Защо котките ядат трева

котка в трева Снимка: Pixabay

З а много хора или прохождащите котешки родители, може да е новина, че мяукащите приятели обичат да хапват трева от време на време. Макар и да изглежда като странно поведение - още повече, че котките обикновено повръщат след това - всъщност няма за какво да се притеснявате!

Не само че няма доказателства, които да сочат, че тревата вреди на гальовните животни, а напротив - има множество ползи от нея.

Важно е да направим едно уточнение. Често котешката трева се бърка с котешка мента или коча билка, която (както името опредполага) - е част от семейството на ментата. Това е билката, която обикновено предизвиква еуфория в мяукащите приятели. Котешката трева, за която разказваме в тази статия, се отглежда от ръж, ечемик или овес. В зоомагазина можете да откриете семена, с които да си посадите у дома, или да купите вече пораснала трева, която е готова за хапване.

И така, защо котките ядат трева?

Dogsandcats.bg

Полезна е за храносмилането

Котките повръщат, когато ядат трева, защото им липсват необходимите ензими за разграждане на тяхната растителна материя. Това разбира се, не означава, че мяукащият ви приятел обича да повръща. Това, което прави тревата е да помогне за изкарването на несмилаемите вещества от храносмилателния тракт, което всъщност значително облекчава мъркащия ви спътник и го кара да се чувства доста по-добре.

Още повече, че в природата, мяукащите приятели консумират плячката си такава каквато е - поглъщат дори и частите, които не са годни за хапване включително пера, козина, кости и други. При тези обстоятелства тревата значително им помага да изхвърлят от организма си тези неядливи части. 

Естествено слабително

Тревата действа като естествено слабително, което би могло да помогне на мяукащия ви приятел, ако се затруднява в храносмилането и се появи лека форма на запек.

Тя помага и за премахването на космените топки в стомаха, проблем, с който дългокосместите представители често се сблъскват. Когато тези приятели се мият, те поглъщат голямо количество козина, която може да „заседне“ в стомаха. Котешката трева, помага за разграждането на космените топки и придвижването им към изпражненията.

Съдържа важни витамини

Подобно на майчиното мляко, соковете в тревата съдържат фолиева киселина. Това е основен витамин за телесните функции на котката и подпомага производството на хемоглобин, който служи за пренасяне на кислород в тялото.

Както виждате, котешката трева трябва да присъства в менюто на мяукащия ви приятел. Ако се чудите колко количество следва той да похапва, всъщност това е мистерия. Смята се, че мяукащите приятели имат интуиция или шесто чувство и могат отлично да преценят колко количество трева им е необходимо. Разбира се, няма нищо невъзможно и не е изключено да прекалят, но това е малко вероятно.

На финала ви напомняме, че следва да отглеждате котешката трева безопасно и да се уверите, че е от нетоксичен сорт! Най-сигурно е да купите семена или готова от зоомагазините. Ако разхождате мяукащия си приятел навън, той със сигурност ще иска да похапне малко трева. Уверете се, че мястото е безопасно и растенията наоколо не са третирани с пестициди или химикали, тъй като това може да предизвика допълнително повръщане или натравяне.

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Виж още