Котката ми уринира извън тоалетната

котка уринира върху диван Снимка: котка уринира върху диван

В сички собственици на котки са обединени под общ страх - мяукащият пакостник да се изпишка върху дивана. Ако си мислите, че това е най-лошото, не е. Кулминацията би могла да е леглото или любимата ви дреха.

За съжаление, извършването на физиологични нужди извън тоалетната е много често срещан проблем, с който стопаните на гальовни животинчета се сблъскват. Причините варират, решенията са много, но въпросът е кое ще проработи при вас, тъй като няма точна формула.

Подходът трябва да е строго индивидуален и изисква много наблюдаване и тестване от ваша страна, особено ако това своеволие зачести.

Предлагаме ви 8 идеи как да се справите със ситуацията:

Dogsandcats.bg

1. Проверете за здравословен проблем

Ако пишкането извън тоалетната се е появило изведнъж и се е превърнало в често повтаряща се случка, посетете ветеринаря си. Лекарят ще прегледа историята на вашето животинче, ще извърши преглед, анализ на урината, а може би дори някои други тестове. Така ще определите дали става дума за медицински, а не поведенчески проблем.

Възпалението на пикочните пътища, диабетът и бъбречните заболявания са само три от често срещаните здравословни проблеми, които могат да накарат котките да уринират извън тоалетната си. Именно затова вашият лекар ще предпише необходимото лечение.

2. Почиствайте старателно „пострадалите” места из апартамента

котка уринира извън тоалетнатаСнимка: iStock

Независимо дали вашият ветеринарен лекар определи, че проблемът е медицински или поведенчески, не забравяйте да почистите старателно всички области, където котката ви е извършила деянието.

Елиминирането на миризмата е важно не само за вас, но и за нея. Мъркащият пакостник ще бъде привлечен от миризмата и докато се усетите, ще си е създал ново място за тоалетна, просто защото му мирише на такава.

3. Уриниране или маркиране?

Когато откриете пострадалото място, обърнете внимание дали става дума за уриниране или маркиране. Това е много важно, тъй като ще ви даде информация от къде идва проблемът.

Ако мъркащият ви приятел уринира - причините може да са различни и точно тях третираме в тази статия. Ако маркира - това е друго. В случай, че котаракът ви не е кастриран е нормално да го прави, когато е разгонен.

Как да ги различите? Обикновено мяукащите приятели маркират върху вертикална повърхност и изпускат малко количество урина.

Когато пишкат  - клякат, както сте ги виждали безброй пъти и изхвърлят много по-голямо количество урина. В допълнение, това се случва върху хоризонтална повърхност - тоалетна, под, диван, килим и други. Местата могат да са много.

4. Осигурете повече тоалетни

С колко места за извършване на тези нужди сте се въоръжили? Една тоалетна често не е достатъчна. Общо правило е да имате допълнителна. Котките могат да бъдат много претенциозни. Колкото повече от тях имате (ако това е възможно, разбира се), толкова по-добре.

5. Изберете правилното място

Ако тоалетните са твърде прибрани - в шкафове или в перално помещение, мяукащите ви приятели може да не са трогнати от идеята да ги търсят. Мъркащите домашни любимци трябва да имат лесен достъп до тоалетната си. Ако например имате две бани, може да поставите по една тоалетна във всяка една от тях.

котка уринира извън тоалетнатаСнимка: iStock

В случай че мяукащият ви приятел продължава да уринира на едно и също място на килима ви, опитайте да поставите тоалетната там, след което плавно я преместете на по-подходящо място.

6. Изберете правилната тоалетна

В днешно време има невероятно разнообразие - затворени, вентилиращи се, тип „леген”, със сито и други. Постелките също са най-различни видове. Макар и затворената тоалетна много да отива на интериора ви, мяукащият пакостник може да не се чувства комфортно в нея.

Въпреки че обикновено затворените модели разполагат с филтър за премахване на миризми, възможно е това да не е достатъчно. Те биха могли да бъдат малки, тъмни, трудни за маневриране вътре, общо взето - неприятни за котките да вършат работата си в тях.

Подобно, парфюмираните тоалетни често се оказват грешен избор. Мяукащите приятели имат много по-силно развито обоняние от нашето. Ако за нас една миризма е лека и приятна, за тях е много по-интензивна.

Бихте могли да опитате с различни видове. Най-общо, тоалетната трябва да е широка, ниска и на удобно място. Имайте предвид, че е най-добре да оставите мяукащия ви съквартирант сам да я избере. Както казахме - тези животни са много взискателни. Могат да намразят определен модел без никога да разберете причината.

В случай, че решите да смените една тоалетна с друга - запазете старата и новата за известно време, за да сте сигурни, че преходът е плавен.

7. Почиствайте редовно

На вас би ли ви било приятно да извършите физиологическите си нужди на непочистено място? По сходен начин се чувстват и мяукащите животни. Мръсна тоалетна почти със сигурност ще ви докара неприятности. Мъркащите ни спътници са много чисти същества по природа, затова предпочитат всичко около тях да е безупречно.

почистване след коткаСнимка: iStock

Препоръчително е тоалетната да се почиства минимум веднъж дневно. В допълнение е можете да я измивате цялостно всеки месец.

8. Погрижете се да няма конфликт между вашите котки

Ако имате два броя темпераментни животни вкъщи, не всеки ден светът е цветя и рози. Възможно е да възникне някакъв спор между тях и това да рефлектира върху мястото за уриниране. Напомняме, че всяка котка трябва да си има отделна тоалетна, като следва да имате и допълнителна за всеки случай.

Ако пък току що сте осиновили приятел на мяукащия ви домашен любимец и той изведнъж започне да пропуска тоалетната, възможно е да е стресиран или да ревнува от появата на второто животинче. В такъв случай, следва много внимателно и плавно да запознаете двете животни и да ги оставите да свикнат едно с друго.

Проблемите с ползването на тоалетните могат да бъдат доста неприятни и да ескалират до всевъзможни места. Разбира се, на всяко мъркащо приятелче може да се случи от време на време, ако се уплаши или ядоса за нещо. Но ако това е системно и често откривате изпраните си дрехи в урина или столът ви се е превърнал в новото удобно място за пишкане, е време да помислите за решения.

Виж още