Как да помогна на котката си по време на раждане

бременна котка Снимка: iStock

Б ременните котки се справят прекрасно сами докато са бременни, както и по време на раждането. Възможно е дори да не разберете, че кралицата ви ражда, а просто една сутрин да се събудите и да заварите котката ви да кърми бебетата си. Макар и природата да е „проектирала” животните, сами да се грижат за себе си в тези моменти, все пак е добре да знаете какво да очаквате и как да подкрепите кралицата.

Как да познаете, че котката ви ражда

бременна коткаСнимка: iStock

Продължителността на бременността варира, но е приблизително 60 дни, плюс-минус няколко. Все пак, има няколко отличителни признаци и поведения, които биха ви подсказали, че скоро в къщата ви ще стане пренаселено:

  • Няколко дни преди раждането, кралицата започва да търси затънтено място в апартамента ви, където да е сигурна, че е безопасно за раждане. Помогнете ѝ, като обособите зона за нея с кутия или кашон, покрити с кърпи и одеяла в тиха стая.
  • Възможно е кралицата да стане много неспокойна няколко дни по-рано. Най-вероятно ще мяука по-силно, ще ви преследва навсякъде или пък ще ви игнорира. Също така ще започне да се мие по-често в областта около гениталиите, за да се подготви. Около 24 часа преди самото раждане ще спре да яде.
  • Възможно е температурата на тялото да спадне с няколко градуса. Също така има шанс да забележите как коремът ѝ „се смъква” малко по-надолу, а гърдите ѝ стават по-големи и променят цвета си.
  • Контракции: Това са движенията на матката, които придвижват бебетата надолу по родовия канал. Това може да накара кралицата да издава звуци от болка. Лекото кървене също е възможно.

Процесът на раждане на коте

Не е ясно кога точно започва раждането на бебетата, тъй като няма изтичане на води както при хората. Контракциите в матката постепенно ще се увеличат и ще доведат до изтласкване на плода към родовия канал.

Dogsandcats.bg

Раждането на едно коте може да отнеме от 5 до 30 минути, а целият процес продължава около половин ден.

Всички бебета се раждат в тънка мембранна торбичка, която кралицата премахва в момента, в който котето се роди. Разкъсването на торбичката е от жизненоважно значение, тъй като това ще позволи на бебето да диша. В този момент кралицата би трябвало да го стимулира да поеме първия си дъх като го мие с грапавия си език. Също така, тя ще прегризе пъпната връв и ще изяде плацентата.

В случай, че кралицата игнорира котето и поради някаква причина не разкъсва предпазната мембрана, ще трябва вие да го направите. В никакъв случай не използвайте остри предмети, тъй като ще нараните бебето! За да стимулирате неговото дишане го разтрийте нежно с помощта на кърпа, като търкате леко носа и устата. Ако майката изпитва затруднения с пъпната връв, можете да използвате конец за почистване на зъби, с който внимателно да я прережете.

ветеринар помага на котка да родиСнимка: iStock

Ако плацентата не излезе с всяко едно от бебетата, се уверете дали кралицата не я е изхвърлила малко по-късно, до 24 часа след раждането. Всяко коте трябва да има плацента, така че е добре да ги преброите. В случай, че някоя плацента липсва, тя най-вероятно е останала в кралицата, което ви задължава да посетите ветеринар.

Между отделните раждания могат да минат от около 30 до 60 минути. По продължителни периоди са по-скоро необичайни. Ако има забавяне повече от два часа и сте сигурни, че още котенца трябва да се родят, може би е добре да заведете майката при ветеринар, тъй като е възможно да е настъпил проблем.

Проблеми по време на раждането

За щастие повечето кралици се справят без да е необходима човешка намеса. Въпреки това, трябва да сте подготвени за възможните усложнения:

  • Удължени контракции без раждане: Ако котката ви има повече от 30 минути силни контракции без никакъв напредък и няма бебе, най-добре я заведете на ветеринар. Това важи както преди първото коте, така и между останалите.
  • Задържане на плацентата: Ако някоя плацента остане вътре в кралицата, това може да доведе до инфекция на матката. Пребройте всички плаценти, дори и тези, които майката ще изяде. Техният брой трябва да е равен на броя на бебетата.
  • Бебе, заседнало в родовия канал: Повечето бебета се раждат първо с глава. Макар и по-малък процент, но могат и да се родят с първо с опашките. И двата случая са нормални. Ако някое бебе остане повече от 10 минути в канала, може би е в беда. В този случай е най-добре да се обадите на ветеринарния си лекар, който би могъл да ви даде насоки как да постъпите.
  • Мъртвородени котенца: За съжаление, това не е необичайно. Могат да се родят едно или две бебета, които да не са живи. Помогнете на майката, като ги извадите от зоната, за да не възпрепятствате раждането на останалите.
  • Кръвоизлив след раждането: Въпреки че известно кървене след раждането е нормално, ако това продължи или се усили - веднага потърсете помощ от ветеринарния си лекар. Много е опасно да пренебрегвате майката в този момент, тъй като е възможно тя да не оживее. В случай, че кървенето продължава редовно седмица след раждането, или ако то спре, но се появи отново - потърсете ветеринаря си.

бебе котетаСнимка: iStock

След като всички котенца се родят, вашата кралица трябва да се грижи и да ги храни. Заради кърменето тя ще има нужда от хубава висококалорийна храна. Погрижете се да имате такава вкъщи, за да може кърмещата кралица да си набавя достатъчно енергия.

Ако котката ви не кърми, отказва да яде, изглежда сякаш изпитва болка или е летаргична - това е знак, че нещо не е наред. Също така, ако се появи неприятна миризма, заедно с често кървене - това може да е признак за инфекция или задържано бебе. Във всички тези случаи е добре да се обърнете незабавно към ветеринарния си лекар.

Всички описани усложнения са рядкост, но все пак винаги е добре да сте информирани, за да можете да реагирате и да помогнете с всичко, което можете.

След като бебетата са родени успешно и пораснат, може да сте сигурни, че няма да ви е скучно вкъщи. Ще си имате прекрасни спътници за игра и гушкане!

Вижте още:

Как протича половият цикъл при женските котки

Етапи на бременност при котките

Виж още