10-те най-стари породи кучета в света

акита Снимка: iStock

О свен че са най-добрите приятели на човека, кучетата са и едни от най-древните спътници на хората. Учените смятат, че четириногите са потомци на вълци, които са влезни в контакт с ловци-събирачи някъде преди 18 до 30 хиляди години. Оттогава та чак до днес, четириногите живеят с хората, които ги развъждат и отглеждат, за да им помагат за лов, носене, охрана и пастирство. Но коя е най-старата порода кучета?

Въпреки че много от тях са изчезнали през вековете, някои от най-старите породи кучета са се запазили до днес. Ако искате да отглеждате у дома питомец, чиито предци са споделяли ежедневието на древни китайски императори, египетски фараони или римляни, то предлагаме ви да разгледате нашия списък с 10 най-древни породи кучета в света. 

Според палеонтолозите първите опитомени кучета може би са изглеждали точно като Басенджи. Доказателства за тези твърдения са открити в древното вавилонско и месопотамско изкуство, а според някои учени представителите на породата са подарявани на египетските фараони още в дълбока древност.

басенджиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Басенджи са умни, бързи и грациозни. Те имат лъскава, къса козина, навити опашки и набръчкани чела. Известно е и, че по нрав силно приличат на котки, което означава, че са малко трудни за обучение. И да, те не лаят.

Елегантни и стройни, Салуки са били ловните кучета на кралете още от 7000 г.пр.н.е., а се смята и, че тези красиви хрътки са били любимци на египетските фараони и Александър Велики.

Енергични, независими четириноги с нежен, достоен темперамент, те са дългокраки и силни. Нуждаят се от доста упражнения и могат да развият деструктивно поведение, когато им е скучно.

Афганската хрътка предшества писмената история с няколко хиляди години, което прави точния й произход труден за определяне, въпреки че се знае, че произхожда от съвременен Афганистан, Пакистан и Индия. Тези красиви кучета са независими, царствени ловци, които се отличават с копринената си козина и са извънредно издръжливи. Планински четириноги със сладък темперамент, които обаче могат да бъдат упорити и сдържани.

агфганска хръткаСнимка: iStock

Игривият маламут е древно арктическо куче за впряг, вероятно произлязло от опитомените вълци, които са прекосили сухоземни мостове в Северна Америка преди повече от 4000 години. Здрави и мускулести четириногите, които могат да теглят много повече от теглото си, както и да помагат при лов на тюлени и мечки. 

Набити и мощни, тези кучета са трудолюбиви и се нуждаят от редовни упражнения. Те също така са привързани, лоялни и нежни с децата.

Смята се, че Самоедите са мигрирали в Сибир преди около 1000 г.пр.н.е. Тези силни, красиви кучета са използвани за лов, както и за теглене на тежки товари през огромни пространства в снежната пустош.

Дебелата им бяла козина е проектирана да издържа на изключително ниски температури. И да, те изглеждат сякаш постоянно усмихнати, черта, която се е развила, за да предотврати образуването на ледени висулки в краищата на устата им. Умни и социални, самоедите имат приятелски, игрив темперамент.

Акита са древни японски шпицове, развъждани като универсален ловец. Любими питомци на членовете на императорското семейство, към днешна дата тези кучета могат да бъдат намерени по целия свят и имат важна роля в японската култура, като се смята, че носят щастие и дълголетие. 

акитаСнимка: iStock

Акита са бдителни и нетърпеливи да угодят на стопаните си, което ги превръща в отлични пазачи. Независими и енергично, тези набити четириноги имат гъста козина и се нуждаят от много упражнения. 

Чау Чау са една от най-старите породи в Китай, първите сведения за която се появяват в артефакти от около 206 г.пр.н.е., когато тези кучета са действащи спътници на китайските благородници и императори. 

чау чауСнимка: iStock

Известно е, че са упорити, резервирани и леко дистанцирани, но са изключително лоялни към членовете на семейството си. 

Силни, независими и силно отличителни, миналото на Шар Пей ни отвежда 2000 г. назад до китайската династия Хан. Тогава тези кучета принадлежали на селяните и работели като ловци, пазачи на добитък и пастири. Често упорити и сдържани, но лоялни и спокойни към семействата си, грубата козина, отпуснатата кожа и силно набръчканата муцуна е това което отличава тези четириноги. 

Шар ПейСнимка: iStock

Независимо, но дружелюбно, Сибирското хъски първоначално е отглеждано от полуномадски ловци-събирачи, за да пренася леки товари през огромни пространства. Известни като кучета за впряг, ниската температура никак не притеснява представителите на породата. 

Пъргави и енергични, Хъскитата се нуждаят от доста упражнения и могат да тичат много бързо. Те имат гъста двойна козина и отличителни очи с форма на бадем, които могат да бъдат кафяви, сини или с различен цвят. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Пекинезите са малки кученца, отглеждани от древните китайски семейства и ценени заради лоялността си. С уникална търкаляща се походка, плоско лице и палто, приличащо на лъвска грива, те са добре адаптирани към градския живот и се отличават със спокойна, независима и бдителна личност. Верни спътници на стопаните си, тези социални четириноги не се нуждаят от много упражнения, но могат да бъдат упорити и резервирани. 

В продължение на хиляди години хората са отглеждали кучетата като другари, ловци и защитници. От могъщото Хъски до очарователния Пекинез – тези древни породи кучета са издържали изпитанията на времето. 

 

 

 

 

 

Виж още