Йоркска шоколадова котка

Йоркска шоколадова котка Снимка: Istock

Други имена

York Chocolate, York

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. см.

Тегло

4 - 7 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

САЩ

История

Йоркската шоколадова порода е сравнително нова за света и води началото си от 80-те години в козеферма в Графтън, Ню Йорк. Фермата е собственост на Джанет Чифари. Според историята дългокосместа черно-бяла домашна котка на име Блеки се чифтосва с черен котарак на име Смоуки. В котилото се раждат няколко котенца, като едно от тях е женско дългокосместо кафяво-бяло коте, което кръщават Брауни, заради цвета. Мъничето се различава от останалите поради необичайния си и доста атрактивен кафяв цвят.  След като пораства, Брауни се чифтосва с баща си и ражда котило, като по-различното мъниче е мъжко дългокосместо черно коте, на име Минки.

Можете да предположите, че започва кръстосване между поколенията и резултатът са две кафяви дългокосмести котета. Имената им са Теди Беър (Teddy Bear) и Какао.

Събственичката на фермата е пленена от необичайните цветове, дълга козина и сладък и мил темперамент на тези приятели. Чефари е козевъд, но няма никаква експертиза в развъждане на котки. Все пак, вижда възможност за създаване на нова порода, започва да се интересува от котешка генетика и стартира развъдника използвайки котета Брауни, Минки, Теди Беър и Какао. Продължават да се раждат дългокосмести котета, основно с цветове кафяво, съчетани с бяло и други цветове. Към края на 80-те години развъдникът вече наброява над 20 котета, като те са с дълга козина, едноцветни кафяви или двуцветни - кафяво с бяло. Ентусиазмът е голям и Чафари започва да търси начини да популяризира породата.

Започва да посещава множество изложения и организации, за да получи признание за породата. Спира се на името „Йорк“, заради щата Ню Йорк, където живее и „Шоколад“, заради цвета на котенцата. Към 90-те години развъдниците се увеличават и породата се признава за официална.

Dogsandcats.bg

Породата все още е рядка, а в Европа пристига за първи път в Италия.

Външен вид

Както името подсказва – отличителният белег на тези представители е цветът на козината. Тези приятели се срещат в различни нюанси на кафяво, лавандула или комбинация от двете. На допир козината е пухкава и стои плътно по тялото. Опашката е мекичка и бухнала. Очите имат форма на бадем и могат да бъдат златисти, лешникови или зелени.

Йоркската шоколадова котка е сравнително голяма със здрави мускули и кости. Тъй като се заражда от улични котки във ферма, тя е издръжлива, енергична и силна.

Характер

Йоркската шоколадова котка е привързана, лоялна и обича стопаните си. Те са достатъчно независими, за да се справят сами, но все пак се радват на човешката компания. Тези представители обичат вниманието, така че бъдете сигурни, че ще си го „проси“ докато се занимавате със своите дейности у дома. Когато се прибирате от работа с радост ще ви посрещнат на вратата с тихо мъркане.

Тъй като тези приятели са отгледани във ферма, те са много добри ловци, така че с радост биха живяли в къща, за да могат да преследват дребни плячки из двора. У дома със сигурност ще се радват на играчки.

Здраве

Йоркските шоколадови котки нямат известни генетични здравословни проблеми и се считат за здрави котки. Редовното посещение на ветеринар ще ви помогне да му осигурите дълъг и здравословен живот.

Грижа

Тази порода изисква минимално поддържане на козината, така че е достатъчно сресване два-три пъти седмично, което ще помогне за нейния блясък и отстраняване на излишните косми.

Хранене

Не са известни специфични нужди за тази порода. Като всички котки, те се нуждаят от висококачествена диета, богата на протеини и хранителни вещества.

Деца и домашни любимци

Тъй като тези приятели се появяват във ферма, животът с други животни не им е никък чужд. Няма да имате проблеми с други домашни любимци, както и деца.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още