9 често срещани спешни случаи при котките

котка ветеринар Снимка: iStock

М оже да бъде доста плашещо да видите как котката ви страда, особено ако не сте сигурни дали ситуацията трябва да се счита за спешна. Когато се съмнявате, винаги се свързвайте с вашия ветеринарен лекар или най-близката ветеринарна клиника. Но за да ви подготвим по-добре, ви представяме някои от най-честите спешни случаи при котки, които са на повече години.

1. Задушаване, кашлица или затруднено дишане

Задушаването може да бъде сериозен проблем, дори ако симптомите изчезнат за секунди. Липсата на подходяща оксигенация или натрупването на течност в белите дробове може да бъде опасна последица от задушаване.

Всяко затруднено дишане също трябва да се счита за сериозен проблем, изискващ незабавен преглед от ветеринарен лекар. Често са необходими рентгенови снимки за оценка на белите дробове и дихателните пътища.

Кашлицата е неясен симптом на няколко възможности, включително вируси, бактерии, пневмония, алергичен бронхит или дори вродено сърдечно заболяване.

Dogsandcats.bg

2. Повръщане и диария

котка ветеринарСнимка: iStock

Повръщането или диарията могат да бъдат причинени от много различни неща, включително внезапна промяна в диетата, паразити, инфекциозни заболявания, токсини, метаболитни заболявания, рак и др. Някои случаи на повръщане или диария могат да бъдат леки и да минават от само себе си. Въпреки това, упорито или тежко повръщане и диария могат да бъдат проблематични. Вашата котка може бързо да се дехидратира с тези симптоми. В зависимост от основната причина, симптомите могат драстично да се влошат за няколко часа.

3. Травма

Травмата може да е резултат от удар от кола (ако котката ви излиза навън), нападение от друго животно, падане от висока височина или друг вид злополука. Тя може да доведе до загуба на кръв, шок, счупени кости, разкъсвания и други външни рани, вътрешно кървене, вътрешни наранявания и болка. Ситуацията може да стане животозастрашаващо за вашата котка. Ако тя претърпи някакъв вид травма, трябва да бъде прегледана от вашия ветеринарен лекар, дори първоначално да изглежда невредима. Усложненията от травма не са необичайни и ранната намеса ще даде най-добрия шанс на гальовния приятел за успешно възстановяване.

4. Поглъщане на токсини

Има много вещества, които могат да бъдат токсични за котките. Сред най-опасните са растенията. Антифризът е друг потенциален токсин, който може да бъде смъртоносен, а през студените месеци - опасността е доста голяма. Почистващи химикали, лекарства, градински продукти (торове, растения, луковици), шоколад, препарати за насекоми са други потенциални опасности за мяукащия спътник. Ако се съмнявате дали дадено вещество е токсично, свържете се с вашия ветеринарен лекар за съвет.

5. Поглъщане на чуждо тяло

котка ветеринарСнимка: iStock

Котките са любопитни по природа и дори възрастните могат да бъдат игриви. Всяко чуждо тяло, което бъде погълнато, може да стане проблематично, или да причини стомашно-чревни проблеми като чревни непроходимости или перфорации, или да заседне в гърлото или трахеята, причинявайки задушаване и евентуално задушаване. Ако котката ви погълне нещо, което не бива - вържете се с ветеринарния лекар.

6. Алергични реакции

Котките могат да развият алергични реакции. Причините за тях варират от чувствителност към ваксина до ухапвания от насекоми. Симптомите на алергия могат да включват повръщане, диария, летаргия, затруднено дишане и колапс. Мъркащите животни също могат да страдат от алергични реакции, които включват подуване на лицето, треска и сърбеж. Необходими са грижи, ако подозирате алергична реакция при вашия домашен любимец.

7. Болка

Болката може да се появи при домашни любимци по различни начини. Стимулиране, възбуда, безпокойство, задъхване, ускорен пулс или дори агресия са всички симптоми на възможна болка. Артрит, зъбни заболявания и травми са едни от най-честите причини за болка. Ако смятате, че котката ви изпитва болка, потърсете ветеринарна помощ.

8. Гърчове

котка ветеринарСнимка: iStock

Припадъците са епизоди на необичайна електрическа активност в мозъка. Те могат да бъдат предизвикани от вътречерепни проблеми (като епилепсия, мозъчни тумори или мозъчен оток) или други проблеми (като ниска кръвна захар, електролитни нарушения и др.). Всеки припадък може да бъде животозастрашаващ. Припадъците могат да се появят поотделно или на групи и могат да се появят по всяко време и с всякаква честота. Ако вашият домашен любимец получи гърч, потърсете ветеринарна помощ възможно най-скоро.

9. Затруднено уриниране

Напъването при уриниране е симптом на нещо повече от инфекция на пикочните пътища. Много домашни любимци ще се напрягат да уринират, ако имат кристали или камъни в пикочния си мехур. Възпаление, кръвни съсиреци, рак или дори стрес сами по себе си могат да причинят затруднено уриниране. Ако котката ви се напряга и не може да отдели никаква урина, това е животозастрашаваща спешна ситуация, която трябва незабавно да бъде разгледана от ветеринарен лекар.

Макар че животът с гальовен домашен любимец е голямо забавление и щастие, той е и отговорност. Може да се случи нещо с котката ни, особено ако самата тя си е навлякла неприятност поради любопитство, така че трябва да сме бързи и веднага да потърсим ветеринарен лекар по спешност. Хубаво е да имате набелязан спешен център, където може да отидете дори и през нощта и да сте сигурни, че той работи и ще може лекари да прегледат домашния любимец. Колкото по-бързо реагирате - толкова по-скоро може мъркащият приятел да получи помощ и да се излекува.

Вижте още:

Някои от най-често срещаните котешки здравословни проблеми

Често срещани причини за появата на кожни бучки и подутини при котките

Котките знаят ли когато са били спасени

Виж още