Полска низинна овчарка

Полска низинна овчарка Снимка: Istock

Други имена

Polish Lowland Sheepdog, Polski Owczarek Nizinny, PON

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

42 см. 50 см.

Тегло

14 - 23 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Полша

История

Както подсказва името й, родина на тази овчарка е Полша. Смята се, че породата е възникнала през XIII век, а във вените й тече кръвта на шотландски овчарки, кръстосвани с месни полски породи. 

Атрактивната външност и добри работни качества бързо направили Полската низинна овчарка предпочитана от знатни особи и аристократи в родината й. За първи път породата била представена на изложение във Варшава едва в началото на XX век. 

Външен вид

Средно голямо, здраво, компактно и мускулесто куче. Мъжките представители на породата достигат височина до 50 см и тегло от 23 кг, женските – до 47 см и тегло от 17-18 кг. Главата на тези кучета е плоска и голяма, пропорционална на тялото, с широка муцуна и черен нос. Очите са с кръгла форма и тъмен цвят, но не се виждат от дългите кичури козина над тях. Ушите са дълги и широки, покрити с козина. На муцуната си това куче има характерни „мустаци“ и „брада“. Цялото му тяло е покрито с гъста и дълга козина, като тя може да е права или на леки вълни. На цвят бива бяла, сива или кафява.

Характер

Интелигентно, независимо и гордо работно куче, Полската низинна овчарка е лоялен приятел, който ще служи вярно на цялото семейство. Тези четириноги силно се привързват към стопанина си и са готови на всичко за него. По природа са мнителни към непознати, като не биха се поколебали да проявят агресия ако ги преценят като заплаха за сигурността ви. Ранната социализация, срещи с други кучета, излагане на различни шумове биха могли да посмекчат леко доминантния им характер, но в основата си те не са особено приятелски настроени към друг, освен собственото си семейство.

Dogsandcats.bg

Властният им характер, съчетан с необходимостта да са ангажирани постоянно с нещо, правят обучението им една идея по-сложно, особено да хора без опит. Добре е в началото да се консултирате със специалист, който да започне дресурата. Това се налага, защото като малки тези овчарки не проявяват абсолютно никакъв интерес към командите на стопанина си. Използването на груба сила или наказания е абсолютно противопоказно и може да накара категорично кучето да откаже да ви съдейства. 

Здраве

Сред най-честите заболявания на Полската низинна овчарка, са тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната ставаПредставителите на породата могат да имат и проблеми с очите. Възможни, но по-рядко срещани са хранителните алергии или епилепсията.

Грижа

Полската низинна овчарка би се чувствала най-добре в къща с голям двор, където да се разхожда по цял ден. Ако я отглеждате в апартамент, то трябва да й осигурите достатъчна физическа активност – поне две дълги разходки с възможност да потича на воля. Ако не се изморят „качествено“, представителите на породата са склонни към деструктивно поведение. Тези симпатични четириноги много обичат игрите – хвърляне на топка или фризби, гонене на пръчка – отделяйте време, за да ангажирате не само физически, но и интелектуално любимеца си – така той ще бъде истински щастлив.

Козината на тези кучета има нужда от всекидневно разресване, за да стои бляскава, да не се заплита или сплъстява. Честото къпане не е препоръчително – нека не е повече от 2-3 пъти годишно, със специален сух шампоан. Редовно проверявайте очите и ушите за развитие на инфекции.

Хранене

Едро, но много активно и енергично куче, Полската низинна овчарка има нужда от добре балансирано, богато на протеини меню. Най-добре е да я храните с кучешка храна, суха или от консерви, разнообразявана от натурални продукти. Сред тях може да има различни немазни меса и субпродукти, извара, твърдо сварени яйца, хрущяли, зеленчуци, сварен ориз или елда. Не се препоръчват свинско месо, тръбни кокали, мазни, пържени и тестени храни.

Деца и домашни любимци

Симпатичен гигант, който се разбира чудесно с деца от всички възрасти. Полската низинна овчарка е чудесно куче за големи семейства, за нея е истинско удоволствие да прави компания на най-малките и с часове може да стои кротко около тях. С други кучета и котки се разбира само, ако е израснала от малка с тях. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още