Защо кучето ми се лигави около други четириноги

куче лигавене Снимка: iStock

И ма малко неща в живота, които са толкова забавни и възнаграждаващи, колкото срещата между две кучета. Няма как да не се усмихнете при вида на домашния си любимец, който си взаимодейства с други четириноги, тича наоколо и души всичко по пътя си. Но защо е необходимо да се лигави толкова много?

Ако косматият ви другар има склонност да отделя повече лиги от обикновено всеки път, когато наоколо има друго куче, то може да има няколко причини за това. Предлагаме ви да разгледаме най-често срещаните от тях.  

куче лигавенеСнимка: iStock

7 най-чести причини защо кучето ви се лигави около други себеподобни

 • Стрес

Срещата с нови приятели може да е стресираща за четириногия ви спътник. Помислете за всичко, което се случва, след като заведете любимеца си в парка. Той иска да играе, да изследва района (и всички миризми, които долови!), да поздрави всички по пътя си и, разбира се, да ви държи под око! В даден момент е възможно питомецът ви да се претовари, а прекомерното лигавене е един от най-честите признаци на стрес. 

Dogsandcats.bg
 • Страх

Ако някога сте се заглеждали във филм със злобно куче в него, то има голям шанс да сте забелязали близки кадри на животното, което ръмжи и лае, а навсякъде около него хвърчат слюнки. Това е така, защото често четириногите, които се лигавят прекомерно, всъщност са уплашени кучета. 

куче лигавенеСнимка: iStock

Ако питомецът ви ръмжи, лае, трепери или просто стои неподвижно (има скована поза на тялото), той вероятно е ужасен. Това е лоша новина, тъй като тази уплаха бързо може да ескалира в агресия. В този случай най-добре е незабавно да прекратите взаимодействието между кучетата. 

 • Сексуална възбуда

Когато кучетата станат сексуално възбудени, те започват да се лигавят. Може да забележите и други поведения като вой, плач или хленчене. Домашният ви любимец може да ги проявява, когато е близо до други четириноги, например в парка, или просто да е усетил аромата на разгонена женска на улицата.

 • Ревност

Знаем, че кучетата могат да ревнуват. Без съмнение сте се сблъсквали с тази ревност, ако домашният ви любимец някога ви е виждал да галите друго четириного. Именно подобна близост може да предизвика прекомерно лигавене от страна на питомеца ви. Той може да стане и особено прилепчив или да се опитва да ви „пази“, в резултат на което да е по-агресивен от обикновено.

куче лигавенеСнимка: iStock

 • Щастие

Ако можеха да играят, то кучетата надали биха били особено умели в покера – просто всичко, което чувстват, мигновено се изписва на лицата им! Бъдете сигурни, че домашният ви любимец ще ви уведоми, когато е ядосан, тъжен или искрено щастлив.

Може би сте забелязали, че когато разтривате коремчето или чешете зад ушите кучето си, то започва да се лигави. В комбинация с това, щастливото куче ще има спокойна поза на тялото, леко ще размахва опашка, а езикът (с цялата слюнка по него!), вероятно ще виси доволно от устата му.

куче лигавенеСнимка: iStock

 • Здравословен проблем

Някои медицински състояния могат да причинят прекомерно лигавене при кучетата. Проблеми като кариес, възпаление на венците и орални тумори могат да доведат до прекомерно лигавене. 

Ако се касае за здравословен проблем, то важно е да запомните, че това ще причини постоянно прекомерно лигавене. Тоест, ако то се случва само, когато е около други четириноги, то по-вероятно е да се касае за един от следните проблеми:

 • Чуждо тяло в устата или гърлото;
 • Разстроен стомах;
 • Прегряване;
 • Подуване на стомаха;

Всеки един от тези проблеми може потенциално да бъде животозастрашаващ. Така че ако имате дори минимални колебания, трябва незабавно да заведете кучето си на ветеринарен лекар.

куче лигавенеСнимка: iStock

 • Идва му естествено

Истината е, че някои кучета просто се лигавят повече от други. Прекомерното слюноотделяне може да се случва в определени моменти, но понякога може и да няма реална причина за него.

„Обичайните заподозрени“, които са известни със склонността си да се лигавят, включват:

Какво е малко лигавене между приятели?

Ако кучето ви се лигави прекомерно, когато наблизо има или играе с други четириноги, то нямате непременно причина за безпокойство. Въпреки това е полезно да знаете възможните причини за това прекомерно слюноотделяне. Защото в някои случаи това може да ви позволи да избегнете битка или друга неприятна ситуация.

куче лигавенеСнимка: iStock

 

 

Виж още