Токсична ли е солта за котките

котка в кухня Снимка: iStock

С олта се използва за консервиране и подправяне на храна от хиляди години и е задължителна в кухнята ни. Въпреки че котките също изискват натрий в диетата си, никога не трябва да давате на котката си сол, защото тя получава препоръчителното дневно количество от котешката си храна. Твърде много сол може да бъде токсично за котките и може да повлияе на тяхното здраве.

Котките обичат ли солена храна?

Точно като хората, мяукащите животни имат вкусови рецептори за солено, но нямат такива за сладко. Въпреки че като цяло котките са достатъчно умни, за да избягват храни, които са опасни за тях, те понякога ядат неща, които не трябва.

Малко вероятно е котката да оближе големи количества трапезна сол, която се е разсипала от солницата, но може да изяде някой продукт, в който се съдържа прекомерно количество сол.

котка в кухняСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Необходима ли е солта за котките?

Солта, в правилната дозировка, е важна за котките. Ето защо често виждате натрий на етикета на котешката ви храна. Натрият е минерал, от който тялото на котката се нуждае, за да функционира правилно. Той играе роля във функцията на нервите и движението на мускулите и поддържа баланса между водата и минералите в тялото.

Необходимата сол в тялото на котката се променя през целия им живот, като по-младите котки се нуждаят от по-голямо количество от възрастните котки. Ако храните вашата котка с качествена котешка храна за подходящия за тях етап от живота, независимо дали е консервирана или суха храна, тя трябва да получава точното количество натрий. Опасността възниква, когато храните котката си с човешка храна, тъй като нивата на натрий не се регулират.

котка в кухняСнимка: iStock

Котките имат различни хранителни нужди от хората и имат много по-малка маса, което им пречи да могат безопасно да консумират дори половината от количеството сол, което тялото ви може да поеме. Когато им давате парчета от чинията си с малко сол върху тях, това може да им се отрази негативно – особено ако се прави често или когато тези остатъци са с високо съдържание на натрий.

Ако искате от време на време да давате на котката си човешка храна под формата на лакомство, уверете се, че няма подправки, сос и допълнително сол. Котешките лакомства са много по-безопасен вариант за вашата котка.

Опасностите от консумация на твърде много сол за котките

Ако вашата здрава котка приема храна с малко сол, това не би следвало да е проблем. Просто се уверете, че пие много вода веднага след това. Ако обаче котката ви е консумирала прекомерно количество сол - това може да е по-сериозен проблем и е хубаво да се свържете с ветеринарен лекар.

Токсичността на солта е по-висок риск за котки, които са лошо хидратирани или нямат достъп до вода, за да изхвърлят излишната сол. Ако смятате, че котката ви е консумирала хранителен продукт с високо съдържание на сол, не забравяйте да се обадите на вашия ветеринарен лекар и да поговорите с него за това.

котка в кухняСнимка: iStock

Котките получават съдържанието на сол, необходимо на телата им, за да функционират правилно, чрез тяхната мокра или суха котешка храна. Допълнителна сол не е необходима и може да бъде много опасна за гальовните спътници. Излишъкът от сол в тялото на здрава котка може да се изчисти чрез пиене на много вода, но ако съдържанието на натрий в храната или течността, които вашата котка е погълнала, е твърде високо, или котката има здравословни проблеми, или са дехидратирани, те могат да се разболеят много и трябва незабавно да бъдат отведени на ветеринар или спешна клиника.

Виж още