5 причини да живеем с котка

стопанин и котка Снимка: iStock

Р адостта от притежаването на котка трудно може да се опише с думи! Със сигурност носи много любов и положителни емоции в живота ни. Освен че са много сладки и мили (в повечето случаи), тези домашни любимци ни помагат да се справим със стреса.

Притежаването на котка може да бъде по-полезно за здравето ви, отколкото предполагате. Макар и понякога да ни ядосват с поведението си, парадоксално, съжителството с котка всъщност успокоява нервната система. Това се усеща особено, когато играете с нея!

Въпреки че мъркащите животни са независими и понякога обичат да взаимодействат със средата по техен си начин, те са много привързани към собствениците си и хората, на които имат доверие.

Защо котките са страхотни домашни любимци

Мяукащите животни са прекрасни домашни любимци, независимо дали живеете в апартамент или къща, сам или със семейство. Бъдете сигурни, чe много ще ви забавляват!

Dogsandcats.bg

Ако мислите да се сдобиете с пухкав съквартирант, това има редица предимства:

  • Изискват ниска поддръжка

Може би най-привлекателното качество на гальовните животни е, че те се гледат много по-лесно, ако ги сравняваме с кучета. Те не изискват разходка, обучение, често подстригване и се нуждаят от доста по-малко внимание. Те са идеални за апартаменти и градски живот. Дори и жилището ви да е малко, те не заемат място. Само трябва да обособите тяхна тоалетна и пространство за сън и игра. В повечето случаи котките сами се забавляват да изучават наоколо или да се свият в някой странен ъгъл, където да подремнат.

  • Те са тихи

Гальовните домашни любимци са склонни да мяукат, когато са гладни или искат внимание, а някои от тях дори не мяукат или го правят много тихо. В повечето случаи, няма да ви притесняват с шумове, освен ако не счупят нещо, разбира се.

  • Те са независими

Тези животни не се нуждаят от постоянно внимание. Разбира се, не е добре да ги игнорирате напълно, но ако имате забързано ежедневие - не се притеснявайте дали на домашния любимец ще му е скучно. Мяукащите приятели умеят да се забавляват и сами да си навличат неприятности. Все пак, винаги е препоръчително да им отделяте време за игра или разресване на козината, но ако сте много заети - това може да се случва по-рядко.

  • Те предпазват къщата ви от вредители

котка яде мухаСнимка: iStock

Ако се сдобиете с мъркащ домашен любимец, кажете „Чао!” на всякакви насекоми и буболечки, които биха се шмугнали в дома ви. Котките обожават да ловуват. Освен, че вече си имате истински ловец на гадинки, това е много забавно за самите тях и полезно, за да ползват инстинктите си.

  • Живеят дълго

Най-тежкият етап от притежаването на домашен любимец е раздялата. Макар и това да е неизбежно и да е част от живота ни, с котка можете да си съжителствате 10-20 години.

Ако все още обмисляте живота с мяукащ домашен любимец, може да сте сигурни, че ще ви донесе много радост. Представете си коте, което се свива в скута ви след дългия работен ден докато гледате телевизия или четете. Безценно!

Виж още