Кимрик

Кимрик Снимка: Istock

Други имена

Cymric, Manx Longhair, Дългокоса Манкс

Научно име

Felis catus

Размери

18-23 см. 36-46 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

9 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Манкс и Кимрик съставляват групата на порода Манкс. Те се различават само по дължината на козината, като Кимрик има дълъг косъм. Няколко истории разказват за произхода на породата. Една от най-интригуващите е, че при затварянето на вратата на Ноевия ковчег, опашката на котката била затисната и това е причината за нейната липса и до днес. Извън библейските истории, породата Манкс се е срещала на остров Ман, който се намира между Англия и Ирландия. Предполага се, че тези котки са живели там от векове и не е имало кой знае колко местни домашни котки. Как тези приятели се установяват там е въпрос на спекулации. Със сигурност са пристигнали с кораб от далеч, но началната им дестинация е незнайна. Възможно е да са пренесени с испански заселници, финикийски търговци или с викинги.

Според друга теория, тези котки с къси опашки не са пренесени, а всъщност се появяват след естествена генетична мутация на домашни котки на острова. Първоначално породата е била кръстена Дългокос Манкс, но селекционери и любители работят по отделянето на дългокосместата котка и я кръщават Кимрик, което идва от името за Уелс на уелски език. За спечелване на статуса като отделна порода, селекционерите се борят дълго, тъй като единствената разлика между Манкс и Кимрик е дължината на козината. Все пак, породата си извоюва официалния статус и днес тя е независима, а представителите са пухкави котета с мънички или почти липсващи опашки.

Външен вид

Породата Кимрик е средно голяма, с добре развита мускулатура и скъсено тяло. Тези приятели приличат на кръгче – имат кръгла глава, бузи и муцуна, кръгли очи и късо и кръгло тяло, с извит гръб. Отличителна черта на тази порода е опашката – тя е къса, а при някои котки липсва. Това е причината силъутът на гърба да е извит във формата на арка. Окосмяването е средно по дължина и копринено на допир. Тези приятели се срещат във всякакъв цвят и окраска – в черно, кафяво, шоколад, канела, синьо, люляк, светлокафяво, червено и кремаво, със или без бяло, както и сребро и дим.

Характер

Котките от породата Кимрик са тихи, игриви и интелигентни. Могат да бъдат малко срамежливи и резервирани около непознати. У дома те могат да се сближат повече с един член на семейството и да го преследват навсякъде. Тези топчета са много сладки и запазват поведението си на малко коте и в зряла възраст. Това означава, че ще имат нужда от играчки и котешки дървета, с които да играят. Въдиците и всякакви аксесоари за преследване са добре дошли.

Dogsandcats.bg

Здраве

Въпреки че тези котки са здрави, могат да развият някои проблеми поради липсата на опашка. Тези приятели са склонни да боледуват от артрит в ранна възраст, а при други се появяват проблеми с червата и аналният изход, който е стеснен и може да доведе до запушване на червата.

Грижа

Козината на котката Кимрик е следно дълга и се нуждае от умерени грижи. Можете да я разресвате два или три пъти седмично, за да премахнете излишната козина. Тези приятели могат да имат и нужда от къпане, поради омазняване на кожата. Редовното почистване на ушите също е препоръчително, за да се отстранят натрупаните секрети.

Хранене

Както всички котки, тези приятели са склонни към затлъстяване, а поради липсата на опашка – артрит в ранна възраст. Това означава, че трябва внимателно да контролирате порциите им, за да предотвратите излишните килограми. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар за най-подходящите храни.

Деца и домашни любимци

Котките от тази порода се разбират добре с други домашни любимци, включително кучета, защото не са агресивни. Те са добър избор за семейства с деца, тъй като са с игрив характер и са известни със своето послушание. Предпочитат да не са сами за дълги периоди от време.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още