Френски брак – тип пиренейски

Френски брак малък Снимка: Istock

Други имена

Braque francais petit Pyrenees, French Pointer Small

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

47 см. 58 см.

Тегло

17 - 25 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Франция

История

Порода е пряк наследник на старотипния брак – най-старият късокосмест френски птичар и произхожда от южната част на Пиренеите, където се развъжда активно в периода XVI-XVII век. 

Тези кучета са изключително приспособими и могат да ловуват на различен терен, което ги прави много ценни, макар породата днес да е по-рядко срещана извън пределите на родината си.

Външен вид

Кучетата от породата Френски брак – тип пиренейски, имат същите общи характеристики като тези от тип гасконски, но са по-малки и по-леки. Тези издръжливи кучета са с добре развита мускулатура като мъжките достигат до 58 см височина и тегло от 25 кг, докато женските са високи до 56 см и тежат не повече от 20 кг. Въпреки средния си ръст, тези четириноги са много мощни, с голяма и тежка глава. Очите са с бадемовидна форма и тъмен цвят, носът е черен, с широки ноздри, а ушите – с триъгълна форма, носят се клепнали. Опашката се купира. Тялото е издължено, жилаво и мускулесто, гръдният кош – добре развит, коремът – прибран. 

Козината е къса и блестяща, а цветът й е предимно кафяв, кафяво-петнист или бял с кафяви петна.

Dogsandcats.bg

Характер

Външният вид и близостта с границата с Испания дават основание да се смята, че във вените на представителите на породата тече и кръвта на староиспански късокосмести птичарки, както и на местни гончета. Това обуславя чудесните ловни качества на Френския брак, които се 

славят със своето силно обоняние, спокоен и уравновесен характер и приятелско отношение. Те обичат човешка компания, силно се привързват към семейството си и макар да не са добри пазачи, биха направили всичко за членовете му. Към непознати са резервирани поне в началото, но постепенно показват дружелюбната си страна. Не обичат да остават за дълго сами – в скуката си могат да развият деструктивно поведение, включващо унищожение на личните ви вещи и имущество. Ранната социализация е чудесен начин да доразвиете кроткия им характер. 

За тези пойнтери се смята, че са „родени научени“ да слушат стопанина си и това не е никак далече от истината. Вроденият им ловен инстинкт и желание да са в помощ на стопанина им ги прави лесни за обучение, без да проявяват типичния за ловните породи инат. Поощрявайте ги за добре свършената работа с лакомства и похвали – ще постигнете наистина забележителни резултати!

Здраве

Породата се радва на добро общо здраве, като най-често представителите й страдат от тазобедрена дисплазия, проблеми със ставите и дисплазия на лакетната става. Сравнително често срещани са и проблемите с очите, сред които прогресивна атрофия на ретината, катаракта и различни инфекции. Характерно за породата е подуване и превъртане на стомаха – ограничете физическото натоварване на кучето след хранене, за да го избегнете.

Грижа

Като типична ловна порода, за Френския брак тип пиренейски би било доста трудно да се приспособи към живота в апартамент. Най-добре е представителите на породата да се отглеждат в къща с двор или ферма, където да са навън по цял ден. Задължително трябва да им отделяте поне по два, дори три часа за разходки, съчетаващи както физическо, така и умствено натоварване. Това значи – различни игри, близки до лова, опознаване на нови места, както и възможност кучето да потича 

на воля. Водете ги често на излети и преходи в непознати планини и гори – така ще упражняват ловните си инстинкти и ще се почувстват наистина живи!

Козината на тези пойнтери е къса, за това няма нужда от ежедневно разресване. Достатъчно е веднъж на няколко дни да я минавате с влажна кърпа или специална ръкавица, за да свалите мъртвите косъмчета и да я освежите. Честото къпане също не се препоръчва, за да не се увреди защитния слой на козината. Редовно проверявайте ушите и очите, за да предотвратите възможни инфекции, подрязвайте и ноктите при нужда. 

Хранене

Френският пойнтер не е претенциозно към храната куче. Добре за мускулите и костната му структура е, ако менюто му е максимално балансирано и богато на витамини, минерали и хранителни вещества.Около 70% от него трябва да е съставено от месо и субпродукти, като това включва и кучешката храна, суха или от консерва, желателно е – висококачествена, подходяща за едри и активни породи.

Заради специфичните му проблеми със стомаха, желателно е храненията да са две. Можете да допълвате с твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко, различни зеленчуци, варен ориз и елда, попарени овесени ядки и хрущяли. Избягвайте свинско и овче месо, тръбни кокали, прясно мляко, солено, сурово или пушено месо, салами и колбаси, тестени и пържени храни.

Деца и домашни любимци

Едро и леко непохватно куче, Френският брак тип пиренейски е подходящ за семейства с малко по-големи деца. С тях кучето може да тича и играе с часове, докато е по-добре да не го оставяте без надзор в компанията на по-малките членове на семейството си. С други кучета се разбира особено добре, ако са израснали заедно, но не се препоръчва за съжителство с котки и други по-дребни домашни животни.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още