Американска късокосместа

Американска късокосместа Снимка: Istock

Други имена

American Shorthair

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 30-38 см.

Тегло

3 - 7 кг.

Живот

15 - 20 г.

Произход

САЩ

История

Точният произход на Aмериканската късокосместа котка не е известен. Смята се, че породата е пренесена с европейските заселници, тъй като в Америка няма данни за местни видове котки, от които да се развиват домашните такива. Тъй като котките са били чести спътници при пътешествията с кораби, за да пазят зърнените култури и стоки от гризачи, не е изненадващо тези приятели да са пренесени в Северна Америка от Европа.

Няма спор, че домашните котки са живяли в Джеймстаун, което е първата британска колония в Северна Америка. Предполага се, че по онова време тези приятели са служили вярно на хората като са спасявали храната им, което е довело до тяхната ловкост и мускулесто тяло. Около 1800г тези гальовни симпатяги са наричани просто „късокосмести“. По-късно породата е преименувана на Домашна късокосместа. Първата официално регистрирана Американска късокосместа котка е мъжка и се казва Бел. По онова време обаче, стават много аткрактивни Перскийката котка или Турската Ангора, което заплашва Американската късокосместа от „размиване“, поради чифтосването с тези породи. Привържениците на американската порода стартират селектирна програма за развъждане, за да спасят естествената красота, мекия темперамент и издръжливостта на Американската късокосместа котка. До 60-те години на миналия век, тези приятели са често бъркани с бездомни котки, поради което развъдниците се борят усилено за тяхното отглеждане като породисти Американски късокосмести представители.

Все пак, по-късно е направен опит породата да се „подобри“ с въвеждане на нови цветове и кръстосване с Персийци. Това води до леко сплескана муцуна, широко лице и по-закръглени очи. Резултатът не задоволява американките развъдници, тъй като котката започва много да прилича на Персийската порода и да губи естествените си линии. В крайна сметка, след многократно кръстосване и „проба-грешка“ се постига „желаният“ ефект за късокосместа порода със своите уникални специфики. Днес Американската късокосместа котка е сред най-популярните спътници на множество семейства в Америка.

Външен вид

Американската късокосместа котка е средно голяма с атлетично телосложение – добре развити гърди и задни крайници. Главата е широка, с бузи, муцуната е средно къса и изражението на тези приятели е сладко и открито. Очите са по-раздалечени.

Dogsandcats.bg

Най-забележителният и известен цвят е сребърно таби. Голям процент от Американските късокосмести проявяват именно него. Този тип оцветяване е запомнящ се, заради черните райета върху сребърна, лъскава козина. Породата се среща и в останалите цветове. Козината на тези гальовни приятели е плътна, за да ги предпазва от влага, студ или наранявания. 

Характер

За порода, която първоначално е била използвана предимно за лов на плъхове и мишки, Американските късокосмести имат невероятно сладък и мил характер. Те обичат да бъдат около семейството си, послушни са, но и достатъчно любопитни, за да станат забавни спътници. Тези приятели са много адаптивни, така че ще се впишат безпроблемно в почти всеки дом. Поради тези си качества, могат да съжителстват добре с деца, други котки и кучета. Американските късокосмести обичат вниманието, но не са твърде взискателни и като цяло са доста тихи и спокойни.

Здраве

Американската късокосместа е здрава, издръжлива порода с малко генетични дефекти, тъй като породата се е развила от здрави домашни котки.

Известно е обаче, че някои линии носят наследствената сърдечна болест котешка хипертрофична кардиомиопатия, а поради кръстосването, извършено с Персийци, някои са склонни към поликистозна бъбречна болест. Някои приятели са склонни към затлъстяване, а поради по-плоската си муцуна биха могли да имат известни проблеми с очите или дишането.

Грижа

Късата козина на породата я прави лесна за поддържане. Все пак, за да отстраните мъртвата козина и да намалите поглъщането на космени топки е добре да я разресвате всяка седмица.

Хранене

Макар че са здрави породи, тези приятели са склонни към наднормено тегло, така че трябва да внимавате с порциите храна и лакомствата.

Деца и домашни любимци

Американската късокосместа котка е порода, която се приспособява към всякакви ситуации и се държи много добре. Те обичат семействата си, без да настояват за внимание. С удоволствие се отпускат на дивана или в леглото, за да ви правят компания. Техният нежен нрав и любяща натура ги определят като страхотни домашни любимци за деца от всички възрасти. Освен това се разбират добре с други котки и кучета и могат лесно да бъдат обучени.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още