Балийска котка

Балийска котка Снимка: Istock

Други имена

Яванска котка, Балинезийска котка, Balinese Long-haired Siamese

Научно име

Felis catus

Размери

15-18 см. 30-35 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

15 - 20 г.

Произход

САЩ

История

Предполага се, че повече от тези приятели се раждат след Първата и Втората световна война в котила на Сиамски котки, тъй като тогава голяма част от породите в Европа са почти заличени и, за да се спасят – развъдниците чифтосват различни видове котки, за да спасят определени породи. Може би, за да се съживи Сиамската котка е използвана Турска ангорска, която има дълга и копринена козина. Вероятно от нея Балийската котка е наследила дългокосместото си палто. Според други източници – рецесивният ген за дълга козина е просто естествена мутация в Сиамските котки. Като цяло и двете хипотези имат своите аргументи и привърженици.

Все пак, именно след войните тези приятели започват да добиват по-голяма популярност под името Балийски или Балинезийски котки. След като породата е призната официално, започва да се разработва и друг вариант на тази порода, известен под името Яванска котка, която се характериза с калърпойнт оцветяване и дълга козина. Интересното е, че името идва от остров Ява в Индонезия, защото се смята, че това придава на породата приятно звучене. Същото се отнася и за Балийците, чието име е вдъхновено от Бали. И двете локации нямат нищо общо с произхода на тези гальовни приятели.

Външен вид

Балийските котки имат силно издължен силует – стройно дълго тяло, дълга опашка и козина. Те са средни по големина. Главата е издължена, вписваща се в заострен триъгълник. Имат един слой козина, която се спуска плавно по тялото им и подчертава изящните им извивки. Козината е копринено мека и фина. Окосмяването на опашката е по-дълго от това на тялото. Очите им са сапфиреносини като на Сиамските котки. Оцветяването е съсредоточено в оцветяване на лицето, ушите, краката и опашката, контрастиращо на фона на кремаво-бялото тяло. Тези приятели се срещат в голямо разнообразие от цветове и шарки - признатите цветове включват шоколад, синьо, люляк, канела, червени и кремави.

Характер

Подобно на Сиамците, те са интелигентни, комуникативни и любопитни. Често са доста шумни и поддържат свой монолог, особено когато дойде време за вечеря. За породата е типично, че често е в унисон с настроенията на стопанина си, независимо дали сте всели или тъжни. Реагират на тона на човешкия глас, което ги прави лесни за възпитаване и дресиране. Те са атлетични и пъргави и без проблем биха се качили на рамото на някой от стопаните си. Лесно се научават да играят на различни игри. Гласовити котки са и могат да бъдат много настойчиви в желанието си за внимание - правят пакости, така че не трябва да бъдат оставяни сами за дълги периоди.

Dogsandcats.bg

Здраве

Балийските котки обикновено са здрава порода. Известни са с това, че живеят доста дълго, дори някои от тях надхвърлят 20 години. Все пак, в някои Балийски котки е установена наследствена чернодробна амилоидоза. В допълнение, са открити случаи на заболяване на сърцето, а при други – натрупване на зъбен камък и развитие на гингивит.

Грижа

Копринено меката козина на Балийската котка рядко се заплита, а още по-хубаното е, че не пуска много косми. Въпреки това, препоръчително е да се сресва два-три пъти седмично. Очите и вътрешността на ушите им трябва да се почистват ежеседмично, както и зъбите, тъй като са склонни към проблеми.

Хранене

Както всички котки, Балийците не правят изключение относно диетата си – имат нужда от висококачествена котешка храна, богата на протеини и достъп до вода по всяко време.

Деца и домашни любимци

Балийците се разбират добре с деца на всякаква възраст. Приятелски настроени са към котки, кучета и други домашни любимци. Имат изключително любящ темперамент и се вписват лесно в семейството.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още