Основни въпроси относно храненето на котката, които си задавате

котешка храна Снимка: iStock

В секи котешки родител изпитва известни съмнения относно храненето на гальовните приятели и си задава множество въпроси. Особено за неопитните стопани, е много важно да са наясно с някои основни правила относно храненето на котките, за да не допускат най-честата грешка, а именно - затлъстяване. Колкото и да обичаме котките си и да не можем да издържим на тяхното силно мяукане и молби за повече храна или лакомства е много по-важно да ги поддържаме в добро здраве, отколкото да слушаме капризите им. А котките със сигурност са изискващи и никак не се свенят да покажат, че не са доволни.

Като цяло нуждите на всяка котка са различни, както и ежедневието на всеки стопанин. Най-добър съвет можете да получите от ветеринарния си лекар. Когато заведете гальовното животинче за първи път за обезпаразитяване и ваксини, можете да попитате за насоки относно храненето или да изясните някои неясноти. Макар да няма твърди правила относно храненето на мъркащите домашни любимци, все пак е добре да се спазват някои основни принципи, а именно тях ще разгледаме в тази статия!

Колко често да храним котката си?

котешка хранаСнимка: iStock

Добре е котките да се хранят по два пъти на ден. Този режим е удобен за повечето домакинства, тъй като храненето се случва сутрин преди работа и вечер, след като се приберем вкъщи. Типично за котките е, че те ядат малки количества храна на чести интервали, така че, ако имате време най-добре би било да ѝ осигурите четири-пет хранения на ден. Това може да стане с автоматична поилка, която да настроите да „сервира“ определени количества храна на интервали. Разбира се, изобщо не е задължително да инвестирате в такава, ако нямате бюджет или поради някаква причина не предпочитате този вариант.

Dogsandcats.bg

Някои гальовни животни предпочитат постоянно да имат на разположение храна в купата, което е най-лесната опция и предпочитана от повечето собственици. В такива случаи можете да оставите по-голямо количество суха храна на мъркащия си приятел в купата, за да има за през деня. Мократа не е добър вариант, тъй като тя ще се развали, ако не се изяде до 2-3 часа.

Все пак, за да сте сигурни че мъркащият ви приятел хапна както суха, така и мокра храна можете да му давате мокра храна сутрин преди да излезете от вкъщи и вечер, когато се приберете. Посредата на деня - той ще има заредени гранули, от които да си похапва. Все пак, наблюдавате количеството храна, което изяжда котката ви, за да я предпазите от затлъстяване.

От какво количество храна се нуждае моята котка?

Като заговорихме за количество храна - това е индивидуално и зависи от домашния ви любимец. За да прецените правилните порции, вземете предвид следното:

  • възраст
  • тегло
  • метаболизъм
  • активност

На гърба на опаковката на всяка храна са описани препоръчителните количества за дневен прием. Имайте предвид, че тези препоръки са много общи. Те със сигурност дават насока относно количествата, но не бива да разчитате само на тях, а да попитате ветеринарния си лекар.

Другия начин, по който да определите най-добре количествата за вашата котка е проба-грешка. Наблюдавайте домашния си любимец и следете дали отсабва, напълнява, или напротив - теглото му е постоянно и здравословно. В тази ситуация - честито, нацелили сте подходящия режим!

Какъв тип храна да избера за моята котка?

котешка хранаСнимка: Pixabay

Котките са задължително месоядни животни, което означава, че изискват определени хранителни вещества, които могат да бъдат получени само от месото. Те не могат да оцелеят на вегетарианска диета. Храната им трябва да е с високо съдържание на протеини, като тя трябва да е както суха, така и мокра. Важно е да намерите качествена храна, която котката ви да харесва и при възможност не я сменяйте, освен ако не се налага. Разбира се, ако мяукащият ви приятел е склонен да хапва различни храни и няма проблем с това - можете да експериментирате с различни видове и да имате много по-богата информация какво харесва, какво му е любимо и какво дори не поглежда.

Ако у дома имате четириног приятел, трябва да отбележим, че в никакъв случай не бива да смесвате храните на котките и кучетата. Макар и те да не са токсични, двете животинчета имат различни хранителни нужди и, ако системно храните котката си кучешка храна, или обратното - вредите на здравето на домашните си любимци!

Разрешени ли са котешките лакомстват?

Лакомствата не са задължителни. Котката трябва да получава всички необходими вещества от храната си. Ако давате прекалено голямо количество лакомства, тя може много бързо да напълнее, тъй като те имат в състава си предимно въглехидрати. От друга страна, те са и пристрастяващи. Представете си ги като шоколада на котките. Ако храните мяукащия си приятел предимно с лакомства, е възможно той да спре да яде храната си.

При избора на лакомства се водете от следното:

  • да са с ниско съдържание на мазнини
  • да са с високо съдържание на протеини
  • избягвайте тези, които съдържат твърде въглехидрати

Най-добрият начин да храните гальовния си приятел с лакомства е, когато го обучавате или го награждавате за добро поведение. В този случай лакомствата са много добър ваш спътник, но никога не прекалявайте с тях, дори и да сте много доволни от котката си!

Колко е важен приемът на вода за моята котка?

Водата е най-важното хранително вещество. Осемдесет и четири процента от телесното тегло на котката е вода. Тя е необходима, за да може организма да функционира правилно. Водата е толкова важна за здравето, че само 15 процента загуба на телесна вода причинява дехидратация, която може да е много опасна. Осигуряването на прясна и чиста вода за котката ви е задължително.

Това означава, че трябва да сменяте водата в купичката минимум по веднъж на ден. Ние ви съветваме да го правите дори по-често - сутрин преди да излезете, вечер след като се приберете и, ако имате възможност - преди лягане. Колкото по-свежа е водата, толкова по-вероятно е гальовният приятел да пие от нея. Като цяло това не е твърде голямо усилие от ваша страна, но пък е от съществено значение за котката ви. В случай че сте изморени или забравите - винаги е добре цялото семейство да участва в грижите за котето и всеки да помага с каквото може. Бихте могли дори и да изработите график, в който да включите децата. Така те ще се научат на задължения и грижи за техния пухкав, гальовен приятел!

Правилното хранене на домашния любимец е от първостепенна важност, за да сте сигурни, че отглеждате здраво и щастливо животинче! Спазването на някои най-основни принципи ще ви гарантира успех в разпределянето на порциите и храненията. Винаги, когато не сте сигурни за нещо - консултирайте се с ветеринарния си лекар. Много по-добре да попитате, отколкото да се чудите и да навредите на обичания си мъркащ приятел!

Вижте още:

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Какво е таурин и защо е толкова важен за котките

Защо котките не трябва да се хранят с кучешка храна

Виж още