Манкс

Манкс Снимка: Istock

Други имена

Manx, Manks

Научно име

Felis catus

Размери

25-30 см. 36-41 см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

9 - 13 г.

Произход

Великобритания

История

Котките Манкс са съществували от много векове на остров Ман, разположен в Ирландско море между Англия и Ирландия. Точният им произход обаче остава загадка и е обект на различни теории. Като цяло историята на котките Манкс се преплита силно с породата Кимрик, която също води началото си от остров Ман и се различава основно по това, че е дългокосместа.

Предполага се че котките Манкс са пренесени от заселници и изследователи, тъй като на острова не е имало местен котешки вид. Една от историите разказва, чеса пристигнали на борда на кораб от Испанската Армада при Англо-испанската война през 1585-1604г. Според друг източник, тези котки идват с търговци от Япония, като тази теория не е невъзможна, тъй като Японският бобтейл има подобна къса опашка. Възможно е тези приятели да са пристигнали и с викингите, които колонизират острова за известно време.

Относно късата опашка на породата, подобно на котките Кимрик, съществува вярване, че тя е в този вид, тъй като две котки Манкс влизат последни в Ноевия ковчег и когато вратата се затваря отрязва опашките им. Според друга любопитна история тези котки са резултат от невъзможна кръстоска между котка и заек.

Въпреки магическите истории за тези котки, най-вероятно късата опашка се дължи просто на естествена генетична мутация на домашни котки. Към края на 19 век породата набира силна популярност във Великобритания и първият клуб на Манкс е сформиран през 1901г. Някъде по това време първите представители са внесени в Америка. Днес тези котки са много търсени, тъй като са доста редки.

Dogsandcats.bg

Външен вид

Отличителна черта на котките Манкс е липсата на опашка. Тези приятели имат цялостно закръглен външен вид – кръгла глава, със закръглена муцуна, изпъкнали бузи и широки гърди. Предните крака са къси, а задните- мускулести и силни, бедрата са заоблени, гърбът също и е със скъсен размер. Манкс и Кимрик съставляват групата на порода Манкс. Те се различават само по дължината на козината, като Манкс има къс косъм. Срещат се във всички традиционни цветове и шарки. Козината им е много дебела и плътна, като придава на котката допълнително заоблен вид.

Характер

Манкс са интелигентни котки, затова могат лесно да бъдат обучени на трикове. Могат да се научат да отварят вратите сами, както и да носят играчките си в устата като куче. Имат закачлив характер, обичат забавленията и времето, прекарано сред хората. Скоковете на високо не са проблем за тях заради силно развитите им задни крака. Въпреки че имат относително тих глас, те могат да бъдат доста приказливи и често използват типичен разпознаваем звук, особено когато наблюдават птици през прозореца. Обичат да ловуват, така че всички игри свързани с гонене и преследване ще направят ежедневието им много по-интересно.

Здраве

Котките Манкс се считат за здрава порода. Въпреки това, генът, който прави тези котки без опашка, може да създаде някои здравословни проблеми с гръбначния стълб, силно чувствителна зона около опашката, слаба задна част и крака. Някои приятели страдат по-често и от проблеми с пикочните пътища.

Грижа

Котката Манкс е късокосместа, така че е достатъчно да я сресвате един-два пъти седмично. Имайте предвид, че тези приятели имат доста гъста козина, така че със сигурност ще оставят солидно количество косми по мебелите ви. За да ги почиствате лесно, можете да се снабдите с различни уреди за премахване на косми като ръкавици, ролки и други. Котките Манкс обичат да ловуват и да си играят, така че колкото повече играчки за гонене и преследване имате – толкова по-добре.

Хранене

Любопитното при тези котки е, че достигат пълна зрялост за около 5 години. Затова е важно котато са малки да се хранят с качествена храна за котета, след което могат да преминат на храна за възрастни. Макар и да растат по-бавно, котките Манкс не изискват по-различна диета от всички останали представители. Стига да си набавят необходимото количество протеин, витамини, минерали и вода, не се нуждаят от нищо специфично в менюто си.

Деца и домашни любимци

Котките от тази порода се разбират добре с други домашни любимци, включително кучета, защото не са агресивни. Те са добър избор за семейства с деца, тъй като са с игрив характер и са известни с това, че са послушни. Предпочитат да не са сами за дълги периоди от време, така че би било чудесно да можете да им правите компания или да осиновите още едно животинче, за да си бъдат приятели.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още