Бриар

Бриар Снимка: Istock

Други имена

Briard, Berger de Brie

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

56 см. 68 см.

Тегло

30 - 46 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Франция

История

Породата произхожда от Франция, като се споменава за първи път през XII век. Бриарът е от семейството на овчарките, прилича по външни белези на Фландърското бувие.

Породата е официално регистрирана през 1885 година в Париж. Смята се, че френските овчари са използвали тези кучета за помощ в работата, като същевременно истински са се забавлявали с веселия им, лек нрав. Съществуват два вида Бриари – с козина, приличаща на овча и такива, чиято напомня на козя. 

Днес Бриар се използва както в ролята си на овчарско куче, така и като домашен любимец. Френските планински служби ползват представители на породата за откриване на изгубени или затрупани от лавина хора.

Външен вид

Ще чуете да казват, че структурата на тялото на Бриара наподобява коза. Както сами ще видите тези сравнения не са съвсем далеч от истината. Главата на тези кучета е едра, муцуната – квадратна, покрита с козина, която оформя брада, мустаци и вежди. На височина достигат до 68 см, а теглото им е между 30-46 см. Носът на Бриара е черен, очите – с овална форма, тъмни или светли, ушите – разположени високо върху главата, покрити с дълга козина. В Европа купирането е забранено, но все още има държави, в които това се прави.

Dogsandcats.bg

Гръдният кош е добре развит, опашката – дълга и леко подвита, крайниците – мускулести. Интересно е, че според стандартът на породата във Франция, допълнителните пръсти на лапите, с които се раждат тези кучета, не се премахват. Козината на Бриара е дълга и твърда на пипане. Може да е черна, рижава, кафеникава с черно по връхчетата или сива.

Характер

Типичният Бриард е смел, лоялен и интелигентен приятел на цялото семейство. Добродушен, внимателен и любящ, той се чувства най-добре в компанията на стопанина си. Въпреки големите си размери, по душа това куче е домашно и истинско удоволствие му доставя да е около вас, докато, четете книга или релаксирате с чаша чай.

Бриарът е много верен приятел и неслучайно си е спечелил прякора „златно сърце в козина“. С него наоколо можете да сте сигурни, че ще бъдете добре защитени. По природа недоверчиво и резервирано към непознати, това куче може дори да прояви агресия, ако сметне, че нещо или някой е заплаха за собственика му. За това ранната социализация е много важна – колкото повече и от по-малко пале свикне с различни непознати хора, шумове и картини, в толкова по-спокоен зрял екземпляр ще се превърне. 

Вродената интелигентност, съчетана с инат, е възможно да се окаже известна пречка пред лесната дресура на тези кучета. Въпреки че може да откаже да изпълни веднага каквото се иска от него, никога не бива да подхождате с груба сила или наказания към Бриара – това може да накара представителите на тази порода да загубят всякакъв интерес към по-нататъшно обучение. 

Здраве

Породата е генетично податлива на някои заболявания, сред които тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става, епилепсия, хипотиреоидизъм и преплитане на червата. Не са изключени и проблеми със зрението, а някои представители на породата изобщо не могат да виждат през нощта. Сред честите заболявания са и стомашните проблеми като превъртане на стомаха. Погрижете се кучето ви да е редовно обезпаразитено – в козината му се задържат паразити като бълхи и кърлежи.

Грижа

Голямо и активно куче, Бриар ще се чувства най-добре ако живее в къща с двор, където да има възможност по цял ден да е навън и изпълнява функциите си на пазач. Надарен с чудесен слух, той алармира за всичко, което чуе на стопанина си. Дългата козина на тези кучета ги предпазва от студа, но пък през лятото не им е в услуга. За това е добре през топлите месеци да разхождате любимеца си през по-хладните часове на деня.

Красивата грива на Бриара има нужда от ежедневно разресване, за да изглежда лъскава и да не се сплъстява. Не се препоръчва да къпете кучето по-често от веднъж месечно, най-добре с шампоан и балсам за по-добро разресване след това. Не е никак добра идея да подстригвате любимеца си сами вкъщи – по-добре го водете на фризьор на всеки два-три месеца. Редовно проверявайте ушите на кучето за натрупване на прах и нечистотии- така ще избегнете възможни инфекции.

Хранене

Непретенциозно към храната, Бриар с удоволствие ще похапне както кучешки вкусотии, така и натурални продукти. Добре е да смесвате гранулирана храна и такава от консерва с натурални продукти за постигане на максимално балансирано меню. Уверете се, че кучето получава достатъчно количесто протеин, съдържащ се в меса като пилешко, пуешко, агнешко или телешко. В допълнение можете да давате на Бриара и твърдо сварени яйца, кисело мляко, варени зърнени храни и нискомаслена извара. В никакъв случай не хранете животното с тлъсти меса, прясно мляко, сладко, пушена риба, тестени и захарни изделия.   

Деца и домашни любимци

Пръв приятел на децата, това куче обожава компанията на малчуганите с и часове може да играе с тях. По природа дружелюбен и приятелски настроен, Бриарът се разбира добре с други животни и кучета, като най-добре е те да са отгледани заедно. 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още