Трябва ли ми котешка вратичка

котешка вратичка Снимка: iStock

З вукът от драскане по вратите е до болка познат на собствениците на котки. Тези животни никак не обичат затворените врати и искат да имат достъп до всички части на жилището!

В случай, че ви се налага да работите, да си починете на затворена врата, или просто да се усамотите, това често може да бъде осуетено от неприятния стържещ звук на котешките нокти, който ви приканва да отворите вратата и да пуснете темпераментния си съквартирант. Макар и да сме преглътнали факта, че с котка, личното ни пространство често може да е накърнявано, понякога наистина се налага да затваряме вратите.

На помощ идват специалните малки котешки врати, които могат да помогнат в доста битови ситуации и да улеснят живота на вас и на домашния ви любимец.

котешка вратичкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Видове котешки врати

Хубавото е, че вече има доста голямо разнообразие от различни модели на пазара, които могат да се инсталират не само на врати, но и на стени. Също така, има видове, които можете да настройвате с различни режими - възможност само за вход, само изход или и двете. Вечер например, може да конфигурирате вратичката на спалнята да пуска мъркащият ви приятел само в едната посока.

Ако например котката ви обича да заспива до вас, но в някакъв момент се буди и започва да вършее из апартамента ви, тя ще излезе от спалнята и ще продължи да си играе в другите помещения без да има възможност да влезе обратно при вас.

Още по-прекрасното е, че някои от тях са снабдени с четец, който може да разчете чипа на вашата котка и да я пропусне. Това е особено удобно, ако живеете в къща и има опасност някое друго животно да нахълта в дома ви. Ако вратичката ви разчита чипа на вашата котка обаче, ще пуска само нея, а за всички други видове животни тя ще остане затворена.

Други вратички могат дори да се управляват с мобилно приложение. По този начин можете да следите кога мъркащият ви приятел влиза и излиза, особено ако напуска къщата ви и се мотае в двора.

Защо може да имате нужда от котешка врата

Вратите за котки предлагат отлична възможност за родители на домашни любимци да управляват достъпа на своя домашен любимец до зони вътре и извън дома. Ако имате и други домашни животни това може да е доста удобно. Например, можете да разделяте двете си котки, ако се скарат или пък да отделите кучето от мъркащия домашен любимец в случай на възникнал проблем или, ако ги запознавате.

  • Усамотяване на мъркащия приятел

Тъй като вратичката е малка, тя предотвратява преминаването на по-голям домашен любимец. Котешката врата, например, може да позволи на мъркащия ви приятел да влиза в банята, за да отиде до тоалетна, необезпокояван от любопитното куче.

котешка вратичкаСнимка: iStock

  • Запознаване с друг домашен любимец

Вратите за котки са полезни и за представяне на друго животинче, което ще прави компания на котката ви. Тъй като в началото двете приятелчета трябва да се срещнат бавно, вратата може значително да помогне в процеса. Можете да обособите зона, в която мяукащият пакостник да се разхожда докато свикне с миризмата на новия си космат съквартирант.

  • Удобство за вас

Всички, които работим от вкъщи много добре знаем колко могат да пречат домашните животни на работата ни. Тъй като котките не понасят затворени врати, още повече знаейки, че вие, техният човек сте отзад.

В повечето случаи домашните любимци сами по себе си не са проблем, стига да ги научим да не се качват на бюрото ни и да стъпват по клавиатурата. Най-често мъркащият приятел иска просто да се разхожда или да си легне да поспи някъде около вас. Неудобството от ситуацията идва обаче, че когато работим се налага да сме на затворена врата - дали заради шум, идващ от останалата част на апартамента, течение, климатик или нещо друго. Ако мяукащият приятел постоянно снове из апартамента и влиза-излиза от стаята ви, следва всеки път ставате и да му отваряте вратата, което прекъсва работата ви.

Вратичката може много да помогне в тези ситуации, защото гальовното животинче може да ви навестява или да си тръгва когато поиска без да ви притеснява.

  • Ако живеете в къща

В случай, че мяукащият ви приятел често се разхожда из двора, една такава вратичка ще улесни както него, така и вас. В тези случаи обаче, може би ще е добре да вземете модел с чип, който да пуска само вашия домашен любимец, тъй като съществува голяма опасност от влизане на други животни или котки в дома ви.

котешка вратичкаСнимка: iStock

Как да обучите котката си да използва вратичката

Докато някои гальовни приятели ще проявят интерес и веднага ще преминат през вратата, други може би ще имат нужда от малко насоки. Можете да застанете от другата страна на „тунела” и да поставите лакомство. Със сигурност мъркащият приятел ще е привлечен от вкусотията и ще премине. Играчките също са страхотно средство, така че можете да прекарате топче или въдица.

Котешките врати могат да облекчат значително живота ви, ако имате нужда от спокойствие и тишина, но в същото време не искате да ограничавате пространството на гальовните животни. Хубавото е, че технологиите позволяват да се снабдите с доста модерна вратичка, която да управлявате дори с приложение на телефона.

Виж още