек. Но не е изключено тези дискомфорти да се появяват, след като се приберете у дома и животното спре да се движи.

Добре е в началото на летните месеци да заведете възрастния си домашен любимец на преглед при ветеринарен лекар, за да провери цялостното му здравословно състояние. Разбира се, никога не бива да оставяте кучето само в колата, независимо, че сте паркирали на сянка и ви няма „само за 5 минути“. 

Наблюдавайте го винаги, когато е възможно да се стигне до потенциално опасна ситуация, например около басейн или друг открит воден басейн, както и около места, откъдето би могло да падне – отворени прозорци или необезопасени тераси. Ако вашият възрастен другар страда от специфични заболявания, то бъдете подготвени, за да разпознаете бързо често срещаните им симптоми. 

кучеСнимка: iStock

Пазете кучето си от слънцето

Най-доброто, а и очевидно решение на този проблем е да държите кучето си далеч от жарките лъчи на слънцето, особено в ранния следобед. Ако все пак се окажете навън по това време, инвестирайте в някои слънцезащитни продукти, които да носите със себе си. Препоръчваме ви да потърсите водоустойчиви формули, създадени специално за кучета, с SPF най-малко 15, който предпазва от UVA и UVB лъчи. Носенето на обувки може да помогне за предпазването на подложките на лапите на вашето куче от горещата настилка.

възрастно кучеСнимка: iStock

Осигурете много питейна вода

Сред често срещаните заболявания сред възрастните кучета са и тези, които засягат пикочните пътища, което може доведе до затруднения с уринирането. Ако домашният ви любимец страда от инфекция или има проблеми с бъбреците или черния дроб, осигуряването на прясна вода, когато навън е горещо е от решаващо значение. Така че – ако планирате да прекарате повече време навън, задължително е да опаковате купичка (предлагат се сгъваеми), както и много вода. Няколко кубчета с лед в паничката могат да предизвикат интереса на домашните любимци, които не се хидратират достатъчно. 

кучеСнимка: iStock

И накрая, ако вашето куче изглежда сякаш се изтощава по-бързо, когато се разхождате навън през лятото, не го насилвайте да излиза, а го оставете да си почива у дома, където явно се усеща удобно и му е комфортно.Намален апетит, затруднено дишане и склонност за повече сън са сред изброяваните от ветеринарните лекари симптоми, които са често срещани при по-възрастните кучета, всеки от които може да се появи след продължително време, прекарано на слънце. 

Нека разходките са по-кратки и се случват в по-хладните ранни или вечерни часове на деня. Така е намалите потенциалните вреди и ще помогнете на косматия си другар да понесе по-добре най-горещите летни дни. Правете чести почивки на сенчести места, за да си отдъхне кучето и наблюдавайте езика на тялото му – той ще ви покаже как се чувства домашният ви любимец.

 

Вижте още: 

Как кучетата се охлаждат, когато навън е горещо

Твърде горещ ли е асфалтът навън за разходка на кучето ни

Виж още