9 породи котки, които имат къси опашки

американски бобтейл Снимка: iStock

З наете ли, че съществуват породи котки, които се открояват с необичайно малката си опашка или липсата на такава? Това се случва в резултат от естествена генетична мутация и тези представители нямат дългата, понякога пухкава опашка, типична за някои от гальовните ни приятели.

Наличието на мутация за къса опашка не влияе отрицателно върху здравето на котката. Ако се чудите дали късата опашка или липсата на такава ограничава баланса и пъргавината на мъркащия ви приятел - истината е, че има някакво значение. Гальовните представители, които се раждат с къса опашка или без такава, по никакъв начин не се различават от останалите и могат да бъдат също толкова пъргави и атлетични.

И така, да разгледаме кои са тези породи мъркащи приятели, които се раждат с къси опашчици!

1. Японски бобтейл

японски бобтейлСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тези сладури имат за опашка малка палка пухкава топчица, която напомня на зайче. Поради малките си размери, тези представители влизат и в категорията на дребните породи котки. Както името предполага - произхождат от Япония, въпреки че могат да бъдат свързани и с други части на Азия като Китай, Корея или Тибет. Те са привързани към стопаните си и обичат да играят.

2. Американски бобтейл

Тази порода се развива през 60-те години на миналия век. Историята разказва за двойка, която е намерила мъжка котка с къса опашка и е решила да я осинови. Впоследствие са я чифтосали със Сиамската си котка у дома и някои от родените бебета имали къси опашки. Породата започнала малко по малко да се разпространява в Америка.

3. Пикси боб

Опашките на тези котки могат да варират на размери. Някои представители имат дълги опашки, докато други са много къси или изобщо липсват. Още една интересна особеност е, че тези гальовни приятели често са полидактилни, което означава, че могат да имат допълнителни пръсти на лапичките си, или по-точно - от четири до седем.

4. Манкс

Някои представители на тази порода нямат опашки, докато други имат много къса. Тези котки имат набито, атлетично телосложение. Известни са с отличните си скачащи умения и биха могли да са доста активен член на вашето семейство.

5. Кимрик

За тази порода се казва, че е дългокосместата версия на Манкс. Поради тази причина не навсякъде по света е призната за отделна. Сигурно вече се досещате, че тези котки имат пухкава плътна козина. При някои от тях опашката липсва, докато при други тя изглежда „подстригана“.

6. Курилски бобтейл

Курилски бобтейлСнимка: iStock

Тези гальовни приятели живеят от векове на Курилските острови между Сибир и Япония. Опашката може да варира на дължина, така че съществуват всякакви размери. Тези представители са доста мускулести и обичат да играят. Те са социални и обикновено се разбират добре с хора или други домашни любимци.

7. Карелски бобтейл

Това е още един приятел, който се характеризира с мъничка опашка. Тези котки идват от Република Карелия, разположена географски между Финландия и Русия и като цяло са спокойни и дружелюбни спътници.

8. Хайлендър

Хайлендърът е една от най-новите породи, призната през 2004г. Тези представители имат див вид, но въпреки това са мили и добри към стопаните си. Освен с късите си опашки, са известни и с къдравите си уши, напомнящи леко на Американски Кърл.

9. Бобтейл Меконг

Бобтейл МеконгСнимка: iStock

Тези котки са известни още под името Тайландски бобтейл, тъй като произхождат от Тайланд. Макар и породата да е стара, е призната официално през 2004г. Имат естествено набраздена опашка, която може да варира на дължина.

Това е нашата селекция от породи, които са забележителни по това, че имат много мъничка опашка, а при някои мъркащи приятели тя дори липсва. Някои от тези котки се срещат рядко - като Карелски бобтейл или Хайлендър, който е доста нов представител. Други пък - Американски бобтейл или Манкс се славят като утвърдени спътници на хората.

Вижте още:

Знаете ли че някои котки имат повече пръсти на лапите

Виж още