Видове инфекции на пикочните пътища при котки

котка и тоалетна Снимка: iStock

С ъщо както при хората, мъркащите приятели могат да страдат от инфекция на пикочните пътища в даден момент. „Хубавото“ на тези инфекции е, че са сравнително лесни за откриване, тъй като всеки собственик познава отлично навиците при ходене до тоалетна на домашния си любимец. Все пак, е наша грижа да почистваме тоалетната на мяукащите ни съквартиранти, така че със сигурност бързо ще ни направят впечатление всякакви промени свързани с тази дейност.

Мъркащите приятели могат да имат проблеми с пикочните пътища, като обикновено те се лекуват с прием на антибиотици или други лекарства, предписани от ветеринарния лекар. При някои котки пък се появяват блокажи и камъни в пикочния мехур, които обикновено се отстраняват чрез операция.

Нека да научим повече за различните проблеми, които могат да се появят при гальовния ви спътник, за да знаете какво да предприемете.

Какви са симптомите на проблеми с пикочните пътища при котките

Когато мяукащият ви приятел има проблеми с уретрата или пикочния мехур, вие можете да разберете това по различни симптоми. Когато тези части на тялото се инфектират или запушат, гальовния ви спътник няма да може да уринира нормално. Следете за следните симптоми:

Dogsandcats.bg
  • Често уриниране, но изхвърляне на малко количество урина
  • Уриниране извън тоалетната
  • Кръв в урината
  • Напъване при уриниране
  • Мяукане, причинено от болка по време на уриниране
  • Прекомерно облизване на уринарния отвор

Ако забележите тези симптоми, трябва незабавно да се обадите на вашия ветеринарен лекар, за да ги обсъдите. Тези проблеми са много опасни, някои от тях животозастрашаващи, така че бързата ви реакция е много важна!

Проблеми с долните пикочни пътища

Това състояние се нарича още синдром на Пандора, котешки идиопатичен цистит и е често срещано при мяукащите приятели. Симптомите включват възпаление и дискомфорт в пикочния мехур.

Както името му подсказва, синдромът на Пандора, няма една единствена причина, поради която се появява. Всъщност множество фактори са „отговорни“ за инфекцията, сред които - неврологични разстройства, стресови ситуации или травми от околната среда, инфекции или камъни в пикочните пътища, които затрудняват нормалното изхвърляне на урината.

Ако мяукащият ви приятел страда от инфекция на долните пикочни пътища, той ще изпитва затруднения или болка при уриниране, повишена честота на уриниране, избягване на тоалетната или кръв в урината.

Инфекции на пикочните пътища

Този вид инфекция засяга горните пикочни пътища. Това се случва, когато бактерии навлизат в пикочния мехур, след което растат и се размножават. Това причинява инфекция, тъй като урината вътре в пикочния мехур е стерилна. Макар и мяукащите приятели да страдат рядко от този вид инфекция, все пак не е изключено да се случи.

Запушване на уретрата

котка при ветеринарСнимка: iStock

Уретрата е тръбата, през която преминава урината, а когато е запушена - това възпрепятства уринирането. Тя може да се запуши в следствие на камъни в пикочните пътища, тумори или пък поради възпаление. Мъжките котки са по-склонни да имат запушвания на уретрата, тъй като тя е по-дълга и тънка от тази на женските и може да се блокира по-лесно.

Ако гальовният ви спътник не може да изпразни пикочния си мехур поради запушване, това го поставя в животозастрашаваща ситуация, която изисква спешна интервенция от ветеринарен лекар!

В случай, че видите мяукащия ви приятел да се опитва да уринира, но да не успява, а в същото време мяука от болка - незабавно го заведете на лекар. Ако запушването не се отстрани, това може да доведе изключително бързо до пагубен край.

Камъни в пикочния мехур

Има няколко вида минерали, които образуват камъни при различни условия в пикочните пътища на котките. Като цяло кристалите могат да бъдат често срещани в урината на мяукащия ви спътник и когато са в ниски нива, те не създават проблеми. Когато обаче различни кристали се срещнат и комбинират - те образуват песъчинки или камъни с различни форми и размери, което е опасно.

Те могат да се образуват в пикочния мехур, уретрата или бъбреците. В някои случаи, камъните могат да бъдат извадени или разтворени, но в други - трябва да бъдат отстранени хирургично.

Други причини

Съществуват други здравословни състояния, които могат да повлияят на здравето на пикочните пътища на котката ви. Диабет и проблеми с щитовидната жлеза, понякога могат да доведат до трудности с уринирането. В редки случаи, могат да се образуват тумори в пикочните пътища. След изследване на кръв и урина, вашият ветеринарен лекар би могъл да постави диагноза на тези състояния.

Как се лекуват проблемите с пикочните пътища при котките

Когато заведете мяукащия си приятел на ветеринар, той ще го прегледа за всякакви наранявания или физически проблеми, които биха могли да допринесат за тези трудности с уринирането. Лечението зависи от диагнозата. В повечето случаи антибиотиците лекуват инфекции на пикочните пътища, но когато става дума за запушване е възможна  и хирургическа интервенция.

В други ситуации е възможно мяукащият ви спътник да бъде подложен на специална диета, която да разтвори камъните в пикочния мехур. Това става със специална храна, предписана от ветеринарния ви лекар, която също би могла да възпрепятства образуването на други камъни в бъдеще.

Проблемите с пикочните пътища при мяукащите приятели са сериозни и не трябва да пренебрегвате симптомите. Много е важно да се свържете незабавно с ветеринарния си лекар, когато видите, че мяукащият ви спътник изпитва проблеми или болки при уриниране. Бързата ви реакция ще гарантира бързото излекуване на мъркащия ви приятел, за да може да възвърне силите си възможно най-скоро!

Вижте още:

Защо котката ми спи в тоалетната си

Виж още