10 от най-популярните средни породи кучета

Английски спрингер шпаньол Снимка: iStock

П ерфектната комбинация от характер на голямо куче в по-компактен размер, средните породи кучета са страхотни семейни домашни любимци и верни другари. Четириногите, които попадат в средната категория, са с тегло между 9 до 23 кг и са с височина от 20 до 60 см на рамото. Тези размери предлагат чудесен избор за различни типове личност което улеснява възможността да откриете точното куче за вас!

А ето и 10 от най-популярните породи кучета със среден размер:

Докато първоначално Английските булдози са били използвани за примамка при боеве с бикове, днес те държат челните позиции в класациите за най-популярни семейни домашни любимци. Лоялни, любящи и очарователни, тези четириноги са страхотни спътници за всеки, който търси приятел, с когото да се сгуши на дивана. Те са кучета, изпълнени с индивидуалност и винаги са щастливи да накарат стопаните си да се усмихнат!

английски булдогСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Името на тези кучета идва от уникалното им умение при лов, което включва „извличане“ на плячката им от храсти и други скрити пространства. Спрингерите са винаги нетърпеливи да угодят на стопаните си и се заемат с усърдие с всяка задача, която им бъде възложена. И когато не ловуват, тези шпаньоли са доволни да участват в различни дейности. Любимо им е пътуването с кола – стига да могат да подадат глава през прозореца, разбира се!

Английски спрингер шпаньолСнимка: iStock

Емблематичното куче на британските кралски особи, Коргито е работна порода, чиито представители са изключително интелигентни и са превъзходни както в решаването на пъзели и надбягвания по трасе за ловкост, така и при паша на добитък. У дома те са щастливи да играят на дърпане на въже или просто да се сгушат до вас. 

Друга невероятно интелигентна порода, Бордър Колито е верен спътник. Те са пъргави, грациозни и винаги нетърпеливи да угодят. Тази порода е страхотна за активни хора/домакинства, тъй като представителите й имат нужда от много упражнения и физическа активност. 

Бордър колиСнимка: iStock

Знаете ли, че Кокерите и Спрингер шпаньолите някога са смятани за една и съща порода? Въпреки че може и да споделят история на ловни кучета обаче, това са две съвсем различни породи, поне що се отнася до личност и характер. Кокерите са сладки, любящи другари, щастливи да прекарват времето си у дома или редом до стопанина си.

кокерСнимка: iStock

И на пасището, и извън него, Австралийският кетълдог е чудесен спътник и верен другар на стопанина си. Въпреки че са отглеждани главно, за да пасат говеда, днес тези четириноги са също толкова щастливи да ходят след семейството си из двора или къщата. Високата им интелигентност ги прави идеални за изпитания за послушание и обучение на ловкост. 

австралийски кетълдогСнимка: iStock

Едновременно красиви и интелигентни, Шелтитата винаги привличат вниманието, където и да отидат. Тези кучета приличат на по-големите си братовчеди Колитата, но са с по-малък размер. Красивите им палта се нуждаят от малко допълнителна поддръжка. Любяща и нежна, тази порода винаги е готова за прегръдки!

ШелтиСнимка: iStock

Няма как да не познаете Басетите поради дългото им тяло и още по-дълги уши! Друга популярна ловна порода, тези кучета обичат да са заети с нещо. Отличното им обоняние ги прави страхотни в следването на следи. У дома те са също толкова щастливи да се гушкат на дивана – или да го заемат целия, когато не сте наоколо.

басетСнимка: iStock

  • Американско ескимоско куче

Американските ескимоски кучета са високоенергийна и умна порода. Тяхната ярко бяла, пухкава козина им придава вид на плюшено мече. Податливи на дресура, те са нетърпеливи да угодят на стопаните си. Тези кучета са чудесни семейни домашни любимци, винаги готови да подадат лапа, когато е необходимо. 

Ако сте почитатели на ретривърите, но смятате, че Лабрадорите и Голдъните са твърде големи, то тези симпатяги може да са точно за вас. Приятелски настроени и игриви, те са чудесен избор за семейства с деца. 

 

 

Виж още