Как да накараме котка да излезе от скривалището си

котка се крие Снимка: iStock

К отките са майстори на скриването и пъхането в малки пространства, така че може да очаквате от тях да се скрият, когато са уплашени, стресирани или изпитват болка. Изваждането на котка от скривалището ѝ може да бъде лесно като поставите малко храна или любимите ѝ лакомства наблизо, но макар и рядко - има случаи, в които този трик не работи. Ако имате проблеми с намирането на вашето коте или ако то откаже да излезе от убежището си, може да се наложи да прибегнете до по-креативна или дългосрочна стратегия.

Често срещани грешки, които трябва да избягвате

котка се криеСнимка: iStock

Срамежливите котки са чувствителни към силен шум и резки движения. Всичко това може да накара гальовния приятел светкавично да се свие обратно под мебелите. Когато се опитвате да примамите котката си, движете тялото си бавно и тихо. Коленичете или седнете на пода, докато го призовавате или протягате ръка към него.

Помислете дали да не използвате играчка, за да привлечете вниманието на котката си, за да я насърчите да излезе от скривалището си, вместо да се протяга, за да я издърпа.

Dogsandcats.bg

Някои котки са по-уверени или общителни от други. Бъдете търпеливи и постоянни, за да постигнете добри резултати. Използвайте играчки, котешка билка и лакомства или храна, за да примамите котката си да излезе изпод дивана, леглото или мястото, на което се е пъхнала. Поставете тези примамки близо до скривалището, но се уверете, че котката трябва да излезе навън, за да ги достигне, така че не бива да ги поставяте прекалено близо.

Може да опитате да разклатите торбичката с лакомства или опаковката, в която държите храната. Котките прекрасно познават този звук и шансът да излязат от скривалището си е голям.

Не притискайте домашния си любимец

котка се криеСнимка: iStock

Новоосиновените котки обикновено са плахи и страхливи, докато се приспособяват към новите стопани и напълно чуждата среда. Обичайно е на котетата да имат нужда от няколко седмици, за да свикнат. Ако това е вашият случай - проявете търпение.

Дайте на новите домашни любимци, особено на осиновените като възрастни, малко пространство и време. Поставете ги в стая, където са отделени от другите домашни любимци или членове на вашето семейство и им осигурете удобно скривалище, което да използват. Оставете храна, вода и тоалетна в непосредствена близост.

Постепенно домашният любимец ще свикне със средата и ще започне сам да излиза и да разучава дома, а едва ли ще отнеме много време докато открие любимите си места и стане истински цар на вашия дом.

котка се криеСнимка: iStock

 

Виж още