6 начина, по които котката ви комуникира с вас

котка комуникира с хора Снимка: iStock

П оведението и невербалната комуникация на мяукащите приятели може често да е озадачаваща за нас. Хората сме свикнали да комуникираме помежду си чрез думи и често забравяме за езика на тялото, който понякога казва дори повече.

За да общувате с котката си у дома, не ви трябват магически способности. Единственото усилие, което трябва да направите (не е малко, признаваме) е да наблюдавате внимателно домашния си любимец и да се научите да тълкувате езика на тялото му.

Как да разпознавате котешкия език и да разчитате какво иска да комуникира с вас домашния ви любимец - ще ви помогнем в тази статия!

Не се притеснявайте, няма да ви трябва тетрадка-речник, а само и единствено вниманието ви!

Dogsandcats.bg

1. Мъркане, мяукане и други звуци

котка комуникира с хораСнимка: Pixabay

Гальовните животни използват вокализация, за да кажат нещо или да изразят емоция. От тях можете да чуете мяукане, мъркане, съскане, ръмжене и всички те имат различно значение, в зависимост от контекста.

Гальовните животни мяукат когато комуникират с хората. Те не общуват помежду си по този начин, като изключение за това правят малките котета, които биха могли да „разговарят“ помежду си мяукайки.

Мъркането често се свързва с положително действие и няма две мнения по въпроса, че собствениците на котки полудяваме от радост, когато галим мяукащия си пухкав приятел и той започне да мърка от кеф.

За разлика от първите два начина на комуникация, които описахме, съскането и ръмженето не са толкова позитивни. Котките съскат, когато се страхуват и ръмжат, когато са ядосани, изплашени и чувстват, че трябва да влязат или в отбранителна позиция, или да нападнат.

2. Комуникация с уши

По позицията на ушите също можете да научите много за състоянието на гальовния спътник. Ако забележите, че ушите на мъркащия ви приятел са се сплескали назад - най-вероятно е уплашен или нещо го смущава в този момент.

Ако пък са изправени и се мърдат като антени, котката ви се опитва да долови някакви звуци, които можете да чувате или пък да са твърде ниски за човешкия слух.

3. Поглед и комуникация с очи

котка комуникира с хораСнимка: Pixabay

Очите на котките могат да са широко отворени, зениците разширени или пък обратното - клепачите да се присвият. Внезапното разширяване на зениците се тълкува като резултат от възбуда. Тя може да се дължи на силна емоция, независимо дали е страх или пък интерес към някоя играчка или птица навън.

От друга страна, ако гальовният ви приятел ви гледа с широко отворени очи, това е знак, че има доверие във вас, докато присвитите очи, понякога дори само до процеп, насочват към страх или агресия.

В допълнение, ако котката ви гледа продължително и втренчено и започне да мига много бавно, това е известната „котешка целувка“. С този жест домашният любимец показва, че ви обича.

4. Комуникиция с опашката

От опашката на мяукащия ви приятел можете да научите много неща. Тя може да застане в различни позиции, като всяка една от тях означава различно нещо. Ако опашката е вирната нагоре - това се тълкува като спокойствие и така котката ви показва, че е приятелски настроена към вас. В случай, че е извита като въпросителен знак - това също означава, че мяукащият приятел се радва на компанията ви.

Много често можем да видим такава опашка, когато се прибираме от работа и котката ни посреща на вратата щастлива да ни види или радостна, че ще получи храна.

От друга страна, ако например мяукащият ви спътник удря опашката си в пода или я мята наляво-надясно, това е индикация, че е ядосан и е по-добре да спазвате дистанция. Независимо дали вие сте смутили котката ви или се е уплашила от някакъв звук навън - най-добре не се опитвайте да я успокоявате или да я галите, защото като нищо ще си изкара агресията върху вас.

5. Неподдържана козина

Не е необходимо да сте специалист по котешко поведение, за да се сетите, че настръхналата козина или пък лошият й вид не са добър знак. Когато мяукащият ви приятел има лъскава, здрава козина, която „лежи“ спокойно върху тялото - това значи, че се чувства добре и е в завидно здраве.

Неподдържаната козина обикновено е знак, че нещо не е наред с гальовния ви спътник. В повечето случаи избягването на котешките бани често е съчетано с други симптоми и това ще ви подскаже, че може би е време да посетите ветеринарния си лекар за преглед.

6. Комуникация чрез миризми

котка комуникира с хораСнимка: Pixabay

За нас, хората не е присъщо да използваме миризми, за да си говорим едни с други. При мяукащите приятели обаче, това е много важен начин на комуникация.

Когато женската котка се разгони например, тя излъчва феромони, за да покаже на мъжките представители, че е готова за чифтосване. От друга страна, ако живеете в къща или на ниските етажи - ще забележите как под балкона ви или прозорците ви започват да се навъртат все по-упорито мъжки котараци, които маркират. Всичко това е вид комуникация чрез миризми.

По маркирането на мъжкия ви котешки спътник, можете да разберете, че се е разгонил, ако не сте го кастрирали. Търкането на тялото в предмети също е начин, по който гальовните приятели оставят аромата си с цел да покажат, че това е тяхна територия.

Комуникацията на гальовните приятели не винаги е лесна за разпознаване от нас, хората, най-малкото, защото е много различна. Все пак, по сходен начин по който учим чужд език или се научаваме да общуваме с нови хора или колеги, бихме могли да разпознаваме сигналите на котката ни. Цялостната й позиция на тялото ни показва много - от страх или раздразнение до любов и увереност.

Вижте още:

Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

Виж още