Причиняват ли котките астма на хората

Жена алергия котка Снимка: IStock

К отките са страхотни домашни любимци, но може би не са най-добрият пухкав другар, ако имате астма. Освен че тези животни бълват алергени, котките могат да предизвикат астматични пристъпи при някои хора. Не при всички астмата се задейства от котки, но е важно да знаете дали това може да се случи при вас, ако много искате да съжителствате с гальовен спътник.  

От друга страна, не е нечувано котките да причиняват астма възрастни или деца. Ако нямате опасения за астма - винаги можете да се сдобиете с пухкав домашен любимец. Наблюдава се, че бебетата и малките деца, които живеят с домашен любимец са по-малко склонни да развият алергии в бъдеще. 

Как домашните любимци предизвикват астматични пристъпи в хората

Появята на астматични пристъпи от домашни любимци обикновено идва в комбинация от алергии и астма, която причинява влошаване на астмата. Това може да включва затруднено дишане, стягане в гърдите и кашлица. Може също да се случи заедно със симптоми на алергия като сърбеж по кожата.

Обикновено предизвиканите от котки астматични пристъпи се получават от излагане на слюнка, мъртва козина и урина на вашата котка. Протеин, наречен Fel D1, е най-честият източник на котешки алергии, от които хората са склонни да кихат. 

Dogsandcats.bg

Съжителство между бебета и котки

Въпреки че котките могат да предизвикат астма, това не означава, че причиняват нейното развитие. Всъщност е вярно точно обратното – проучване показа, че повечето бебета, изложени на котешки алергени, са с 40% по-малко склонни да развият астма.

Жена алергия коткаСнимка: IStock

Наблюдава се обаче друга ситуация, при която майката има астма. В тези случаи бебетата, чиито майки страдат от това състояние са склонни да развият астма и в повечето случаи не е добра идея да живеят с котка или куче, тъй като вече са изложени на твърде висок риск. 

Кои са „безопасните“ породи котки за хора с астма?

Тъй като някои протеини са свързани с котешки алергии, някои породи котки съдържат по-малко количество от алергена Fel D1: 

 • Балийска котка
 • Девън Рекс
 • Сибирска
 • Сфинкс
 • Руска синя котка
 • Корниш Рекс
 • Ориенталска късокосместа
 • Колорпойнт късокосмест
 • Ла Перм
 • Бенгалска котка
 • Оцикет

Астматичните пристъпи често могат да бъдат “управлявани” чрез комбинация от лекарства и промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да живеете рамо до рамо с котката си. Това включва приемане на лекарства за алергия и използване на инхалатор, но също така поддържане на домашната среда възможно най-чиста. Въздушните филтри, честото почистване с прахосмукачка, къпането на котката ви, честото сменяне на дрехите за вкъщи ще облекчат симптомите ви. Въпреки всичко, не пропускайте да се конкултирате с вашия лекар дали съжителството с мъркащ домашен любимец е добра идея за вас, ако страдате от астма. Колкото и да мечтаете да живеете с котка, не бива да пренебрегвате вашето здраве. 

Виж още