8 породи котки, които могат да бъдат агресивни

Сиамска котка Снимка: iStock

В ъпреки че котките могат да бъдат изключително гальовни и сладки, някои породи са склонни да имат малко по-неприятна страна. Котешката агресия е един от най-честите проблеми при опитомените котки и много хора не знаят как да се справят с нея.

Известно е също, че някои породи котки хапят и драскат и има много причини за това поведение - избухливост, превъзбуда, страх, желание за допълнително внимание или чувствителност към човешко докосване.

Този списък ще ви помогне да откриете кои са най-агресивните породи котки и кои да избягвате, ако не ви харесва да имате такъв домашен любимец, особено ако имате деца. Все пак, трябва да отбележим, че макар и някои породи да се спрягат за по-агресивни от други, това може да е и индивидуално. Котки, които не са в този списък също могат да проявяват признаци на агресия. Осиновените животинчета, които са преживели стрес в миналото си може би ще имат такова поведение докато свикнат с новия си дом и стопани.

И все пак, да преминем към тези породи мъркащи животни!

Dogsandcats.bg

1. Сиамска котка

Сиамските котки са известни като едни от най-агресивните и териториални от мяукащи приятели. Ако притежавате други домашни любимци, важно е да разберете, че те са много ревниви и ще отнеме много време, за да свикнат с тях. Сиамските котки са много нуждаещи се, така че ако чувстват, че не получават достатъчно внимание от стопаните си, те потенциално ще се нахвърлят или ще мяукат силно.

2. Сфинкс

Сфинксовете са хиперактивни котки, които се нуждаят от много време за игра и освен това са невероятно интелигентни. Това означава, че те са способни да учат трикове. Въпреки това високата интелигентност, съчетана с ниска стимулация, може да доведе до Сфинкс, който е агресивен поради скука. Необходимо е постоянно забавление, за да се избегнат агресивни поведения.

3. Бомбайска котка

Тъй като породата Бомбай е хибридна, те имат множество силни поведенчески черти. Те са известни като безстрашни и агресивни в някои моменти. Те имат здрави и малки до средни тела, което означава, че могат да бъдат изненадващо силни за размера си по време на битки. Подобно на Сиамката и Сфинкса, Бомбайската котка изисква значително внимание, което, ако не бъде осигурено, може да се прояви в деструктивни поведения.

4. Бенгалска котка

Бенгалска коткаСнимка: iStock

Козината им може да служи като постоянно напомняне, че тези мяукащи животни могат да бъдат доста диви по природа, и това е така, защото са смесица от дива котка с домашна. Те могат да развият поведенчески проблеми като маркиране на територия или агресия при игра, ако основните им нужди не са удовлетворени. Бенгалците имат нужда от много упражнения, тъй като са много активни.

5. Шотландска клепоуха котка

Известно е, че тези котки са много дружелюбни, което ги прави чудесни с деца и големи семейства. Те също така са известни, че се разбират добре с кучета и дружелюбни котки, след като имат време да се приспособят. Шотландските клепоухи са гласовита порода, но тяхното мяукане и мъркане не са толкова натрапчиви. Въпреки че не са толкова външно агресивни, те могат да бъдат доста досадни, ако бъдат оставени твърде много сами. Ежедневно те изискват значително внимание, така че ако има вероятност да сте извън къщата често, това не е котката за вас.

6. Пикси боб

Изключително общителна и уверена порода, Пикси Боб е известен с това, че е много гласовит – макар и не само аради мяукането си. Има вероятност да ръмжи и да „чурулика“ на стопаните си, а дори и на непознати. Те имат характерна къса опашка, която показва силната им прилика с дивите котки. Тъй като са тясно свързани с котките, те са голяма порода и са много силни.

7. Сингапурска котка

Сингапурска коткаСнимка: iStock

Една от най-малките котки в този списък, Сингапура не би причинила вреда, като хвърли цялата си тежест върху собственика си. Вместо това те изследват и се катерят навсякъде по вас и всичко, до което могат да докоснат лапите си. Така че очаквайте много хапане и драскане. Те са невероятно гласовита порода, така че ако скучаят в къщата, вероятно ще чуете за това, преди да можете да го видите.

8. Кимрик

Средно голяма мускулеста порода, Кимрик има здрава костна и мускулна структура. Въпреки че тази порода няма опашка, тя има мощни и здрави задни крака, което ги прави отлични скачачи. Тяхната естествена сила, съчетана с хиперактивност и любопитен характер, означава, че за някои собственици тази порода може да е предизвикателна.

Всички породи в този списък са по-интензивни от повечето породи котки, което може да откаже много хора да ги имат за домашни любимци. Тези гальовни приятели може да не са много подходящи за стопани, които нямат опит.

Вижте още:

Агресията при котките

10 от най-неподходящите породи котки за неопитни стопани

Кога и защо котките съскат

Виж още