Хипоалергенни кучета: Най-добрите породи, които не линеят

Мекокосмест пшеничен териер Снимка: iStock

О бичате кучета, но вие или половинката ви имате алергия към тях? Или може би просто сте се уморили да пускате прахосмукачката и търсите домашен любимец, който не линее? Ако кимате разбиращо с глава, докато четете това, то имаме добра новина за вас. Защото, благодарение на хипоалергенните породи ще можете да се радвате на компанията на четириног другар без да изпитвате симптомите на алергия или да се налага да почиствате кучешки косми на най-странни места. 

Мекокосмест пшеничен териерСнимка: iStock

Какво представляват хипоалергенните кучета?

Хипоалергенните кучета предизвикват по-малко симптоми при хора с алергии, отколкото други породи. Тези четириноги отделят по-малко косми и пърхот от другите си събратя, което означава, че по-малък процент от алергените попадат в околната среда, за да предизвикват симптоми у стопаните им.

Кои кучета са хипоалергенни?

Някои породи обикновено се считат за по-подходящи за хора, които страдат от алергии към четириноги. Те са склонни да отделят по-малко алергени от пърхот и слюнка в заобикалящата ги среда. Ето някои от тях:

Dogsandcats.bg

Пуделите имат стегната, къдрава козина, която почти не линее. Тв задържа пърхота и алергените близо до кожата, вместо да ги освобождава във въздуха. Просто не забравяйте редовно да ги разресвате и подкъсявате палтенцето им. Когато споменаваме Пуделите, това включва и много дизайнерски и хибридни породи с родител Пудел. 

Пуделът, поради своя златен статут на хипоалергенно куче, е избран специално за размножаване с други четириноги, за да се предадат тези гени. Тъй като генетиката е сложно нещо, без да навлизаме прекалено навътре в темата, само ще отбележим, че ако в дадена смесена порода има участие на Пудел, то представителите й обикновено се считат за хипоалергенни. 

Тези енергични, лоялни кучета имат еднослойна козина, която не линее много. Стегнатите им къдрици също помагат за минимализиране на летящия пърхот. А като бонус, Португалските водни кучета са отлични плувци!

С нелинеещата си копринена козина, тези териери са подходящи за хора с алергии, тъй като произвеждат съвсем малко пърхот. Нещо повече, техният весел и приятелски темперамент ги прави популярен избор за домашни любимци. Въпреки това, редовното подстригване е задължително поради специфичната структура на козината им.

Мекокосмест пшеничен териерСнимка: iStock

Тази дребна, късокосместа порода линее рядко и козината им почти не образува пърхот. Италианските грейхуанди обичат да са със своите стопани, а на закрито са кротки и обичат да си подремват. По-малкият им размер ги прави подходящи за отглеждане в апартамент.

Малки породи хипоалергенни кучета

Йоркитата имат дълга копринена козина, която линее много малко. Те са жизнени, уверени кучета, чудесни за хора с алегии.

йоркширски териерСнимка: iStock

Очарователни и нежни, Малтийците са малки, пухкави кученца с дълга, копринено бяла козина, която линее съвсем малко. Те се нуждаят от редовен груминг, за да се предотвратят заплитания. 

Малтийска болонкаСнимка: iStock

Първоначално развъждани като кучета-компаньони, Ши Тцу са лоялни и привързани спътници. Техните красиви и дълги палтенца линеят малко, което ги прави добър избор за хора, страдащи от алергии.

Общителна и сладка порода, тези болонки почти не линеят. Въпреки това вълнообразните им палтенца се нуждаят от редовен груминг. 

Котоните са малка порода, произхождаща от Мадагаскар, чиято козина е подобна на памук и произвежда съвсем малко пърхот. Тези дребосъци обичат да са сред хора и ценят човешката компания. 

Котон Де ТулеарСнимка: iStock

С почти човешкото си изражение, Брюкселския грифон е забавна малка порода кучета, чиито представители линеят минимално. Козината им се отличава с жилава и текстурирана структура.

Средни кучета с хипоалергенна козина

Тези кучета, отличаващи се с квадратна челюст и типичните „мустаци“ се откриват в три размера, но дори най-големият от тях – Ризеншнауцерът – линее минимално. Шнауцерите се отличават с минимално падаща жилава козина, която задържа пърхота близо до кожата им. 

мини шнауцерСнимка: iStock

Представителите на породата се отличават с гъста, къдрава козина, която произвежда малко пърхот или хвърчащи косми. Лагото са подходящи за семейства, които обичат да водят активен начин на живот. А редовното четкане е абсолютно необходимо.

Големи хипоалергенни породи кучета

Тази порода може да бъде изненада, особено като се има предвид, че представителите й са известни със своята пухкава козина. Въпреки това, те линеят минимално, благодарение на своята права, гъста двойна козина. Въпреки това, Самоедите изискват редовен груминг. 

СамоедСнимка: iStock

Една от най-високите породи, Ирландският вълкодав има жилава единична козина, която почти не линее сезонно, за разлика от кучетата с двойна козина. 

Ирландски вълкодавСнимка: iStock

Афганската хрътка е елегантно, модерно куче с дълга, копринена козина, изискваща значителни груминг грижи. Въпреки това, минималното им линеене помага да се избегнат потенциални алергени във въздуха. 

Независимо дали искате малко, средно или голямо куче-компаньон, има много хипоалергенни породи, подходящи за любителите на кучета, борещи се с алергии. С информирано търсене можете да намерите правилното приятелче, което да пасва на вашия начин на живот и да го допълни по своя уникален начин!

 

Виж още