6 билки, които успокояват котките

котешка мента Снимка: iStock

В сички сме чували анекдоти за различни неща, които помагат за успокояване на тревожно или хиперактивно коте. Хората също използваме аромати и с тяхна помощ се отпускаме и релаксираме. Лавандулата например е известна със способността си да успокоява хората и да спомага за заспиването, но дали прави нещо за котките? Има ли аромати, които помагат за успокояване на гальовните животни?

В стресови ситуации, като например по време на фойерверки или при идване на гости, може да търсите подходящ начин да облекчите максимално стреса на гальовния домашен любимец. Наблюдава се, че определени аромати и билки могат да подействат благоприятно на котката ви, но въпреки това препоръчваме консултация с ветеринар, ако котката ви е неспокойна, както и дали лекарят би препоръчал такъв вид терапия.

Споменатата лавандула може да изглежда добър вариант, но тя е токсична за котките при поглъщане.

Етеричните масла като цяло не се препоръчват за каквато и да е употреба в близост до котки, включително в дифузери, локално и орално.

Dogsandcats.bg

Това може да затрудни намирането на идеалния аромат за нуждите на вашата котка.

Все пак съществуват различни билки, които могат да имат успокояващо действие върху вашата котка, и те са безопасни за смъркане и консумация. Няма да се налага да използвате и силни аромати, за да успокоите котката си. Чувствителното им обоняние означава, че ароматите, които за нас са леки, могат да бъдат доста силни за вашата котка.

1. Котешка мента (Nepeta cataria)

котешка ментаСнимка: iStock

Котешката мента е билка, за която всички знаем, че е напълно безопасна за нашите котки. Макар че може да накара котката ви да стане по-активна и възбудена, това обикновено е краткотрайно. След като стимулиращият ефект на котешката мента започне да отшумява, много котки подремват или намират тихо място, където да се отпуснат.

Най-достъпната форма на котешката мента е изсушена и е широко достъпна в магазините за домашни любимци. Котешката мента е лесна за отглеждане, като при идеални условия често се превръща в плевел, така че е лесно да отглеждате постоянен запас от котешка мента за вашите котешки приятели. Тя може да се използва за приготвяне на чай и е безопасна за поглъщане вместо лакомства.

Следващия път, когато предложите сушена котешка трева на котката си, първо я разтрийте между пръстите си. Това помага за освобождаването на маслата в листата, като увеличава аромата и положителното въздействие върху котката ви.

2. Валериана (Valeriana officinalis)

котешка ментаСнимка: iStock

Валерианата е по-малко достъпна от котешката мента, така че може да ви е трудно да я намерите. Въпреки това тази билка е показва сходни ефекти с котешката мента при много котки. Най-хубавото при валерианата е, че е много вероятно тя да накара котката ви да заспи. Отначало тя може да стане активна, както при котешката мента, но бързо ще се успокои.

За котките, които не се влияят от котешка мента, тази билка има шанс да работи по-добре за тях. Може да давате валериана на котката си по подобен начин, както бихте предложили котешка мента, като най-разпространената форма са изсушените листа.

3. Мататаби или сребърна лоза (Actinidia polygama)

котешка ментаСнимка: iStock

В извършено проучване 80% от котките проявяват интерес и положителен ефект от това растение. Сребърната лоза става все по-лесна за намиране, което може да бъде спасение за тревожните котки или за тези, които се нуждаят от нещо малко по-различно от котешката мента. В същото проучване 75 % от котките, които не са имали ефект от котешката мента, са показали положителен ефект от сребърната лоза.

Основният проблем със сребърната лоза е, че най-високата ефективност идва от дъвченето на пръчките. Това означава, че вашата котка ще има най-добър ефект от гризането и играта с растението, а не от самия аромат, както при котешката мента.

4. Татарски орлови нокти (Lonicera tatarica)

котешка ментаСнимка: iStock

Ако това е растение, за което не сте чували, не сте сами. Татарските орлови нокти са необичайни и растението може да бъде трудно за намиране, но е показало способността си да успокоява някои котки.

Интересно е, че това растение се предлага под формата на стърготини и парчета дърво. Стърготините могат да се разтрият между ръцете ви, преди да ги предложите на котката, за да се освободи максимално количество аромат.

5. Лайка

котешка ментаСнимка: iStock

Подобно на лавандулата, лайката е известна с успокояващите си свойства за хората, като често се използва като чай за подпомагане на съня. Лайката има подобен ефект върху котките и е безопасна за тях.

Можете да предлагате чай от лайка на котката си, но трябва да избягвате чай от лайка с други аромати или добавки в него. Можете също така да дадете на котето си да помирише суха лайка или да я разтрие, за да освободи допълнителен аромат, който да успокои котката.

6. Хмел

котешка ментаСнимка: iStock

Ако си мислите, че „хмел“ ви звучи познато, това е така, защото това е важна съставка в производството на бира. Въпреки че бирата изобщо не е безопасна за котките, цветовете на това растение са абсолютно безопасни за вашата котка да ги помирише.

Миризмата на хмел може да помогне за намаляване на тревожността и успокояване на котката ви, а те са безопасни, ако котката ви реши да ги опита. Сухите цветове на хмела обикновено не се намират в магазините за домашни любимци, но не е прекалено трудно да се намерят в онлайн магазините.

Как да предлагате билки и растения на котката си

Свикнали сме предимно да разтриваме малко сушена котешка мента върху играчките или драскалките на котката си, но има няколко предпочитани начина да давате билки и растения на котката си, за да я успокоите с аромати. Изсушената форма на билките обикновено се смята за най-ефективния и най-безопасния начин за гальовните животни.

Въпреки че не е опасно за котето ви да отхапва тук-там от тези растения и билки, ако котката ви е известен любител на растенията, може да се наложи вместо това да ги поставите в платнена торбичка или някаква играчка. Това все пак ще позволи на котката ви да има достъп до ароматите, без да консумира голямо количество.

Чайовете не са най-добрият избор, но като цяло са безопасен начин да изложите котката си на безопасни аромати. Тъй като можете да разреждате чая колкото желаете, можете лесно да контролирате колко от растението, билката или конкретния аромат е достъпен за котката ви.

Има много аромати, които могат да помогнат за успокояване на котката ви и които са много безопасни за нея. Някои котки обаче имат много чувствителна дихателна система и в този случай интервенциите за обонятелно успокояване не са идеални. Ако не сте сигурни, попитайте ветеринарния лекар, тъй като той ще знае историята на заболяванията и рисковете за вашата котка.

Уверете се, че сте ограничили консумацията на билки и растения, за да избегнете стомашни разстройства. Също така никога не предлагайте части от растение или не въвеждайте нов аромат на котката си, без да сте сигурни, че той е абсолютно безопасен. Съществуват множество токсични растения, които могат да причинят тежко заболяване на котката ви.

Виж още