Породите кучета, с които се пътува най-лесно

куче пътуване Снимка: iStock

В ъзприемаме кучето си като част от семейството, за това никак не е чудно, че ни се иска да споделим всяко преживяване с косматия си другар! Ако пътувате често, може би се питате – кои са породите четириноги, които най-лесно бихте могли да вземете със себе си. Разбира се, правилата са различни – в зависимост от това с какво превозно средство сте избрали да се движите. Що се отнася до качването на питомеца ви на самолет, например, всяка авиокомпания има свои собствени правила. Дали може да вземете кучето си на борда в кабината до голяма степен зависи от това колко голямо и тежко е то. Впрочем, подобни са правилата и за пътуване с влак. Обичайно и таксите варират спрямо тези фактори. 

куче пътуванеСнимка: iStock

Не би било пресилено да кажем, че ако смятате да пътувате често с домашния си любимец често и не искате да сте зависими или да се съобразявате твърде с правилата, които различните транспортни средства имат, то най-добре е да заложите на по-дребна порода куче. Но и не само – косматият ви спътник трябва да е добър компаньон, силно привързан към вас и с желание да сподели всеки миг от живота си с любимия си човек! 

Ето и списък с някои от най-добрите кучета за пътуване, с които няма нужда да се тревожите как да планирате следващото си приключение!

Dogsandcats.bg

Тези малки кученца произхождат от Мексико и са известни с това, че имат силно изявена личност, въпреки дребния си размер. Те се адаптират добре към всякакви условия и нямат нищо против собственикът им да ги носи (буквално) със себе си, където и да отиде. 

куче пътуванеСнимка: iStock

Чихуахуа се събрат в чанта, могат да се возят с вас на борда на самолет и не заемат много място. Освен това, не се налага да носите допълнителен багаж, защото не изискват и много храна! 

Тези кученца също са достатъчно малки, за да пътуват със стопаните си на самолет. Малтийците имат спокойна, стабилна личност, която ги прави чудесни спътници при пътуване. Тези кучета искрено обичат да прекарват време със своите стопани! Лоялни и интелигентни, нежните болонки са достатъчно търпеливи и спокойни, за да ви причинят едва някои, съвсем дребни неудобства по време на дълго пътуване. А като бонус – красивата им, впечатляваща козина линее съвсем малко!

куче пътуванеСнимка: iStock

Йоркитата са едни от най-преносимите домашни любимци в света! Да, и ние не вярвахме, че има такава титла, но се оказва, че тези дребосъци са предпочитани не само от семейства, но и от пътешественици и любители на приключенията. Може би, защото са едни от най-малките териери, но е факт, че в дребното телце на Йоркитата е скрита голяма личност, а представителите на породата често проявяват чертите на по-големите си събратя! 

куче пътуванеСнимка: iStock

В допълнение, Йоркитата се считат за особено общителни четириноги, което ги прави нетърпеливи да ходят на излети със своите стопани. Когато са правилно обучени, тази увереност може да ги направи и най-добрите спътници за пътуване.

Със сигурност ще привлечете погледите на хората на гарите или летищата, ако пътувате в компанията на това сладко, пухкаво малко куче. Защото Бишоните просто обожават светлината на прожекторите! Известни със своята великолепна бяла козина и тъмни като на кукла очи, тези четириноги имат идеалните пропорции за справяне с предизвикателствата на пътуване в тесни помещения. 

куче пътСнимка: iStock

Те са оптимисти и авантюристи, доволни да подремнат, докато преминават сухоземни или въздушни граници, а като допълнение – всичко ново и интересно като аромат моментално пробужда любопитството им! Спокойни и приятелски настроени, Бишоните са чудесни спътници.

Помераните средно тежат около 7 килограма, което ги прави една от най-дребните породи в списъка ни. И съответно – една от най-удобните за транспортиране през летищата! Тези кученца са умни, лесни за обучение и се адаптират добре, дори и да се наложи да пътуват часове в малка кошара. Очарователно сладки, Померанчетата са жизнени и приятелски настроени животни, което ги прави идеални за отглеждане в апартамент. Преди да качите кучето си на самолет обаче, отделете известно време за обучението му, за да сте сигурни, че четириногото ще се държи добре по време на полета. 

куче пътуванеСнимка: iStock

А сега е време да резервирате своя билет. И този на домашния си любимец, разбира се!

Виж още