Почистване на зъбите и превенция срещу лош дъх при възрастните кучета

куче зъби Снимка: iStock

В ъпрос: Какво причинява лош дъх при възрастните кучета и как можем да почистим зъбите им, при условие, че пълната анестезия не е опция?

Детайлното почистване на зъбите на домашните любимци – кучета и котки, става под обща анестезия с помощта на ултразвук. При по-възрастните четириноги това се прави задължително под инхалационна анестезия. Зъбният камък може да бъде подвенечен и надвенечен, като обикновено лошата миризма идва от плаката, образувала се под венеца – бактериалната флора, която се развива там. 

куче зъбиСнимка: iStock

Какво причинява лош дъх при домашните любимци?

Като цяло лошият дъх може да бъде признак на недобра устна хигиена, проблеми с гастроинтестиналния тракт или стомаха, а понякога може да бъде свързан и с чернодробни и бъбречни заболявания. 

Dogsandcats.bg

Ако едно четириного има лош дъх и това прави впечатление на собственика му, препоръчвам преглед при ветеринарен лекар, профилактично изследване – кръвна картина, за да се види дали проблемът е от устната кухина. Добре е да свикнем домашния си любимец, независимо дали е котка или куче, още от ранна възраст на хигиенни навици, свързани с почистване на зъбите. Превенцията - под формата на дентални лакомства или орални дражета (при котките) също е важен начин за поддържане на денталното здраве. 

куче зъби миенеСнимка: iStock

Как можем да почистим зъбите на възрастно куче, което се страхува от ветеринарни лекари?

За по-възрастните кучета, в случаите, когато са малко по-спокойни и стопаните им смятат, че не биха имали проблем (тук зависи от характерния темперамент на животното), една част от груминг салоните предлагат почистване с ултразвукова четка. Този тип почистване не включва упойка, прави постепенно и се подхожда съвсем леко (подходящо е за кучета със страх от лекари и подобен тип манипулации). Обикновено се почистват по няколко зъба на посещение, докато накрая, когато се премахне по-голямата част от зъбния камък и плаката, посещенията се разреждат – веднъж на месец и половина за поддържане. 

куче зъбиСнимка: iStock

Какво можем да направим срещу лошия дъх?

На пазара се предлагат различни продукти за освежаване на дъха като вода за уста, спрейове, хапчета, които се приемат през устата и които нормализират pH-то. Има и дентални пръчици, които отвътре са с ензими. Те не са твърди (подобно на дента стикс лакомствата), тъй като при по-възрастните кучета всеки допълнителен натиск може да причини болка. Препоръчвам ги за превенция, тъй като ензимите в тях полепват по зъбите и разграждат храната. Същото се отнася и за ензимните пасти и гелове – те също са подходящи за по-възрастни домашни любимци и намаляват възпаленията в устната кухина. 

куче зъбиСнимка: iStock

 

Виж още