Малък Мюнстерлендер

Малък Мюнстерлендер Снимка: Istock

Други имена

Small Munsterlander, Small Munsterlander Pointer, Kleiner Münsterländer

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

48 см. 56 см.

Тегло

18 - 23 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Германия

История

Произходът на породата ни отвежда до германския град Мюнстер, където тези кучета били на почит заради качествата си, сред които лов в труднопроходими местности като гъсти гори или реки. Те с лекота намирали отстреляната плячка, благодарение на доброто си обоняние. 

Съществуват два вида Мюнстлендери – Голям и Малък. Смята се, че представителите на породата са резултат от кръстоски между Лангхаар, Бретон Шпаньоли и други френски породи ловни кучета. Оформянето на окончателния стандарт на породата приключва едва през 1910 година.

Външен вид

Красиво и атлетично куче, със среден размер и хармонично тяло. Единственото, което различава Големия и Малкия Мюнстерлендер е размерът им. По-едрите представители на породата са високи между 63-65 см и са с тегло между 28-30 кг. По-дребните са с височина 53-56 см и тегло до 23 кг. Главата на тези кучета е издължена, муцуната – дълга, носът- черен, с широки ноздри. Очите са тъмни на цвят, с бадемовидна форма. Ушите са разположени високо, със заоблени краища, широки и клепнали. Гръдният кош е добре развит, крайниците – дълги и мускулести, коремът – прибран, опашката – стои на нивото на гърба, със средна големина. Козината е гладка, на места – вълниста, не много гъста. По-дълга на ушите, задната част на краката и опашката. На цвят може да е кафява, червеникаво-кафява, сиво-кафява, черно-кафява. На места се допускат бели петънца.

Характер

Мюнстерлендерът е прекрасно ловно куче, което е чудесен приятел на цялото семейство. То силно се привързва към стопанина си и макар да подхожда твърде дружелюбно към непознати, което го прави неподходящо за пазач, компенсира с весел нрав и винаги добро настроение. Тези кучета се изморяват много бавно, така че са подходящи за хора с активен начин на живот. Никак не обичат самотата и понасят тежко раздялата със собственика си, като могат да лаят с часове, за да ви „повикат“ да се приберете при тях. 

Dogsandcats.bg

Типични работни четириноги, те са поддават лесно на дресировка.Свикнали са да взимат сами решения и това може да ги накара да се опитат да се налагат, отказвайки да изпълнят дадена команда. Необходимо е да сте твърди, последователни и уверени, за да покажете на кучето, че вие сте лидера вкъщи. В никакъв случай обаче, това не трябва да става чрез физическо насилие или наказания – така само ще отблъснете любимеца си. С повече търпение, поощрения и похвали, Мюнстерлендера може да научи дори по-сложни команди.

Здраве

Сред най-честите заболявания на Малкия Мюнстлендер са тазобедрена дисплазия, подуване и превъртане на стомаха, прогресивна атрофия на ретината, различни артрити и проблеми със ставите.

Грижа

Малкият Мюнстерлендер има нужда от много движение, за да се чувства добре и във форма. Най-добрият вариант е да отглеждате представителите на породата в къща с двор. Ако обаче живеете в апартамент, се налага да си отделите време за дълги разходки, съчетани с игри и при възможност – оставяйте кучето да потича на воля. Добре е да правите излети, преходи в планини, гори, край езера – ловната природа на Мюнстерлендера ще блесне в пълната си сила именно там! Освен физически, необходимо е да стимулирате тези четириноги и умствено – чрез различни игри и предизвикателства те ще се изморят „качествено“. В противен случай могат да развият деструктивно поведение, от което да пострадат мебелите и дори личните ви вещи вкъщи.

Козината на Мюнстерлендера е със специфичен защитен слой, така че е необходимо внимателно разресване с подходяща четка, за да не се наруши целостта на косъма. Не прекалявайте – веднъж на няколко дни е напълно достатъчно. Къпането не се препоръчва да е по-често от 3-4 пъти годишно. Редовно проверявайте очите и ушите, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Представителите на породата са склонни към наднормено тегло. Това значи, че трябва да се погрижите менюто им да е максимално богато на витамини, минерали и хранителни вещества, без да е твърде калорично. Добре е да давате на Мюнстлендера висококачествена кучешка храна – суха или от консерва, а като добавка – натурални продукти като различни немазни меса, извара и зеленчуци. Избягвайте тежки, мазни меса си субпродукти, тръбни кокали, тестени и пържени храни.

Деца и домашни любимци

Малкият Мюнстерлендер се разбира добре с деца, може да играе и тича с часове с вече порасналите хлапета. С други кучета и домашни животни съжителства добре, ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още