Джиндо

Джиндо Снимка: Istock

Други имена

Корейско Джиндо, Jindo

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

46 см. 55 см.

Тегло

16 - 23 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Корея

История

Стара корейска порода, Джиндо е типичен представител на шпицовете. Според легендата името на тези симпатични кучета произхожда от малък остров, разположен на югозападното крайбрежие на страната. 

През 1934 година породата официално е обявена за национално съкровище в Корея и Япония, а нейни представители дори участваха в откриването на Олимпийските игри през 1988 година в Сеул. Интересен факт е, че като защитена порода съществуват определени официални развъдници в Япония и Корея, където се записвате в лист на чакащи, за да получите кученце с родословие.

Външен вид

Типично шпицообразно куче, със сравнително широка глава и масивна, симпатична муцуна. Главата е голяма, но пропорционална на тялото. Мъжките екземпляри достигат до височина 55 см, а женските – 50 см. Теглото им е между 16-23 кг. Ушите са прави и остри, а очите – с бадемовидна форма, дълбоко поставени. Тялото е компактно, гръдният кош – дълбок, крайниците – прави, опашката се носи характерно завита на гърба. Козината на кучето е къса до умерено дълга, с мек и гъст подкосъм. Оцветяването е в широката гама нюанси на жълтото, кафявото и червеното. 

Характер

Кучетата от породата Джиндо са известни с това, че са изключително лоялни и силно се привързват към семейството си. Те биха направили всичко, за да защитят стопанина си. Вродените им инстинкти на пазач обаче, ги карат да са подозрителни и дори резервирани към непознати. За да не се стигне до неприятни инциденти ключова роля има ранната социализация, както с хора, така и с други кучета.

Dogsandcats.bg

Интелигентни и схватливи, Джиндо лесно се поддават на обучение. Тези кучета ще направят всичко, за да е щастлив собственикът им. Макар че могат да проявят инат в ранните етапи на дресурата, с повече търпение и правилен подход можете да сте сигурни, че резултатите няма да закъснеят. Малко са породите, които могат да надминат лоялността на Джиндо, след като сте спечелили уважението му. По принцип шпицовете трудно понасят самотата, така че породата не е препоръчителна за хора, които пътуват често. 

Здраве

Корейското Джиндо е сравнително здрава порода, като представителите й страдат единствено от проблеми с щитовидната жлеза и хипотиреоидизъм. 

Грижа

Джидо могат да живеят както на открито, така и в апартамент. Ако ги отглеждате на двор, задължително ги прибирайте за през нощта вътре. Тези кучета създават много силна връзка със стопаните си и ако прекарат прекалено много време сами навън, това може да ги натъжи и да развие деструктивно поведение у тях, особено ако са млади. В градска среда им осигурете достатъчно движение – атлетични и силни, те имат нужда от ежедневни разходки, за да изразходват енергията си. 

Козината на Корейското Джиндо не изисква особени грижи, нито чести бани. Разресване веднъж-два пъти седмично би било достатъчно, за да поддържате кожухчето на любимеца си лъскаво. Тези кучета имат минимална естествена миризма. Редовно проверявайте и ако се налага – почиствайте ушите на кучето за развитие на инфекции, необходимо е регулярно да подрязвате и ноктите на любимеца си.

Хранене

Най-добре е да храните Корейското Джиндо с висококачествена кучешка храна, гранулирана или от консерва, за да сте сигурни, че ще получи всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества, които са му необходими. Можете да обогатите диетата му с натурални продукти, сред които месо – пилешко, пуешко, заешко или телешко, както и богати на протеин продукти като нискомаслена извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца. Избягвайте мазни храни, тесто, пилешки тръбни кокали и сладко.

Деца и домашни любимци

Ако смятате да отглеждате Джиндо в компанията на малки деца, то ранната социализация е задължителна. Макар да не биха проявили агресия, тези кучета не възприемат много добре непредвиденото поведение на най-младите членове на семейството. С други кучета се разбират единствено, ако са израснали заедно. С котки и други по-малки домашни животни не съжителстват добре и не се препоръчва да се отглеждат заедно.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още