10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

котка яде човешка храна Снимка: iStock

К ак храним мъркащия си съквартирант е едно от най-важните неща в неговото отглеждане. Както решаваме да не си поръчаме пица, а да си сготвим нещо полезно, по същия начин следва да се отнесем и към мяукащия ни приятел.

Често хората допускат грешки при храненето на домашния си любимец. Дали от невнимавие, неинформираност или просто защото животинчето ни е толкова очарователно, че не можем да се сдържим да не му дадем допълнително лакомство. Каквата и да е причината, трябва да сме внимателни. Знаем, трудно е, котките са твърде сладки, за да не им угодим, но е в техен интерес да сме силни!

1. Кучешка храна

грешно хранене при коткиСнимка: iStock

Може би ще се изненадате колко често това се случва. Неслучайно съществува храна за котки и храна за кучета. Разменянето е опасно и за двете животинчета, просто защото имат нужда от различни хранителни вещества. Мъркащите представители например, трябва да консумират много по-голямо количество протеин, отколкото се съдържа в храната за кучета.

Dogsandcats.bg

Освен ниските нива на протеин, кучешката храна обикновено не съдържа веществото таурин, което е жизненоважно за мяукащите представители. Кучетата го произвеждат сами за разлика от котките, които следва да го приемат с храната. Именно затова котешката храна е богата на таурин.

2. Сурова риба

Макар и да сме вдъхновени от детските филмчета, в които котките залавят ловко някоя риба и я изяждат сладко, в реалния живот, суровото месо, както и риба, са опасни за домашните котки. Суровата риба съдържа ензим, наречен тиаминаза, който разрушава много важен витамин за мъркащия ви приятел - тиамин. Липсата на тиамин би довела до много сериозно здравословно състояние като загуба на апетит, гърчове, дори фатален край.

3. Риба тон

Макар и за хората да е полезна и много да я обичаме, не бива да забравяме, че за котките тя не е толкова добър избор при ежедневното хранене. Ако включите риба тон в диетата на вашата котка, направете го по контролиран начин. Когато се дава от време на време като лакомство е безвредна, но прекаляването с нея всъщност води до недохранване, защото не е богата на достатъчно витамини. В допълнение тя има много натрапчив вкус и силен мирис, които действат като наркотик за котките. Действително съществува опасност от пристрастяване.

4. Мляко

котка пие млякоСнимка: iStock

Тази напитка фигурира в списъка с опасни храни за мъркащите приятели. След като спрат да бозаят, котките нямат нужда от мляко, тъй като имат непоносимост към лактоза и всъщност води до диария и други неприятни състояния.

5. Храните котката докато ядете

Макар и да ни е приятно да споделяме храната си с мъркащите ни приятели това не е препоръчително. Първо, нашата храна съдържа множество подправки, които са опасни мъркащия ни приятел.

Второ, котката ви ще се научи, че може да ви притеснява докато ядете, тъй като ще получи допълнително храна. Това ще доведе до скачане върху масата, душене на чинията ви, а гальовният пакостник може дори да си открадне храна. Да не говорим, че може да вземе нещо опасно за него, като картоф подправен с чесън или риба, която съдържа кости. Съществуват определени човешки храни, с които можете да храните мъркащия ви приятел, но не го правете докато самите вие хапвате.

6. Напълняване

В любовта и грижите си, често допускаме огромна грешка да не можем да откажем на мъркащия ни приятел. Тъй като котките обожават лакомства, някои собственици прекаляват с дажбата им, което води до напълняване. Същото се случва, когато всеки ден храним твърде много мъркащия ни приятел. Някои домашни любимци не са толкова активни и предпочитат да мързелуват по цял ден, а разходката им се ограничават от купичката до дивана. Ветеринарният ви лекар най-добре би могъл да ви посъветва как да храните котката си според нейния начин на живот, порода или индивидуални нужди.

7. Прекаляване с лакомства

Лакомствата са отличен способ при обучение или поощрение за добро поведение, но не се препоръчва да се дават ежедневно. Те съдържат само калории, не са богати на вещества, водят до пристрастяване и напълняване.

8. Лошо съобразяване на храната с възрастта

Докато мъркащите животинки още не са в графата „възрастни” консумират малко по-различна храна. Сухата например съдържа вещества, които са необходими на подрастващото коте се сдъвква по-лесно. Преходът от храна за малки котета към тази за възрастни се случва плавно и обикновено с препоръките на вашия ветеринарен лекар. Ако смените изведнъж храната на малкото коте рискувате то да се стресира, да не иска да яде храната си, а понякога и да я повърне, тъй като не може да я сдъвче.

9. Неглижиране на мократа храна

суха храна коткиСнимка: iStock

Някои собственици предпочитат да хранят мъркащите си приятели повече със суха храна, защото се предполага, че е по-хранителна, за разлика от мократа. За котките е добре всеки ден да консумират и от двата вида. Освен протеини, сухата храна съдържа и въглехидрати. От друга страна - мократа е с много високо съдържание на протеин и вода с по-малко въглехидрати. Двете храни се допълват, така че не неглижирайте нито една от тях.

10. Избягване на консултация с ветеринарния лекар

Стопаните на мъркащи животни често се ориентират по информацията, която съвържат етикетите за храни. Имайте предвид, че тези етикети съдържат генерална информация, но вашият гальовен приятел може да има строго индивидуални нужди. Възможно темпераментният ви съквартирант да има малко по-различни потребности, като допълнителни витамини или нещо друго. Винаги е добре да обсъждате храненето на котката с ветеринарния си лекар, за да знаете, че не се отклонявате от правия път.

Хората допускаме грешки със собственото ни хранене - консумираме твърде много захар или тестени изделия. Не е за изненада, че правим това и с мъркащите ни приятели. Много от тези неточности обаче, могат да доведат до проблеми със здравето на обичания ни съквартирант. Трябва да сме малко по-внимателни, да осигуряваме достатъчно месо за мъркащия ни приятел, повече игри и движение и по-малко своеволия.

Вижте още:

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Кои човешки храни са опасни за котките

Виж още