Няколко удобства на камерите за домашни любимци

котка в камера Снимка: iStock

И скало ли ви се е някога да можете да говорите с котката си, когато не сте у дома? Камерите за домашни любимци стават все по-популярни сред собствениците на домашни любимци, които искат да правят точно това. Тези системи са чудесен начин да следите отблизо котката си, докато отсъствате повече от обичайното.

Много от тези системи с камери идват с микрофон, което е чудесен начин да „разговаряте“ с котката си, но трябва ли да го правите?

Котките всъщност не разпознават лицата на екраните, но ние знаем, че те могат да разпознаят гласа на собственика си и да реагират положително на него. Така че не пречи да опитате да разговаряте с мяукащия си приятел докато не сте неоколо.

Предимства на използването на камери за домашни любимци

котка в камераСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Говоренето с котката през камерата може да помогне при тревожност при раздяла

Тревожността при раздяла е често срещан проблем и тревога за собствениците на котки. Знаем, че мяукащите животни са много независими и не се нуждаят от толкова взаимодействие или контакт със собствениците си, колкото кучетата, но човешко отсъствие все пак може да има отрицателно въздействие върху тяхното поведение и щастие.

Ако останат без човешка компания, котките могат да изпитат стрес, свързан с раздяла, с общи симптоми, включително:

 • Безпокойство
 • Прекомерна вокализация (силно мяукане)
 • Криене
 • Уриниране или дефекация извън тоалетната
 • Агресия или деструктивно поведение

Можете да сведете до минимум стреса, който вашата котка изпитва, когато не сте вкъщи, като я накарате да се чувства сигурна и спокойна, когато сте навън. Това може да включва осигуряване на много безопасни пространства за котката, като стълбове за катерене и драскане, играчки, удобни легла и разбира се някой ваш приятел, който да посещава котката ви известно време.

Наличието на познат човек, който да се грижи за котката ви винаги е най-добрата стъпка докато отсъствате.

 • Позволява ви да взаимодействате с вашата котка

котка в камераСнимка: iStock

Системите с камери с двупосочен звук ви позволяват да взаимодействате с котката си и тя да взаимодейства с вас. Това е удобно, ако сте на почивка и може да гарантира, че котката ви е стимулирана и няма да се чувства самотна, докато ви няма.

Наблюдавайте как котката ви реагира, когато чуе гласа ви през микрофона на камерата. Някои котки могат да се разстроят, когато чуят гласа на стопанина си, но не могат да го видят. Ако котката ви изглежда объркана или притеснена, може би това не е правилната стратегия.

Други предимства на камерите за домашни любимци

Взаимодействието с вашата котка не е единственото предимство на тези системи с интелигентни камери. Има цял набор от други полезни функции, които могат да ни помогнат да сме в крак с това, което нашите котки правят, за да може да реагираме при поява на проблем:

 • Можете да следите какво прави вашата котка. Наличието на няколко камери в къщата означава, че докато котката ви е в обхвата на видимост на камерата, можете да виждате къде е и какво прави. Това дава спокойствие, че вашият домашен любимец е в безопасност и ви помага да забележите, ако нещо не е съвсем наред. Повечето фотоапарати имат широкоъгълен обектив или осигуряват широкоъгълен изглед, за да можете да видите цялата стая. Можете дори да наклоните камерата, ако е необходимо.
 • Откриване на необичаен звук и предупреждения. Повечето камери са свързани с приложение за смартфон и могат да ви предупредят, ако нещо е различно. Сигналите за необичаен шум могат да ви уведомят, че има буря, шумен кучешки лай или фойерверки, които могат да причинят стрес на вашата котка. След това можете да изберете да действате по какъвто начин сметнете за подходящ, преди стресът да ескалира.
 • Режим нощно виждане. Това е наистина страхотна функция за собствениците, които искат да следят какво прави домашният им любимец през нощта. Тези камери използват инфрачервена връзка, за да ви покажат какво прави вашата котка. Това е страхотна функция, ако сте навън за вечерта или ако работите през нощта.
 • Сигнали за движение. Ако котката ви мине покрай камерата, ще получите известие на телефона или таблета си. Това ви позволява да знаете, че вашият домашен любимец е добре и ще ви помогне бързо да забележите, ако нещо не е наред, ако той не се движи известно време

котка в камераСнимка: iStock

Камерата за домашни любимци е удобна, но не трябва да замества реалния човек, който идва да се грижи за котката ви, докато сте на почивка.

Интелигентните камери за домашни любимци стават все по-популярни сред собствениците на котки, тъй като те ви позволяват да държите мяукащия спътник под око и дори да взаимодействате с него, докато сте далеч от дома.

Виж още