Котките потят ли се

котка на сянка Снимка: iStock

З наете ли, че домашните котки, които ни забавляват всеки ден, произлизат от диви пустинни котки в Африка и Арабия? Точно така - предците на нашите мъркащи приятели идват от горещи места! Това обяснява, защо дори и в най-непоносимите топли дни, когато вие сте вир вода, няма да видите котката ви да се поти. Въпреки това, те умеят да се охлаждат. Да видим как се случва това!

Потят ли се котките

Мяукащите животни разполагат с доста ефективна охладителна система. За разлика от нас, хората, които се раждаме с потни жлези по тялото, потните жлези на котката се намират само в няколко специфични области, където нямат козина - лапите, устните или брадичката.

Когато е много горещо, тялото изпраща съобщение до мозъка, че температурата е станала твърде висока. От там мозъкът изпраща сигнали до тези жлези, които се изпотяват. Потта произвежда охлаждащ ефект върху кожата.

Освен горещото време, стресът също може да предизвика изпотяване при котките. Например, ако са уплашени от ветеринарния лекар, биха могли да се изпотят през лапичките и да оставят малки мокри отпечатъци по масата за преглед.

Dogsandcats.bg

Трикове, които котката използва за охлаждане

Тъй като количеството потни жлези е твърде ограничено, само изпотяване не е достатъчно за понижаване на температурата, ако мъркащият ви приятел е „прегрял”. Освен за почистване и грижа за козината - миенето може да послужи и за разхлаждане в горещ ден. В случая - излишната слюнка на котката се изпарява и охлажда козината.

Друг трик, който котките използват, за да се охладят, е да поспят по време на жегата през деня. Те ще намерят най-сенчестото, студено и скрито място, където ще се отдадат на почивка и разхлаждане. В летните дни, това често е банята, коридорът, плочките, под масата или някоя усойна стая, в която не влиза толкова топлина.

котка на сянкаСнимка: iStock

Какво се случва, ако котката се задъха

Това поведение не е характерно за мъркащите ни приятели. Ако гальовният ви домашен любимец се задъхва, това може да е знак, че е твърде топло и има опасност от топлинен удар. Освен висока температура, би котката ви би могла да се задъха от стрес или заболяване. В този случаи следва възможно най-скоро да потърсите ветеринар!

Като цяло много рядко ще видите мъркащия си домашен любимец да се поти, тъй като произхожда от много топли места. Ако пък му е жега - ще си потърси място, където да се наслади на чудна, прохладна дрямка. Все пак, го наблюдавайте през лятото, тъй като в много горещи дни винаги съществува риск от топлинен удар.

Вижте още:

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още