10 ефективни съвета как да се грижим за дългокосместите котки

разресване на дългокосместа котка Снимка: iStock

К огато става въпрос за грижа за котешката козина (grooming) знаем, че мъркащите животни се справят много добре. И все пак понякога имат нужда от нашата помощ. Някои котки обичат да бъдат четкани и обгрижвани. Други не са големи почитатели. Независимо дали им харесва, или не, котките се нуждаят от грижа за козината.

Това важи с особена сила за дългокосместите котки. Ако сте начинаещи в грижата за козината, ние сме тук, за да ви помогнем! По-долу разглеждаме 10 съвета и трика, които могат да ви помогнат да грижите дългокосместата си котка и да направят преживяването по-приятно.

1.  Опознайте козината на котката си

разресване на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Също като нас, не всяка дългокосместа котка е еднаква. Може би козината на вашата котка е склонна към образуване на възли. Или пък мъркащият приятел има суха кожа. Може би котката ви е маниак на тема чистота или пък изпитва затруднения, когато става въпрос за почистване. Така или иначе, трябва да разберете индивидуалните нужди на котката си, преди да започнете режима си за грижа.

Dogsandcats.bg

2. Разберете точния режим на линеене

След като опознаете типа козина на котката си, ще можете да разберете по-добре режима на линеене. Дългокосместите котки имат два типа козина. Едната е по-тънка козина, която те използват през лятото. Другата е пухкава, гъста козина, която се появява, когато времето започне да се променя към по-хладните месеци. Когато тази по-гъста козина се свали за летния сезон, тогава ще установите, че котката ви линее най-много. Това им позволява да се отърват от гъстата козина, за да не им е толкова горещо през зимата.

3. Създайте график за разресване

разресване на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Котките обичат рутината. Това се отнася за графика на хранене, времето за сън и дори за разресването на козината. Ако планирате да разресвате котката си ежедневно (защото се налага), правете това по едно и също време. Ако планирате веднъж или два пъти седмично, изберете дните и часовете, които са най-подходящи за вас и вашата котка.

4. Опитайте се да направите нещата без стрес

Котките не са почитатели на промените или новите ситуации. Ако създавате график за грижи и котката ви е нова за него, тя може да се стресне малко. Важно е да направите всичко възможно, за да намалите стреса. Опитайте се да превърнете този процес в преживяване за сближаване. Говорете на котката си тихо, докато я разресвте, за да се почувства комфортно. Можете също така да се погрижите за оформянето на козината в зона от къщата, където котето ви се чувства най-комфортно. След това им предложете лакомство, за да им покажете, че са свършили чудесна работа.

5. Съберете подходящите инструменти

Има няколко различни инструмента за оформяне, които ще са ви необходими за дългокосместа котка. Някои от тях ще им харесат. Други не толкова. Четките с мек косъм са идеални за котките. Те не увреждат кожата и могат да отстранят необходимата свободна козина. Ще ви е необходим и гребен или четка за обезкосмяване в зависимост от това колко склонно е вашето коте към заплитания. Ръкавиците за груминг също са инструмент, който може да се хареса на вашата котка, тъй като тя си върши работата, докато имитира доброто галене от ваша страна.

6. Винаги бъдете нежни

разресване на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Имайте предвид, че котката ви е по-малка от вас по размер. Може да си мислите, че не прилагате голям натиск, но той може да е достатъчен, за да я нарани. Винаги бъдете нежни, когато четкате или разресвате мяукащия приятел, особено ако козината му се усеща малко рошава и се нуждае от специално внимание. Последното нещо, което искате, е да накарате котката си да намрази грижите за нея.

7. Баните могат да бъдат трудни

Повечето хора се опитват да избягват къпането на котките поради тяхната неприязън към водата. Не всяка котка обаче се чувства по този начин. Макар че котката ви може да се справя чудесно с къпането сама, от време на време може да искате да се намесите и да ѝ помогнете. Ако решите да къпете галовния домашен любимец, уверете се, че температурата на водата е подходяща. Също така използвайте шампоан, специално предназначен за котки. За да осигурите добра грижа след това, уверете се, че шампоанът и всички балсами, които сте използвали, са напълно изплакнати.

8. Внимавайте за диетата на котката си

Може да не го осъзнавате, но диетата на котката ви играе огромна роля за цялостното ѝ здраве, включително за козината ѝ. Правилните хранителни вещества могат да поддържат козината на котката ви блестяща и здрава. Придържайте се към храна за котки, която предлага пълноценно хранене, подходяща е за възрастовата група на вашата котка и евентуално включва омега мастни киселини, тъй като те са чудесни за поддържане на козината и кожата.

9. Бъдете подготвени за козината

разресване на дългокосместа коткаСнимка: iStock

За съжаление, сплъстената козина е част от живота на дългокосместите котки. Ако почиствате мъркащия приятел ежедневно или няколко пъти седмично, потенциално може да го улесните. Все пак, ако котето ви се заплете в нещо или не можете да го разресвате няколко дни, а вече са се образували възли - има ккаво да направите. Има инструменти за разресване и изрязване на заплетената козина, но трябва да бъдете много внимателни. Макар и да не се препоръчва - обикновената ножица също би могла да свърши работа, но трябва да сте абсолютно сигурни, че няма неволно да нараните котката си.

10. Поддържайте всичко чисто

Може да не очаквате, но когато почиствате котето си, след него остават доста косми. Вие и семейството ви не искате да се занимавате с големи кичури косми по дрехите си. Всеки път, когато почиствате котката си, се уверете, че почиствате старателно след себе си. Почистете с прахосмукачка или метете всички косми и почистете добре всички инструменти. Това ще запази всички членове на дома чисти и здрави.

Ако сте любящ родител на дългокосместа котка, тези 10 съвета могат да ви помогнат да се подготвите за задачата по грижа на козината. За нула време ще се почувствате като експерт по груминг!

разресване на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Вижте още:

7 съвета за отглеждане на здрава котка

Как да намалим линеенето на котешката козина

Как да се погрижим за котешката козина през пролетта

Виж още