8 породи кучета със сини очи (СНИМКИ)

ваймаранер Снимка: iStock

С ините очи не са нещо типично за кучетата. Може би именно поради това сме толкова запленени от домашните любимци, които ги имат! Някои четириноги имат ириси с леден цвят и това е нещо като запазена марка на породата им, докато други могат да се родят синеоки като резултат от рецесивен ген. 

Светлите очи се срещат по-често при кучета с определен цвят на козината – по специално животни на пъстри петна или шарени (бяла козина на петна или така наречената мерл окраска). А при някои породи като Сибирското  хъски, съществува и по-голяма вероятност от хетерохромия – две очи с различен цвят. Събудихме и вашето любопитство? 

куче сини очиСнимка: iStock

Ето и още няколко любопитни факта за кучетата със светли очи:

Dogsandcats.bg
  • Макар между 5% до 10% от кучетата да се раждат глухи, не цветът на очите, а на козината им, има връзка с вродената липса на слух.
  • Кучетата, както повечето бозайници (включително и хората!) – се раждат със сини очи поради липса на меланин в ириса.
  • Сините очи означават само, че кучето има намалени нива на пигмент в ириса – нещо, често срещано при някои породи.

А ето и 8 породи, чиито представители имат сини очи.

Една от породите, които първо изникват в ума ни, когато се замислим за куче със сини очи, е Сибирското хъски. Тези зашеметяващи четириноги обикновено имат емблематични, леденосини очи, които отразяват мразовитата тундра, характерна по родните им земи.

куче сини очиСнимка: iStock

Хетерохромията се среща често при Хъскитата, като са възможни комбинации между сини, кафяви и зелени очи. Перфектни семейни кучета, тези четириноги с вид на вълци са били отглеждани за компания и теглене на товари с шейни. 

При Австралийските овчарки с окраска мерл има по-голяма вероятност да се получат впечатляващи ясносини очи. Често при представителите на породата се наблюдава и комбинация от сини и кафяви очи. 

куче сини очиСнимка: iStock

Пълни с енергия и изключително активни, тези овчарки са подходящи за домакинства, чийто членове водят активен начин на живот. 

Известни със своята лъскава, сребристо-сива козина и любяща, активна личност, Ваймаранерите често имат добри очи, които могат да са сини или кехлибарени – идеалното допълнение към емблематичната им сребристо-сива козина. Селектирани и отглеждани през 1800 г. в Германия за лов, днес тези дружелюбни и високоенергийни четириноги стават все по-популярни като кучета-компаньони. А като бонус – чудесни са с децата!

куче сини очиСнимка: iStock

Смятани за едни от най-интелигентните породи, Бордър колитата се отличават със замислен, леко напрегнат поглед. Очите им могат да бъдат в различни нюанси на кафявото, златистото или синьото. Последните се срещат по-често при представителите на породата с окраска тип мерл. 

куче сини очиСнимка: iStock

С безкрайната си енергия и пъргав ум, тези кучета процъфтяват с много умствени и физически предизвикателства, включително състезания по ловкост.

Сините очи може и да не се срещат толкова често при Дакелите, нито да са сред най-желаните що се отнася до изложбените кучета, те все пак си остават красива и запомняща се черта при някои от представителите на породата. Отново – те са характерни за четириноги с палто тип мерл (на пъстри петна), а вариации между едно синьо, едно кафяво или два цвята в едно око, също са възможни. 

куче сини очиСнимка: iStock

Отглеждани за лов на зайци и язовци, Дакелите са смели, буйни и са прекрасни пазачи. 

Тези малки, но силни кучета са известни със своите уникални характеристики, като къси крачка, дълги телца и големи, изправени очи. За да постигнат още по-уникален външен вид, Уелските коргита кардигън може да имат и поразителни сини очи. Подобно на Дакелите, и при тях се срещат вариации с различни по цвят очи. 

куче сини очиСнимка: iStock

Тези нежни гиганти привличат вниманието не само с размера си,  но и с красивите си очи. Повечето кученца се раждат със сини очи, които се променят в кафяви с течение на времето. Любящи, верни и надеждни пазачи, те са изненадващо адаптивни към домове от всякакъв размер.

куче сини очиСнимка: iStock

Тези кучета са известни като леопардови заради петнистата си козина, която може да обхваща широка гама от цветове, включително сивкаво, черно, кремаво или шоколадово. Очите им могат да бъдат в синьо, кехлибарено, зелено, кафяво или комбинация между изброените. 

Повечето представители на породата има шарки тип мерл или подобни на леопард кожухчета в различни нюанси. Работни кучета, произхождащи от Луизиана, те са селектирани за лов и паша на стада, за това и се нуждаят от много място, за да тичат и да изразходват енергията си. 

куче сини очиСнимка: iStock

 

 

 

Виж още