9 подобрения за здравето на котката, които да направите тази година

щастливо коте Снимка: iStock

Н овата година е време за ново начало и промени в живота - включително и за домашните ни любимци! Ако вие вече сте платили абонамент за фитнес, защо да не се погрижите и за здравословните навици на котката си? Не говорим за мащабни промени в навиците на мяукащия приятел, все пак те са създания на навика и няма да бъдат много щастливи, но може да въведете плавно малки промени, които да са в полза за здравето на вашата котка. Ще ви дадем 10 идеи за подобрения, които може да направите!

1. Бъдете по-активни

Скуката е в основата на много поведенчески проблеми при мъркащите животни. За да поддържате домашните любимци щастливи (и здрави!), ежедневните упражнения са задължителни. Котките обичат да гонят и да се нахвърлят върху играчки и да се катерят по котешки дървета или рафтове, така че - уверете се, че сте им осигурили достатъчно забавления и възможности да се движат.

щастливо котеСнимка: iStock

2. Преминете към по-здравословна диета

Разхождали ли сте се напоследък по пътеките с храна в магазин за домашни любимци? Вариантите с какво да храните вашата котка изглеждат безкрайни. Лесно е да разберете защо някой може просто да издърпа най-близката храна от рафта и да си тръгне. Но мяукащите приятели имат много специфични хранителни и диетични изисквания за това от колко протеини, мазнини, въглехидрати и калории се нуждаят всеки ден. Най-добрата диета за вашия домашен любимец също зависи от неговата възраст, ниво на активност и общо здравословно състояние. Говорете с вашия ветеринарен лекар, за да получите препоръка за храна за домашни любимци, на която знаете, че можете да се доверите.

Dogsandcats.bg

3. Правете нещо забавно всеки ден

Уверете се, че вашият домашен любимец има различни играчки, с които да играе и мозъчни игри, защото умствената стимулация е важна. Може да скриете лакомства или гранули из къщата, за да може вашият домашен любимец да ги намери, или да използвате хранилка за пъзел, за да направите игра от времето за хранене. Можете също така да научите вашия домашен любимец на нов трик, който помага да запазите ума си остър и укрепва връзката ви.

4. Добавете някоя нова котешка мебел у дома

Покажете на косматия си приятел колко много го цените, като добавите няколко удобни за домашни любимци щрихи към вашето пространство. Що се отнася до котките, помислете за втора тоалетна, стълб за драскане или котешко дърво.

5. Опитайте нещо ново

Има ли дейност, която винаги сте искали да опитате с вашия домашен любимец? Това е чудесен момент да се опитате. Ако вашият домашен любимец обича хората и приключенията - защо да не го разходите навън? Започнете с обучение да свикне да носи каишка, след което разходете котката си на балкона, а последната стъпка е приключение сред природата!

щастливо котеСнимка: iStock

6. Преосмислете размера на порциите

Лесно е да прехранваме домашни любимци, особено когато свързваме храната с любов. Но контролът на порциите е нещо, което всички родители на домашни любимци трябва да имат предвид. Храненето на домашни любимци твърде много причинява затлъстяване, което е едно от водещите заболявания, които се наблядават при гальовните животни. Това увеличава риска от сърдечни заболявания, артрит, диабет и високо кръвно налягане.

7. Мийте зъбите на вашия домашен любимец по-често

Представете си какво би било, ако миете зъбите си само веднъж годишно. Липсата на ежедневна дентална хигиена е причината повечето котки да имат някаква форма на орално заболяване.

Опитайте редовно да миете зъбите на мъркащият приятел с подходяща за домашни любимци ензимна паста за зъби. Ако вашият домашен любимец не понася четка за зъби в устата си, помислете за одобрена от ветеринарен лекар добавка за вода или дъвчене за зъби.

8. Ходете на редовни прегледи

Не отивайте на ветеринар, само когато вашият домашен любимец е болен - уверете се, че вашият мяукащ приятел получава рутинно едно или две посещения в при ветеринар всяка година. Освен да сте в течение с ваксинациите, редовните ветеринарни прегледи могат да идентифицират здравословните проблеми рано, когато те често са по-лесни за лечение.

щастливо котеСнимка: iStock

9. Спестете за разходи за домашни любимци

Всички знаем, че стоките и услугите за домашни любимци могат да бъдат скъпи, но нашите приятели животни си заслужават! Защо тази година не отворите спестовна сметка за домашни любимци, за да компенсирате разходите за грижи за домашни любимци? Тези средства могат да помогнат за покриване на разходите за спешна помощ и медицински процедури. Освен това парите със сигурност ще ви бъдат полезни, за да компенсирате разходите за ветеринарни грижи за вашия домашен любимец, превантивни лекарства, храна, играчки и други консумативи. Ако се окажете с допълнителни спестявания за домашен любимец в края на годината, можете да ги използвате, за да купите на вашия космат приятел специален подарък, като изискано легло или интерактивна играчка.

Като собственици на домашни любимци, грижите за любимото ни пухкаво същество са едно от най-важните неща. Затова е добре да си припомним всичко необходимо, което трябва да правим, за да поддържаме гальовния приятел здрав!

Вижте още:

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

Колко често трябва да водя котката си на ветеринар

Виж още