Кои вкусове разпознават котките

изплезена котка Снимка: iStock

К отките имат изключително остър слух, силно чувствително обоняние и зрение, което ще улови най-минималното движение дори това да се случва през нощта. Усещането за вкус обаче е малко по-сложно от това, което имаме хората или кучетата.

Въпреки че помирисват или усещат дори несъществуващи неща (да не забравяме, че котките са чудати), има едно сетиво, което доста „куца” на мяукащите животни и това е способността да усещат вкусове.

Хайде да се впуснем по-дълбоко в тази любопитна тема и да разберем, кои вкусове са чужди за гальовните животни.

коте ядеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котешкото чувство за вкус

Мяукащите животни имат нужда от месо, за да оцелеят. Техните вкусови рецептори са се развили, за да отговорят точно на тези хранителни нужди. Тъй като гальовните приятели се нуждаят от много малко количество въглехидрати в диетата си, те нямат нужда да откриват сладки вкусове.

Котките имат забележително малко вкусови рецептори - само около 470 на брой. Хората сме снабдени с около 9000, а кучетата - с 1700.

Допуска се, че вкусовите рецептори на мъркащите животни могат да усетят всички вкусове - сладко, солено, кисело, горчиво и умами. Най-вероятно това е така, заради силното обоняние, с което те са снабдени.

Любопитното е, че вкусовите рецептори на котките технически им позволяват да усетят слабост, но информацията не достига до мозъка им, тъй като нямат конкретно рецептор, който би „разпознал“ сладки вкус.

Що се отнася до горчивото, темпераментните животни изглежда имат предимство. Въпреки че имат същия брой рецептори за горчив вкус като хората, някои от тях изглежда са силно развити. Тази допълнителна способност е плюс за мяукащите животни, тъй като им помага да стоят далеч от токсични вещества в околната среда, които имат силно горчив вкус.

Вкусове, които котките не могат да изпитат

Както обсъдихме, мяукащите приятели срещат проблеми с изпитването на сладост. Хората и животните обикновено имаме два различни рецептора за сладост.

котка помирисва донътСнимка: iStock

Установява се, че мяукащите животни имат само един от двата известни вкусови рецептора за сладко. Това обяснява защо котките не могат да опитат или да се насладят на сладки аромати. Този един рецептор, вероятно би могъл да се включи в действие, ако сладкото е силно концентрирано.

Храни, които котките предпочитат

Като правило котките жадуват за месо и други животински продукти. Много гальовни животни ще се радват да хапнат за лакомство други видове храни. Те биха проявили интерес към нещо сладко, което вие хапвате, но както вече уточнихме - едва ли ще му се насладят както вие.

Предполага се, че в тези случаи е мяукащият приятел всъщност е привлечен от мазнината, която се съдържа в десерта. Все пак, мъркащите животни могат да хапват някои плодове и зеленчуци, така че няма проблем да ги консумират в минимални количества като лакомство.

Най-добрата диета, която можете да осигурите на мяукащия домашен любимец е комбинация от суха и мокра храна. Не забравяйте и лакомствата, които ще ви послужат за прекрасно средство за награда или обучение.

Вижте още:

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

С каква храна да храня котката си: мокра или суха

Виж още