Как да спрем котката да дъвче електрически кабели

котка дъвче кабели Снимка: iStock

Д ъвченето на определени предмети е често срещано предизвикателство за собствениците както на котки, така и на кучета. Докато за вас може и да не представлява проблем да се разделите с някой друг любим пантоф или обувка (ако не ви е много скъпа), дъвченето на електрически кабели обаче не е никак шега работа.

Освен, че това поведение може да ви доведе куп неприятности като подмяна на кабели и проблеми с домакинските уреди, това е изключително опасно за мяукащия ви приятел! Ако ви се е случвало някога да ви хване ток от завинтване на крушка например, знаете колко е неприятно, а да не говорим за опасностите за здравето. За мъничкото телце на котката ви това може да е дори пагубно, в зависимост от степента на токовия удар.

Нека да разгледаме възможни причини за това така привлекателно дъвчене на кабели и евентуални решения как да се справите с проблемното поведение.

Защо котките са привлечени от електрическите кабели?

Не е ясно защо тези предмети са изглеждат апетитни за мяукащите животни. Възможно е да харесват тяхната текстура или пък да им напомнят на опашка на друго животно. Ако това е така, в мъркащия ви приятел най-вероятно се задейства котешкият инстинкт, който го принуждава да атакува всичко, което прилича на друго животно.

Dogsandcats.bg

Все пак, това предположение не може да обясни защо след като веднъж пухкавият пакостник се е нахвърлил на кабела и е разбрал, че това не е животно, продължава да го дъвче.

котка си играе с кабелСнимка: котка си играе с кабел

Причините могат да варират:

Обсесивно-компулсивното разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) включва дъвчене, смучене и дори хранене с предмети, които изобщо не са предвидени за това. Предполага се, че някои породи са по-предразположени към това състояние Сиамски, Бирмански котки и други представители на азиатските семейства.

Освен прекомерното дъвчене, това състояние обикновено е придружено с още някои действия, по които можете да разпознаете, че мяукащият ви приятел страда от ОКР:

  • Прекомерно преследване, гонене и хапане на опашката
  • Твърде често миене, придружено с дъвчене, което е толкова агресивно, че козината започна да пада много очевидно на третираните места.
  • Смукане, близане или дъвчене на плат. Няма много обяснения за причините на това поведение, но някои от тях са свързани с преждевременно отбиване от майката. При Сиамските представители пък, дъвченето често е повлияно от генетиката.
  • Синдромът на котешката хиперестезия може също да засегне котки, които страдат от ОКР. Това състояние се характеризира с агресия и самонараняване.

Стоматологични проблеми

Мяукащите домашни любимци, които изпитват болка в устата си, поради проблеми със зъбите, могат да започнат да дъвчат странни предмети в опит да облекчат дискомфорта.

По-възрастните котки са по-склонни да развият зъбно заболяване. Това може да се избегне с редовна грижа за зъбите и прегледи.

Допълнителни здравословни проблеми

Ако мъркащият ви приятел изпитва болка или не се чувства комфортно, може гризането на кабели и необичайни предмети, да е знак за някакво заболяване. Представителите в по-напреднала възраст, могат да развият метаболитни проблеми, които биха повишили нивото на активност на котката и заедно с това - желанието ѝ да гризе.

котка си играе с кабел 2Снимка: iStock

Лоша диета

В редки случаи, когато е настъпил някакъв хранителен дефицит, мъркащият приятел може да започне да проявява интерес към дъвчене на предмети. Предполага се, че котката инстинктивно разбира, че определено хранително вещество липсва в менюто ѝ и се опитва да го замени с каквото ѝ се изпречи на пътя.

Напомняме, че котките трябва да се хранят със суха и мокра котешка храна, тъй като тя съдържа основно месо и някои допълнителни витамини и минерали, от които имат нужда тези животни.

Стрес

Тревожността може да предизвика широк спектър от странни поведения. В тези случаи дъвченето служи за облекчаване на безпокойството и просто кара котката да се чувства по-добре емоционално. Когато сме под стрес, хората също имаме подобни поведения и понякога се храним, за да задоволим някаква емоционална потребност.

Скука и бездействие

Ако мяукащият ви съквартирант прекарва много време сам, няма с какво да си играе или пък играчките му писват бързо, би могъл да търси забавление във всевъзможни предмети. Това важи особено за по-интелигентните представители, които имат нужда да бъдат ангажирани, защото просто им става скучно.

Тук е много важна вашата роля и дали имате възможност да обръщате внимание на мъркащия си приятел. Препоръчително е да отделяте време на котката си за игра всеки ден или поне няколко пъти в седмицата.

Как да спрете това поведение и да спасите кабелите си

В зависимост какви са придружаващите действия на мяукащия ви приятел, можете да прецените дали е необходимо посещението при ветеринар.

Ако знаете, че котката ви е отегчена и причината е скука - започнете да ѝ обръщате повече внимание или помислете дали да не ѝ намерите другар в лицето на още един домашен любимец.

В случай че гальовният ви приятел е започнал изведнъж да гризе кабелите ви или други необичайни предмети, това е придружено с агресия или някои от поведенията, които описахме - препоръчително е да се консултирате с ветеринарния си лекар.

човек си играе с котеСнимка: iStock

Междувременно предприемете стъпки, за да спасите интернета си, както и да предпазите мяукащия приятел от неприятности:

  • Покрийте или скрийте електрическите кабели. Можете да ги прокарате зад лайсните на пода или да купите пластмасови кабелни канали или капаци.
  • Бихте могли да ги направите по-малко апетитни, като ги напръскате с репелент за домашни любимци. Можете да откриете различни видове в зоомагазините.
  • Подсигурете на домашния ви любимец алтернатива за дъвчене - играчки или картонени кутии, които те обичат толкова много.
  • Фибрите към диетата също биха могли да помогнат, така че можете да проверите за храни, които са с по-високо съдържание на фибри.
  • Ако причината за дъвченето е стрес, опитайте да разберете причината. Можете да опитате с продукти, които съдържат котешки феромони и успокояват тревожните животинчета.

Дали заради игра, скука или нещо по-сериозно трябва да внимавате с кабелите в дома си. Също както предпазваме малките деца да не си играят с тях, така следва да се грижим и за мъркащите животни. Някои темпераментни животни са просто много пакостливи като характер и обичат сами да си създават неприятности. Ако имате такъв буен домашен любимец у дома - най-сигурно е да го обградите с множество играчки и да скриете кабелите си, така че да не изглеждат примамливо.

Срещали ли сте този поведенчески проблем? Споделете ни в коментар как спряхте мяукащия си спътник да яде кабелите!

Вижте още:

Как да спасим коледната елха от домашната си котка

Четири неща, които стресират домашната ви котка

 

Виж още