9 хипоалергенни котки за хора с алергии

жена алергична към котка Снимка: iStock

А лергиите към котки са едни от най-разпространените и засягат приблизително един на всеки пет възрастни в света, сочат научни статии. Същите изследвания твърдят, че в Европа около 26% от възрастните страдат от алергия към котки.

Ако и вие спадате към тези 26%, но все пак си мечтаете за пухкава аларма, която да ви буди в 04:00ч през нощта, имаме прекрасни новини за вас! Съществуват породи котки, които излъчват ниски нива на алергени. Това означава, че можете да си имате домашен любимец котка, макар и да страдате от алергия. 

Какво значи „хипоалергенна” котка?

Разпространено е виждането, че хората са алергични към козината на тези приятели. Макар и това да е валидно при някои хора, естеството на котешката алергия идва от протеин, който котките отделят в слюнката.

Към днешна дата са идентифицирани и регистрирани осем алергена от котешки произход от Международния съюз на имунологичните дружества към Световната здравна организация (СЗО). Fel d 1 е основният котешки алерген. Той се съдържа в абсолютно всички котки, дори и в т.нар. хипоалергенни, но в по-ниски количества.

Dogsandcats.bg

Протеинът причинява дразнения при хората в следствие на вдишване или контакт с него чрез кожата. От там идва познатата до болка реакция - сърбеж, кихане и сълзене на очите.

Някои котки съдържат по-ниски нива на алергени или протеинът Fel d 1 и с тези представители можете да живеете без никакви проблеми, въпреки алергията ви!

Нека да видим кои са те, както и да се запознаем с любопитни факти за техните характери.

1.Сибирска котка

Сибирецът е голяма котка, с пищна козина и може да достигне до 15 кг. Трислойната козина я защитава от тежките зими в Русия. Можете да я откриете в различни цветове, като в допълнение има къдрички около врата. Отличава се с ниско ниво на протеин Fel d 1 в слюнката си, което я прави добър избор за вас.

По характер сибирците са любвеобвилни, социални и приятелски настроени. Наслаждават се както на човешка компания, така и на друго коте. Може да сте сигурни, че винаги ще ви посрещне на вратата вкъщи. Собствениците на такава порода обикновено не биха я заменила за никоя друга.

жена целува сибирско котеСнимка: iStock

2.Руска синя котка 

Руската синя е още една привлекателна порода, която има ниски нива на Fel d 1 в слюнката си. Въпреки че тези представители имат плътна козина, тя не пада толкова много, което прави почистването лесно. Руската синя котка е самостоятелна и може да прекара часове сама без да ѝ стане скучно. Въпреки това ще бъде много щастлива когато види стопаните си.

3.Сфинкс

Макар и да уточнихме, че алергията няма общо с козината, сфинксът може би е първата асоциация за хипоалергенна котка. Действително има ниски нива на алергени, така че с него можете да сте спокойни. Въпреки че изглежда без козина, Сфинксовете са покрити с много фин пух, който трудно се вижда или усеща. Тези представители имат много енергия и обичат човешкото внимание. Те са интелигентни животни, които ще можете да възпитате прекрасно и да превърнете в чудесен другар.

4.Бaлинезийска котка

Балинезийската котка член на сиамското семейство. Тя е грациозна, издължена, с изящни линии и фина козина. Тази порода е с добър характер и е класифицирана като една от най-интелигентните котки. Съдържа ниски нива на Fel d 1, което я превръща в добър избор за вас. 

5.Ориенталска късокосместа

Ориенталската късокосместа е дълга и стройна, с големи уши и пронизващи бадемовидни очи. Тя е член на сиамското семейство и можете да я откриете в множество цветове и шарки. Козината е фина на допир, а ако често я четкате ще направите домашния си любимец безкрайно щастлив. Представителите на тази порода обичат да са център на внимание. Харесват хората и искат да бъдат около тях през цялото време.

мъж целува Девон РексСнимка: iStock

6.Девън Рекс

Представителите на Девон Рекс са предани, игриви и умни животни. Те са отличен избор за заети стопани, които нямат възможност да отделят време на домашните си любимци, защото са независими и могат да прекарат часове сами. Все пак когато сте наоколо ще ви обсипят с любов и внимание.

Освен че са подходящи за хора с алергии, отделят малко козина и не правят бели когато са сами вкъщи. Възпитани са и могат да се спогодят добре с други животни в дома.

7.Корниш Рекс

Корниш Рекс е поразително необичайна котка. Малка до среден размер, с яйцевидна глава, дълги крака и големи уши. От нея няма да се разкихате, но се пригответе за много игри и бели. Корниш Рекс е изключително любопитна, игрива и обичаща да учи нови номера. Представителите на тази порода могат да играят различни игри с часове. Разбира се, имат своите тихи моменти. Тогава ще си потърсят най-топлото място в дома, за да се свият на кравайче и да поспят. 

8.Яванска котка

Яванската котка e екзотична на външен вид, което е част от чара ѝ. Яванецът притежава висока степен на интелигентност и комуникационни умения. Много вероятно е да разбира, когато разговаряте с него. Ще ви погледне в очите и ще отговори с мяукане. Тези представители разбират кога грешат и могат лесно да бъдат обучени. Любопитно за тях е, че се привързват силно към един член на семейството и започват да го следват навсякъде.

9.Бенгалска котка

Добре позната, Бенгалската котка е изключително красиво и елегантно животно. Въпреки че не е типичната котка, която ще седне в скута на стопаните си, тя обича човешката компания. Тя е много енергична и може да играе с часове. С нея няма да ви е никак скучно. Любопитно е, че издава много различни звуци, дори такива наподобяващи чуруликане на птици. За разлика от повечето породи, бенгалската котка обожава вода. Обича да играе с течаща вода, може да я къпете без проблеми, дори бихте могли да я научите да ползва човешката тоалетна. 

Кратки съвети при избора на хипоалергенна котка

осиновяване на котеСнимка: iStock

Всички девет породи котки, които изброихме съдържат ниски нива на алергени. Все пак имайте предвид, че реакцията ви към всяка порода е строго индивидуална. Възможно е алергията ви да се прояви при някои видове. Често влияят и други фактори като пол и кастрация на котката.

Най-добре е да отидете на алерголог и да обсъдите възможността да живеете заедно с коте. Следващата стъпка би била, да откриете подходящата порода. Някои породи се намират по-трудно в България, но не е невъзможно. По темата има множество сайтове и групи в социалните мрежи.

След като откриете подходящото за вас коте, е добре да прекарате известно време с него преди официално да го вземете. Отделете няколко часа с него в рамките на седмица, за да видите как тялото ви ще реагира. Случва се да се проявят леки симптоми на алергия, но когато заживеете с него, организмът ви свиква.

Макар и целият процес да е дълъг, резултатът си заслужава. Нищо не може да замени нежното котешко носле, което ви подушва всяка сутрин. Или меката топчица, сгушена в скута ви, докато гледате филм. Котките са позитивни, забавни и непредвидими. Не случайно са и царете на интернета. Може да сте сигурни, че никога няма да ви е скучно с котка.

Виж още