Защо котките обичат да се крият

котка в шкаф Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да търсите мъркащия приятел из целия апартамент и да не го намирате? Вече сте се притеснили и пресмятате какви биха могли да бъдат шансовете да сте забравили някой прозорец отворен и той да се е измъкнал. Изведнъж той се подава от най-тясната пролука между два шкафа, където изобщо не сте подозирали, че би могъл да влезе!

Мъркащите приятели много ни забавляват с игрите на криеница. Те обожават да влизат в картонени кутии, торби, да се мушкат под леглото, под масата, да влизат в гардероба с дрехите ни и къде ли още не.

Знаете ли защо всъщност котките толкова обичат да се крият?

котка се криеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките обичат да се чувстват в безопасност

Те се радват да бъдат в затворени по-малки пространства, защото искат да се чувстват защитени и сигурни. Скриването е нормално поведение при мяукащите животни, което не би трябвало да ви притеснява. Все пак, ако това зачести необичайно много и забележите, че принципно социалната ви пухкава съквартирантка често се скатава - това може да е признак, че е болна, стресирана, уплашена или комбинация от трите.

Изключете медицински проблем

Ако мяукащият ви приятел започне да се крие по-често, уверете се, че се храни, пие вода и ходи до тоалетна нормално. Котките могат да започнат да се скатават повече, ако не се чувстват добре, така че всяка болка или дискомфорт, които изпитват могат да се проследят в техните хранителни и хигиенни навици.

Обикновено мъркащите приятели не се крият заради медицински проблем, а по-скоро това е нормална черта на характера им. Все пак, ако става дума за заболяване - посетете ветеринарния си лекар, тъй като той ще може да ви помогне и даде насоки.

В случай, че вашият ветеринарен лекар не успее да открие нищо лошо от медицинска гледна точка, тогава внезапният интерес на мяукащия ви съквартирант да се крие през цялото време може да бъде поведенчески проблем или стрес.

Неспокойство заради външни фактори

Гальовните приятели лесно могат да се стресират от промените в околната среда. Неща като преместване в нов дом, нови хора или домашни любимци в дома, или дори просто пренареждане на мебели, могат да ги разтревожат. Ако имате втори домашен любимец или друга котка, е напълно възможно едното животинче да тормози другото. Съответно обезпокоеният домашен любимец ще потърси убежище на затънтено място.

котка се криеСнимка: iStock

Друга възможна причина за необичайното криене, са звуците. Ако изведнъж до вашата сграда започнат да строят друга - това ще бъде колкото неприятно за вас, толкова и за мъркащия ви приятел, така че може да се крие от страх.

Успокояващи храни

В случай, че мяукащият ви съквартирант се страхува твърде много, възможно решение е да приема лекарства против тревожност или храни, съдържащи успокояващи съставки. Все пак, не вземайте такива решения сами, а задължително се консултирайте първо с ветеринарния си лекар, тъй като той би могъл първо да прецени дали тази мярка е нужна, и второ - кое лекарство би било най-подходящо!

Как да осигурите безопасно скривалище

Все пак, ако мъркащият ви приятел няма някакъв проблем и просто обича да се крие повече, то вашата мисия е да осигурите места за това. По този начин няма да се крие в опасни зони като пералня, сушилня или зад уреди.

Можете да поставите допълнителни рафтове, котешки дървета, които си имат къщичка или картонена кутия. Дори и котешката клетка, с която пренасяте мъркащия домашен любимец може да е чудно убежище. Ако в нея има одеяло или играчки и мяукащият ви приятел я харесва, нищо не пречи тя да се превърне в негово убежище. Това дори ще улесни неговото пренасяне или посещение на ветеринар, тъй като той ще е свикнал с нея.


Скриването е напълно нормално поведение за вашата котка. Трябва да се притеснявате, само ако те се крият по-често или, ако се пъхат в опасни места, където могат да се наранят. Винаги можете да сте креативни и да обособите повече такива зони, дори да освободите шкаф, който виждате, че мъркащият ви приятел посещава често. Или пък да сглобите и украсите сами картонена кутия с много висящи и лъскави играчки, с които той да се забавлява, а не само да се крие.

Вижте още:

Защо котките толкова обичат кутии

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Виж още