Как да се погрижим за котешката козина през пролетта

разресване на котешка козина Снимка: iStock

О бикновено идването на пролетта се свързва с много зеленина, разцъфване на цветя, денят става по-дълъг и всички се радваме на слънчевите лъчи. За собствениците на мъркащи домашни любимци обаче, това означава едно нещо - смяна на козината, много четкане и почистване.

Диванът ви сменя цвета си и започва все повече и повече да прилича на котката ви, а тя се слива с него. Все пак има няколко трика, които можете да направите, за да се справите с бъркотията.

Защо котките сменят козината през пролетта

Трябва да направим едно уточнение. Сезонната смяна на козината е по-често срещана при котките в дивата природа, тъй като тя е свързана със светлината.

При домашните любимци, които живеят на закрито и на изкуствени светлини, загубват до известна степен естествения си ритъм. Това може да доведе до падане на козината през цялата година, а не само при смяна на сезоните.

Dogsandcats.bg

Всичко това е напълно нормално и няма за какво да се притеснявате.

По принцип мяукащите представители губят козината си през пролетта, тъй като вече нямат нужда от тежката зимна „дреха”, която ги предпазва от студа. С появата на топлото време и по-високите температури, те имат нужда да се охладят и затова премахват зимното си палто. През есента ще започнат отново да се снабдяват с гъсто кожухче, за да им пази топло.

Независимо дали мяукащият ви съквартирант сменя козината си със сезоните или през цялото време, процесът е естествен и много важен. Мъртвата козина може да причини дразнене на кожата, ако не бъде отстранена. Имайте предвид, че за котката ви не е хубаво да отделя нито твърде голямо количество козина, нито твърде малко. И в двата случая, може да става дума за медицински проблем, така че посещението при ветеринар ще е препоръчително.

почистване на котешка козинаСнимка: iStock

Има няколко фактора, които определят „нормалното” падане на козината. Разбира се, породата е един от тях. Очаквано, дългокосместите представители са много по-склонни да създадат втори килим в апартамента ви при смяна на козината. Количеството дневна светлина също е от значение, както споменахме по-рано. Така че, ако котката ви прекарва много време на слънце, тя може да сменя козината си спрямо естествената светлина, иначе казано - според сезоните.

Как да се справим огромното количество косми, които мяукащият ни съквартирант изхвърля?

  • Доброто старо четкане

Четката е задължителен аксесоар. Редовното разресване е най-добрият начин да се погрижите за излишната козина, още преди тя да се е разпростряла из целия ви апартамент.

Колко често трябва да четкате козината зависи от нейната дължина и дебелина. Ако мъркащият ви приятел не е свикнал с четкането, е възможно да се разтревожи, когато се опитате да го направите за първи път. Много е важно да го научите, че това е приятна рутина, за да не се стресира.

почистване на котешка козинаСнимка: iStock

В началото можете да го разресвате на кратки сесии - няколко минути на ден. Разбира се, когато се държи добре - не пропускайте да го възнаградите с лакомство. Когато започне да се чувства по-комфортно бихте могли да удължите сесиите, когато това се налага.

Винаги четкайте мяукащия домашен любимец по посока на козината. Макар и това да е очевидно, е си струва да се спомене.

Ако имате дългокосмест приятел, поддържането изисква повече грижи. Поради пухкавата, буйна козина, заплитането и образуването на възли са съвсем в реда на нещата. Ако има много заплетени възли, които няма как да разплетем - можем да ги отрежем внимателно с ножица. В случай, че се притеснявате и не сте сигурни, че ще се справите - винаги можете да помолите ветеринар да ви помогне първия път.

От друга страна, с късокосместите котки „фризурите” са доста по-лесни. Там няма заплитане, затова нежно ресане и отстраняване на излишната козина от време на време би било напълно достатъчно.

Как да почистим мебелите си

На пазара се предлага голямо разнообразие от ролки, четки за почистване на мебели, приставки за прахосмукачки и други аксесоари. Подсигурете си няколко вида, за да сте подготвени. Ето няколко идеи, които ще са ви от полза:

  • Прахосмукачка със специална приставка. Обикновените приставки могат да се „изложат” и да не се справят с това предизвикателство. Повечето прахосмукачки разполагат с различни приставки, така че използвайте такава с твърд косъм или четина, които ще ви помогнат за почистване на килими или дивани.
  • Пречиствател за въздух. Козината на мъркащия ви приятел не винаги е само по мебелите. Често се разнася из въздуха. Пречиствателите за въздух са добър начин да осигурите качествен въздух у дома и да елиминирате летящата навсякъде козина. Това предотвратява появата на алергии.
  • Четка за почистване с груб косъм. Четките за килими или мебели са отлично средство. Можете да я намокрите с вода и препарат за почистване на килими, или такъв от естествени съставки, който сте направили. 

почистване на котешка козинаСнимка: iStock

  • Гумени ръкавици. Ако ги намокрите и прокарате ръце по килима или пода, ще успеете да почистите косъмчетата, които прахосмукачката не е успяла.
  • Навлажнен моп или парцал. Това е отлично оръжие след прахосмукачката по принцип, но за почистване на котешки косми става още по-задължително.
  • Грапавата част на гъба. Всички притежаваме различен набор от гъби в домакинството си. Грапавата страна помага при събиране на косми от дивани или други текстилни повърхности.
  • Ролка за почистване. Този уред е не само ефективен при почистване на дрехи, но и мебели.
  • Четка за или ръкавици за тапицерия. Това е друг най-добър приятел на котешките стопани. В зоомагазините можете да откриете всякакви вариации, предвидени специално за събиране на косми от домашни любимци.

Освен мебелите си, не забравяйте да почиствате и котешките играчки, възглавници, хамаци или котешки дървета. Те са може би най-големият източник на козина, освен самите ви домашни любимци. Колко често котката ви сменя козината си и имате ли трикове за почистване? Споделете в коментар.

Вижте още:

6 възможни причини, поради които котките губят козината си

Как да се справим с космените топки при котките

8 съвета за нови собственици на котки

Виж още