Защо котката ми ме следва в банята? 

котка и човек в баня Снимка: iStock

В секи собственик на котка познава странното поведение на мъркащия си домашен любимец, а именно да го следва навсякъде. Като казваме навсякъде, имаме предвид именно това. Дори в банята и тоалетната. От една страна колкото и да е сладко, на моменти може да е леко досадно. Особено когато сутрин бързате за работа и искате да се приготвите за деня. Често обаче, не можете да го направите спокойно и насаме, тъй като любопитният ви другар не спира да мяука, дори да драска по вратата.

За съжаление не винаги имате възможност да го пуснете при вас, за да ви прави компания. В тези случаи веднага щом отворите вратата, мяукащият ви приятел ви чака отпред и бърза да ви последва накъдето отивате.
Парадокс е, че котките обичат да бъдат оставени на спокойствие докато използват тоалетната си, но в същото време не оставят нас, хората. Съществуват различни хипотези за това любопитно поведение. Няма как да знаем коя е най-валидна, но причините често се коренят в дивата природа на гальовните животни.

котка и жена в баняСнимка: iStock

Чувстват се несигурни

От една страна котките са безмилостни хищници и в природата си те се борят яростно за плячката си. Можете истински да се уплашите от улична котка, ако я видите как ловко напада гълъб и го изяжда сладко за обяд.

Dogsandcats.bg

Какво се случва обаче, когато изчезнете зад затворена врата? Котката гледа на стопаните си като източник на храна, комфорт и защита. Когато влезете в банята, тя може да се почувства страшно уязвима за непознати опасности, дори атака от непознат хищник.

Искат да знаят всичко

Позната ви е поговорката за любопитството и котките, нали? Тази черта на мъркащите животни произтича най-вероятно от териториалния им характер. Домът ви е територия на мяукащи ви домашен любимец. Това означава, че той трябва да знае какво се случва във всеки един момент.

Тъй като са малки хищници, котките покриват изпражненията си, за да не привлекат вниманието на по-големи такива. Възможно е да искат да знаят какво правите в банята и да се уверят, че не сте мишена за други опасни хищници, макар и такива да няма в дома ви.

В допълнение, банята или тоалетната е често мястото, където държим котешката тоалетна. Логично, домашният ви любимец би се притеснил, ако ограничите достъпа му до нея дори и за 15 минути. 

Банята е място на рутината

котка и човек в баня 2Снимка: iStock

Макар и думата „рутина” да звучи скучно и да не можем да си представим нашата непредвидима котка да се свързва с нея, всъщност ще се изненадате в обратното. Мъркащите домашни любимци обичат да следват известен ритъм, тъй като това ги кара да се чувстват в безопасност.

Ние, хората, използваме банята горе-долу по едно и също време всеки ден. Събуждаме се сутрин в определен час, първото което правим след като станем от леглото е да използваме тоалетната, да измием зъбите, лицето си или да вземем душ. Наблюдавайки това, котките са спокойни, че знаят какво се случва и, че нищо лошо няма да ги смути.

Банята мирише на вас

Макар и да не го чувствате така, за мяукащия пакостник, банята ухае силно на вас. А това автоманично означава - сигурност. Котките имат 14 пъти по-силно развито обоняние от хората. Когато са в банята, те усещат кърпите, халатът и тоалетната, които са напоени с вашата миризма.

Тъй като за животните, ароматите са пълни с информация, банята, която мирише на вас може да има успокояващ ефект и котката ви да се чувства сигурно там. Все пак вие се грижите за нея и тя ви обича. След като вие изчезнете в банята, заедно с миризмите си, е нормално любопитният ви приятел да се притесни и да настоява да влезе при вас.

Независимо каква е причината, дали любопитство, уязвимост или и двете, вашето животинче едва ли ще се отучи от това да ви следва навсякъде. Дори и в банята. Причините за това най-вероятно се коренят в природата и дивите му инстинкти. Можете да проявите търпение, да го научите, че в определени моменти не може да ви съпровожда навсякъде, а в други - може да се радва на компанията ви сутрин.

Виж още