10 породи кучета, често етикетирани като агресивни

Кане Корсо Снимка: iStock

Д ържим да започнем с важното уточнение, че куче от всякаква порода може да има агресивно поведение, за това е важно да отделите време и да проучите породата (в случай, че сте се спрели на конкретна, а не сте решили да осиновите домашен любимец). Всички кутрета са сладки, пухкави и милички като малки – това не бива да стои на първо място за вас при избора на нов четириног приятел!

Факт е, че представителите на някои породи са по-склонни да бъдат агресивни, териториално и защитно ориентирани. Това може би не ги прави най-добрият избор за плахи собственици без опит или за семейства с бебета и малки деца. Въпреки това

кучетата, които често са сочени са по-агресивни и нападатели, могат да бъдат прекрасни домашни любимци. Стига да попаднат в семейство, което е подготвено да отговори на специфичните им изисквания.

Dogsandcats.bg

А те не са никак сложни – необходим им е решителен лидер, който да е готов да инвестира време и усилия в интензивно обучение. Задължително е установяването на ясни правила и граници. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме:

10-те породи, най-често етикетирани като агресивни

Нашият съвет: Преди да си вземете представител на някоя от тях у дома, помислете и обсъдете добре с всички членове на домакинството си дали сте в състояние да му осигурите необходимите дисциплина и дресура. 

Представителите на тази едра японска порода често се използват като полицейски кучета или пазачи в родината си. Причината – силно защитния им характер. Като домашен любимец Акита често са предпазливи към непознати, подхождат резервирано и недоверчиво. Лесно могат да станат прекалено бдителни пазачи, а ако не бъдат добре социализирани от малки, могат да нападнат други четириноги. 

акитаСнимка: iStock

Поставихме двете породи в една графа, защото често ще чуете хората да ги наричат с общото название питбули. Тези кучета са си спечелили донякъде незаслужена репутация. Вярно е, че са упорити и решителни животни, като тези им качества, в съчетание с мощната физика и мускулесто тяло са довели до използването им като бойни кучета. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

Питбулите, които са възпитавани от малки да се бият, обикновено са агресивни към други четириноги и предпазливи към непознати. Ако обаче не сте прилагали подобни силови методи в дресурата, те се превръщат в любящи, силно привързани към семейството си домашни любимци, у които няма естествено заложена агресия.

Вижте още: 2-те най-неразбрани породи кучета

  • Кане Корсо

Кане Корсо са гигантска порода мастифи, които първоначално отглеждани в Италия за лов на едър дивеч и охрана на имуществото на стопанина си. Тези кучета приемат ролята си на предани охранители до крайност, пазейки ревностно както на стопанина и семейството си, така и дома, където живеят. Малко вероятно е да се чувстват комфортно сред непознати. 

Кане корсо имат силен естествен хищнически инстинкт – в техните очи всяко по-дребно домашно или диво животно е потенциална плячка. За това те трябва да бъдат строго ограничени от малки – за да се избегнат възможни инциденти. 

Кане КорсоСнимка: iStock

Тези едри кучета изискват твърд и последователен собственик.  Добре е да се направи и консултация с опитен треньор още, докато кучето е малко, който да даде насоки, свързани с обучението за ранно послушание и умения за социализация. 

Може да ви изглежда странно, че тези дребосъци попадат в нашата класация, но трябва да знаете, че Чихуахуа са малки кучета, в които се крие голяма личност и индивидуалност. Те често се привързват силно към един от членовете на семейството си и яростно го защитават от всичко и всички. 

Въпреки че не са толкова големи, колкото другите породи, ухапванията им могат да бъдат много неприятни и болезнени. Склонни са да проявяват непоносимост към малки и буйни деца.

ЧихуахуаСнимка: iStock

Вижте още: Малки, но с характер: Защо не бива да подценяваме ухапване от Чихуахуа

Не позволявайте на сладкия външен вид на плюшени мечета на тези кучета да ви заблуди. Представителите на породата обичайно са силно териториални и са готови да действат агресивно в отговор на други кучета или непознати, които се осмеляват да навлязат в личното им пространство. Първоначално отглеждани в Китай като универсални кучета за лов, пастирство и охрана, Чау Чау са склонни да слушат само един конкретен член на семейството си. Силно защитни са към всички у дома, но обикновено не са твърде привързани. Ранната социализация и обучение са задължителни.

чау чауСнимка: iStock

Доберманите са сред най-интелигентните породи кучета и добре развитият им интелект води до честото им използване като полицейски кучета и пазачи. Като домашни любимци те са приятелски настроени и привързани към членовете на семейството си, ако, разбира се, са правилно социализирани от малки. 

В случай, че този процес се пропусне, те са склонни да бъдат силно подозрителни към непознати и могат да реагират агресивно, ако почувстват, че домът или семейството им са застрашени.

ДоберманСнимка: iStock

Немските овчарки са много интелигентни работни четириноги, които познаваме в различни роли – като полицейски помощници, водачи на незрящи хора и спасителни кучета. Техният царствен ръст и интензивност могат да създадат впечатление, сякаш са плашещи. Естествено защитни като поведение, те са предпазливи към непознати. С ранна социализация и последователно обучение обаче, те се превръщат в най-любящите и верни домашни любимци, които можете да си представите. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Ротвайлерите могат да бъдат любящи, привързани семейни кучета или агресивни защитници – в зависимост от тяхното възпитание. Масивната им, набита фигура и териториалното им поведение ги прави предпочитани за охрана. В ръцете на отдаден собственик обаче, тези четириноги могат да бъдат добре социализирани и обучени да станат чудесни семейни приятели.

ротвайлерСнимка: iStock

Може и да не ви се вярва, но Далматинците също имат слава на склонни към агресивно поведение кучета. Много експерти смятат, че това се дължи на историята на породата на пазачи, което е изисквало от тях да се отнасят към всички непознати като към заплаха. С подходящото обучение и социализация обаче, Далматинците се превръщат в чудесни домашни любимци.

ДалматинецСнимка: iStock

Вижте още: 3 мита за Далматинците, в които вероятно вярвате

Хъскитата са известни със своята издръжливост, която проявяват по време на състезания с шейни в Аляска. Като домашни любимци, тяхната безкрайна енергия и интелигентност изискват ежедневна физическа и умствена стимулация. В противен случай може да се стигне до прояви на деструктивно поведение и дори – агресия. Хищническият инстинкт не им е чужд, за това внимавайте, непредсказуемият им характер може да ги накара да преследват по-малки животни.

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Вижте още: 

10 породи, известни с териториалното си поведение

Виж още