10 големи породи кучета, които почти не се скубят

Бриар Снимка: iStock

О бичате големи кучета, но не ви допада да имате косми навсякъде из дома, по дрехите или дори – в храната си? Е, имате късмет, защото има някои едри четириноги, които почти не линеят. Някои от тях са и хипоалергенни, което означава, че са подходящи за хора с алергии.

Забележка: Това, че една порода кучета е хипоалергенна не означава, че е гарантирано, че няма да предизвика алергична реакция. Но все пак – е доста по-вероятно. 

10 големи породи кучета, които почти не се скубят

Еърдейл са известни като „Кралете на териерите“, защото са най-едрите представители на това семейство. Селектирани в Англия, където в миналото са били ценени като ловци на патици и убийци на плъхове. Късата им, твърда козина може да е права, леко начупена или вълниста. Тя почти не линее, но трябва да се поддържа регулярно – подстригването е задължително, като е добре да се случва поне три-четири пъти годишно. 

Еърдейл териерСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Афганската хрътка е древна порода, възникнала преди хиляди години в планинския район на това, което в момента е Афганистан, Индия и Пакистан. Тези бързи четириноги са били използвани за лов и са ценени като верни спътници от кралските особи и благородници. Дългата им, гъста и копринено струяща се козина не линее, но се нуждае от много поддръжка, включително – често къпане (с шампоан и балсам), както и разресване (до няколко часа всяка седмица).

агфганска хръткаСнимка: iStock

Бриарът идва от Франция, където отдавна се използва за пасене на овце и защита на стадата от хищници и крадци. Дългата им, леко груба, вълниста козина е устойчива на мръсотия и вода, а като бонус – се скубе малко, стига да се поддържа правилно. Обилното четкане и разресване са задължителни (може да се наложи да посветите няколко часа седмично на тази задача). 

БриарСнимка: iStock

Гигантският шнауцер е най-едрият от трите породи шнауцери. В родната си Германия тези кучета са пазили добитъка и са работили като селскостопански селски кучета, както и като пазачи. Плътната им, жилава козина линее много малко и макар да се нуждае от редовно професионално подстригване, между срещите с грумъра ви можете да я поддържате лесно и у дома.

кучеСнимка: iStock

Стандартният пудел е най-големият от трите размера, в които можете да откриете представителите на породата. Селектирани в Германия, естествено грубата им, гъста и къдрава козина е хипоалергенна и не линее, но изисква постоянна поддръжка. 

Необходимо е да подстригвате тези кучета професионално поне веднъж на два месеца, а четкането – нека е през ден, за да се предотврати заплитане.

ПуделСнимка: iStock

Известни в родната си Португалия от стотици години, тези четириноги са били верни помощници на рибарите, плувайки от лодка до лодка или до брега, за да доставят съобщения или да вадят счупени мрежи от водата.

Водоустойчивите им палта не линеят и се считат за хипоалергенни. Козината им изисква седмично четкане и разресване, а професионалното подстригване е желателно на всеки месец-два. 

Една от най-старите породи в класацията ни, Салуки са истински красиви и елегантни кучета. Освен с факта, че се скубят малко, тези четириноги са известни с това, че почти нямат миризма. Поддържката на хипоалергенната им козина изисква продължително разресване веднъж или два пъти седмично, за да не се заплита.

кучеСнимка: iStock

Тези четириноги първоначално били развъждани като многофункционални селскостопански кучета. Достатъчно умни и лоялни, те били чудесни в работата си – да пасат добитък, достатъчно силни, за да теглят каруци и достатъчно внушителни, за да бъдат респектиращи пазачи. Бувиетата са много енергични и имат нужда от достатъчно упражнения, за да са в добра форма.

кучеСнимка: iStock
 

  • Голдъндудъл

Хибрид между Голдън ретривър и Пудел, тези кучета са всичко, което бихте искали да бъдат! Сладки, привързани и игриви, те притежават всички най-добри качества на по-едрите породи четириноги – игриви по душа и винаги готови за приключения! А като бонус – почти не линеят, тъй като палтата им имат характеристики, подобни на тези на пудела. А това ги прави идеални за хора с алергии. 

Смятано за едно от най-интелигентните кучета в света, Белгийската Малиноа е с къса и права козина, която е лесна за поддръжка и не се скубе много. Тези едри четириноги не се лигавят много, а хипоалергенната им козина ги прави подходящи за хора с алергии. Бъдете подготвени, че тези кучета изискват много обучение и социализация, за да развият добри навици.

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

 

 

 

Виж още