Бедлингтон териер

Бедлингтон териер Снимка: Istock

Други имена

Bedlington Terrier, Rothbury Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

39 см. 41 см.

Тегло

8 - 10 кг.

Живот

14 - 16 г.

Произход

Англия

История

Породата Бедлингтон Териер се появява на границата между Англия и Шотландия през далечната 1867 година. Смята се, че историята й започва от графство Нортъмбърленд, а местните аристократи и фермери дълги години спорили кой има право да развъжда породата с каква цел. Поради неустановеният си произход стандатът за Бедлингтон Териер е променян 5 пъти, за да бъде официално признат през 1981 година.

Все още не е ясно с каква цел е селектирана породата, тъй като тя е еднакво подходяща за лов, добър компаньон и пазач на дома е, а някои от представителите й са първенци в кучешки надбягвания.

Външен вид

Бедлингтон териер е куче, което привлича погледите, където и да отиде. Мъжките екземпляри достигат до 41 см височина, женските – до 38 см. Теглото варира между 9 и 10 килограма. Главата е с крушовидна форма, пропорционална на тялото, с издължена муцуна. 

Това, което отличава породата е именно преходът от челото към муцуната, който не е ясно изразен като при останалите кучета, а пада под почти права линия. Това, в съчетание с къдравата козина, придават на Берлингтона вид на… овца! Носът е черен или кафяв, очите – средно големи, светло кафяви или лешникови. Ушите са разположени ниско, с триъгълна форма, тънки и кадифени при допир – завършват с по-светли меки пискюлчета. Тялото на този териер е мускулесто, гръдният кош е добре развит, крайниците са изящни и фини. Опашката е завита. Най-интересното във външния вид на Берлингтона е козината. На главата на животното тя образува нещо като калпак (шапка), по-тялото му пък е гъста и прилича на памук или вълна. Характерсните цветове са сиво-синкаво, бяло, пясъчно или шоколадово.

Характер

Въпреки че е от семейството на териерите, Бедлингтонът е приветлив, дружелюбен и като цяло с “по-мек” нрав. Тих и спокоен по природа, рядко ще го чуете да лае или дори ръмжи. Освен приятният му характер, който го прави подходящ за големи и малки семейства, това е куче, което наистина се забавлява в процеса на обучение. 

Dogsandcats.bg

Не просто лесен за дресировка – този териер с удоволствие научава нови и нови команди. Не е необходимо много време, нито повторения, за да разбере какво се иска от него. Освен това е готов да повтори, дори потрети всяка команда или номер, само, за да получи обещаното му лакомство.

Здраве

Често срещани при тези кучета са различните видове алергии, дерматити, проблеми с очите и сърдечно-съдовата система. Не се изключват и проблем със стомаха, поради непоносимост от определени храни. 

Грижа

Бедлингтонът е издръжлива порода с умерени нива на активност. Необходими са им дълги разходки, съчетани с различен тип активности – игри с топка, гонене на фрисби. Те с радост биха тичали до вас в парка, докато карате колело или ролери. Отглеждането в къща с двор е добър вариант, но кучето трябва да се прибира да спи вътре, при семейството си. 

Грижите за интересната козина на този териер включват разресване – 3-4 пъти седмично. Тъй като е изключително чистоплътно куче и се грижи сам за външния си вид, често къпане не е необходимо – нека да е не повече от 4 пъти в годината.

Хранене

Непретенциозен към храната, Берлингтонът обича да си похапва. За максимално наситено с витамини и минерали меню, заложете на кучешка храна, премиум клас, гранулирана или от консерва. Разнообразете я с различни нетлъсти меса, зеленчуци на пара, обезкостена риба. Забранени са свинско и овнешко месо, тръбни кокали, тестесни изделия, сладко и пикантно. 

Деца и домашни любимци

Бедлингтонът се разбира чудесно с деца. И докато при по-големите той е незаменим и енергичен приятел в игрите, имайте предвид, че може без да иска да нарани по-малките в еуфорията си. Така че – наблюдавайте ги.

В отношението си към други кучета, като типичен териер, той подхожда дружелюбно и приятелски. И макар че никога не би започнал сам бой, предизвикан, Бедлингтонът няма да отстъпи. Възможни са прояви на агресия от мъжките към други екземпляри от същия пол. С котки и други домашни животни се разбира, но при положение, че е отгледан от малък в компанията им.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още