Кувас

Кувас Снимка: Istock

Други имена

Унгарски Кувас, Kuvasz, Hungarian Kuvasz

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

65 см. 76 см.

Тегло

35 - 52 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Унгария

История

За произхода на Куваса, подобно на другите едри молоси със стара история, съществуват различни предположения и догадки. Според някои специалисти, предците му са попаднали в Унгария през XIII век, заедно с куманите и са близки родственици с турските пастирски кучета. Други смятат, че породата се е появила още през XI век, с мигриращи кюрдски племена. Трети откриват пряка връзка между Кувас и Комондор. Четвърти твърдят, че корените му се крият в шумерската цивилизация в доказателство за това е името му, което според тях идва от шумерската дума „Ku-assa” – в превод – „придружаващ конете“. Има и мнения, че турската дума „kawasz”, която означава „въоръжен пазач на покоите“ или арабската „kawwasz” – “стрелец с лък“ – са дали наименованието на тези гиганти. 

Едно е сигурно – Кувас стават особено популярни след XV век, когато крал Матиаш започнал да се появява навсякъде с няколко от представителите на породата, използвайки ги за бодигарди и пазачи. 

Външен вид

Едро и внушително работно куче, мъжките представители на породата достигат до 76 см височина и тегло до 52-53 кг. Дължината на главата е малко по-малка от половината от височината на кучето при холката, а ширината й е половината от нейната дължина. Стопът е добре изразен, черепът – сравнително широк, муцуната – права, но не заострена, с добре развита долна челюст. Носът е голям, с широки и отворени ноздри. Устните са черни, плътно прилепнали. Очите са с бадемовидна форма, тъмни, с изразително изражение. Ушите са поставени на нивото на очите, с V-образна форма и леко закръглени върхове. Шията е средно дълга и мускулеста, а опашката – ниско поставена. Крайниците са със здрави кости и добре развита мускулатура. Козината на Кувас е средно твърда, права и леко вълниста. По шията, корема, задната част на бедрата и опашката – тя е по-дълга. Оцветяването в бяло и всеки друг цвят е отклонение от стандарта. 

Характер

Унгарският Кувас, както още е известна породата, е със спокоен, уравновесен характер, което го прави чудесно семейно куче. Бдителен и безстрашен, той се привързва силно към стопанина си и е готов да го защитава с цената на всичко. Лае рядко и то главно, за да предупреди, че охранява територията, на която живее. Дори и на моменти да изглежда дистанциран или вглъбен в себе си, Кувас се чувства добре в човешка компания. 

Dogsandcats.bg

Бдителен по природа, той се отнася с недоверие и подозрение към непознати, като може дори да прояви агресия, ако прецени, че има заплаха за собственика му. 

Отличителна черта на породата е силно доминантния, налагащ се характер, който може да се окаже пречка при обучението на животното. Важно е от малък да покажете на любимеца си кой е лидерът в дома. В никакъв случай обаче това не трябва да става чрез физическо насилие или наказания – това може само да го отблъсне и да откаже да ви слуша. Представителите на породата са умни и бързо разбират какво се иска от тях, въоръжете се с постоянство, чрез лакомства и похвала давайте на кучето да разбере, че е изпълнило успешно дадена команда – ще се изненадате от резултата!

Здраве

Сред най-честите заболявания, от които страдат тези внушителни четириноги, са тазобедрена дисплазия, проблеми с очите, стомаха и гръбначния стълб. Избягвайте да храните кучето преди разходка, тъй като ако тича след като се е нахранило обилно, това може да доведе до превъртане на стомаха, често – с фатален край.

Грижа

Кувас е голямо и сравнително енергично за размерите си куче. Той има нужда от движение, в противен случай може да стане ленив и мързелив, а това неминуемо ще повлияе и на характера му. Най-добре би се чувствал в къща с двор, но можете да го отглеждате и в апартамент, стига да му осигурите достатъчна физическа активност. Съчетавайте разходките с игри – така ще направите четириногия си приятел истински щастлив! 

Козината на тези кучета трябва да се разресва 3-4 пъти седмично, по-време на линеенето - по-често, тъй като се скубе доста и лесно образува сплъстявания, които, ако не се хванат навреме може да се наложи да се отрежат. Дори да живее на двор, Кувас има нужда от ежедневното внимание на стопанина си. Проверявайте редовно ушите и очите за развитие на инфекции.

Хранене

Макар да е едра порода и несъмнено количеството храна, което похапва, да е повече, Кувас яде всичко – от кучешки храни, гранулирани или от консерва, до зеленчуци и плодове. Представителите на породата обичат да си хапват, но имат добър метаболизъм и не са склонни към преяждане или напълняване. Въпреки това постарайте се менюто им да е в точните количества, както и да е балансирано – да съдържа максимално много витамини и минерали. От месата подходящи са телешко, агнешко, пилешко и дивеч, както и техните субпродукти- задължително преминали термична обработка. Допълвайте ги с протеини като извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца. Избягвайте мазно месо, свинско и овнешко, солени храни, пушена риба, тесто и пилешко тръбни кокали.

Деца и домашни любимци

Кувас е перфектното куче, на което да поверите малчуганите от всякакви възрасти. Макар да е внимателен към „своите деца“ обаче, този симпатичен гигант може да прояви агресия към техни приятели по време на игрите, ако сметне, че с поведението си ги заплашват. Добре е, поне в началото да сте наблизо, за да можете да реагирате в такива случаи. С други кучета и домашни животни се разбира само, ако са израснали заедно.

 

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още