10 най-дълголетни породи кучета

старо куче Снимка: iStock

Е дно от най-трудните неща за всеки стопанин на куче е времето, когато идва момент да се сбогува с любимия си четириног приятел. За съжаление домашните ни любимци живеят значително по-малко от нас, като средната продължителност на живота им е между 10 до 13 години. 

Малките породи са по-дълголетни от по-големите, като някои от тях достигат над 18 години. Генетиката, наследствено обусловените заболявания, активността и начина на живот на кучето, разбира се, играят своята роля. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 породи кучета, които са известни със своето дълголетие. Може би ще откриете вашия бъдещ космат приятел сред тях.

Тези симпатични дребосъци са сред най-дълго живеещите породи кучета в света. Обикновено навършват минимум 15 години, а често се случва да стигнат до 20-21. Силно се привързват към стопаните си, активни, игриви и сравнително здрави животни.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Не е необичайно да срещнете представител на породата над 16-17 години. Рекордът за дълголетие на породата се държи от Дакела на самата знаменита Коко Шанел, който е записан в Книгата на Гинес със своите 21 навършени години. Сред здравословните проблеми на породата са артрит, проблеми с гърба и затлъстяване.

дакел копае дупкаСнимка: iStock

Интелигентно, мило и игриво животно, това е един от най-популярните семейни любимци в целия свят. Имат нужда от много упражнения – психически и физически, за да са във форма. А ако го отглеждате добре и с любов вашият Пудел може да доживее до 18 години. 

Дребна, но много енергична и игрива порода, представителите й често живеят минимум до 16 години. В Книгата на рекордите на Гинес е вписан Джака Уили, който впечатлява със своите 20 години. 

джак ръселСнимка: pixabay.com

Приветливи и лесно приспособими към живот в града, тези малки кученца живеят поне до 15 години. Изискват кратки ежедневни разходки, внимание и игри, а дългите им копринени палта имат нужда от ежедневно разресване, за да са все така меки като коприна. Представителите на породата са здрави, макар да са склонни към някои очни проблеми.

Минималната възраст, до която доживяват тези симпатични кученца е 15 години, често – 18. Те са чудесни компаньони, които ще ви дарят с много обич, но внимавайте – не ги оставяйте за дълго сами – ще страдат за вас и ще им липсвате много. 

Йоркитата са много популярна и удивително интелигентна за размерите си порода. Лоялни и привързани към семейството си, не е необичайно да доживеят над 15 години. Имат много енергия в запас, която с радост биха употребили в игри и забавления със стопанина си. 

йоркиСнимка: iStock

Приятелски настроени, но с много властен характер, тези пухкави малчугани са много лоялни към всички членове на семейството си, като приемат много сериозно „ролята си“ на пазач на дома. Често доживяват над 16-17 години.

За средно голяма порода тези кучета имат доста дълъг живот, достигащ до 16 и повече години. Шиба Ину са леко дистанцирани, много горди и независими, което не ги прави подходящи за всеки. Породата се слави със своята лоялност, чистоплътност и общо добро здравословно състояние.

Най-старият представител на породата е кучето Блурей, което е доживяло до 29 години. Представителите на тази австралийска порода обикновено достигат минимум 16 години, често – и повече. Много интелигентни, верни и енергични работни кучета, те се чувстват чудесно в дом с динамични стопани, с радост участват в кучешки спортове и ще са много щастливи на чести разходки в природата.

Виж още