10 породи кучета с уникална козина (СНИМКИ)

Пули Снимка: iStock

К озината на кучетата не е само част от външния им вид, тя може да отразява историята и предназначението на тяхната порода. Сред огромното разнообразие от четириноги, някои се открояват с уникалната си козина.

Тези кучета могат да се похвалят с палта, които не са само визуално поразителни, но също така често служат за специфични цели – от устойчивост на атмосферни влияния до камуфлаж.

Нека ги разгледаме заедно! За да се възхитим за пореден път на това колко уникални четириноги има в кучешкия свят! 

Dogsandcats.bg
  • Комондор

Комондорите са известни с уникалните си палта, целите в масури, приличащи на шнур. Всъщност, не би било пресилено да кажем, че цялостният им външен вид наподобява моп. Козината на тези четириноги е гъста и вълниста, естествено образуваща пискюли или въжета, които им осигуряват изолация и защита. Първоначално отглеждани за охрана на добитък, кожухчето им помага да се слеят с овцете и им осигурява защита от атаки на хищници и сурово време.

комондорСнимка: iStock

Китайските качулати кучета имат две разновидности: изцяло без козина и с малко косми, разположени на различни места по тялото им. Едните имат мека, копринена козина на главата, опашката и краката, а останалата част от тялото им е почти гола. Другият вид се отличава с козина от фин, копринен косъм. 

китайско качулато кучеСнимка: iStock

Подобно на Комондор, Пули са известни с уникалната си козина с масури. Тези въжета, които се образуват естествено, могат да станат толкова дълги, че почти да докоснат земята. Представителите на породата са използвани и за пастирска работа, а масурите им осигурявали защита от хищници и сурови метеорологични условия.

ПулиСнимка: iStock

Афганската хрътка е известна със своята елегантност, подчертана от дългата, развяваща се, копринена козина. Палтенцето на тези четириноги първоначално е било чисто функционално – да ги предпазва от студения климат в планинските райони, където да отглеждани. Отличителният външен вид на породата е резултат от селективно развъждане, а днес луксозната им козина е ценена и се е превърнала в отличителна тяхна характеристика.

кучеСнимка: iStock

  • Бергамска овчарка

Тези четириноги имат уникална козина, която се състои от три различни типа косми, които се сливат заедно, за да образуват палтенце, което осигурява на животното защита от сурово време и нападения на хищници. Козината им не се нуждае от особена поддръжка, тъй като не изисква редовно четкане.

кучеСнимка: iStock

Самоедите са известни със своята плътна, двуслойна козина, която се отличава с мек подкосъм и прав, по-дълъг външен слой. Първоначално отглеждани за студен климат, именно палтенцето на тези кучета им помага да се стоплят. Яркият бял и пухкав външен вид на Самоедите е красив и функционален.

СамоедСнимка: iStock

Аляските маламути имат дебела, плътна двойна козина, която им служи като щит срещу минусовите арктически температури. Кожухчето на тези четириноги е едновременно функционално и красиво, а различните му цветове подчертават вълчия вид на породата. 

Аляски маламутСнимка: iStock

Бедлингтон териерите имат уникален външен вид, подобен на агне, благодарение на къдравата си вълнена козина. Кожухчето им е смесица от твърди и меки косми, което придава отличителния вид на тази порода. Необходима е редовна грижа за поддържане на формата и текстурата й. 

кучеСнимка: iStock

Бишоните се гордеят с меката си, къдрава козина, придаваща им вид като памучна топчица. Козината им е хипоалергенна, което ги прави популярен избор за хора, страдащи от алергии. Тя изисква редовен груминг, за да се поддържа пухкавия й, характерен вид. 

бишон фризеСнимка: iStock

Португалското водно куче има отличителна къдрава или вълниста козина. Водоустойчивото палто на тези четириноги им помага в специфичното предназначение на породата – за работа във водата, изваждане на мрежи и помощ на рибарите. Като допълнение, палтенцето им е хипоалергенно, което ги прави подходящи за хора с алергии.

кучеСнимка: iStock

Тези 10 породи кучета се откроява с уникалната си козина, всяка от които има различни характеристики, които служат както за функционални, така и за естестически цели. От защитните масури на Пули до елегантната коприна на Афганската хрътка, тези четириноги са пример за невероятното разнообразие и адаптивност и очарование в света на кучетата. 

Виж още